Начална страница | Кухня | СПЕЦИАЛИТЕТ- РИБА В ТЕСТО

СПЕЦИАЛИТЕТ- РИБА В ТЕСТО

image

За 6 порции продукти за рибата в тестото: 200 мл сметана, 8 парчета от сьомга или друга подобна риба…,

листа от спанак, 400 г многолистно тесто, сол, смлян черен пипер, 1 яйчен жълтък. За соса: 2 глави лук, 50 г краве масло, 1 супена лъжица олио или зехтин, 400 мл бульон от риба, 100 мл бяло вино, 1 супена лъжица брашно, 100 мл сметана, сол, смлян черен пипер.

Сметаната се оставя 60 мин във фризера. филето се измива и се отрязват крайните му части. Многолистното тесто се разгъва на работния плот. Един лист се оставя за украса. Лукът се почиства и се нарязва на дребно. Студеното краве масло се нарязва на парченца и се оставя в хладилника, фурната се нагрява до 200 градуса. От рибните филета се изрязват правоъгълници с дължина около 30 см. Останалата част от рибата се нарязва на малки кубчета и се оставя 30 мин 6 хладилника.

Сметаната се смесва с късчетата риба и 6 кухненския комбайн се надробяват. Получената смес се подправя със сол и черен пипер. Тестото се разточва на квадрат. Върху него се поставя немного от плънката, като 4 см в краищата му остават непокрити, филето се посолява. Спаначените листа се потопяват във вряща подсолена вода, изцеждат се, обливат се със студена вода и се подсушават. Няколко от тях се слагат върху фолио с квадратна форма (25 х 25 см). Върху спаначените листа се поставя останалата рибна плънка. Върху нея се слага рибеното филе и с помощта на фолиото плънката се загъва в листата. Останалите листа се нарязват на широки ивици. Рибата в зелените листа внимателно се поставя върху тестото, като краищата му се намазват с жълтъка. Рибата се завива в тестото и краищата му леко се притискат. От останалото тесто се оформят фигурки и се поставят върху рибеното руло. Специалитетът се оставя 30 мин 8 хладилника. След това тестото се намазва с яйчен жълтък и на няколко места се набожда с вилица. Пече се 20 мин и се оставя още 5 мин в изключена фурна.

Приготвяне на соса: Лукът се запържва в зехтина, залива се с част от месния бульон и бялото вино и се оставя да ври до изпаряване на поло­вината от течността. Брашното се запържва 1 мин в 10 г краве масло. Добавят се останалият бульон и сметаната и като се разбъркват, се варят 5 мин. Слагат се сосът с лук и останалото студено масло, наря­зано на кубчета, и сосът се подправя на вкус със сол и черен пипер. Останалият спанак леко се загрява в малко от соса и се разстила 8 чи­нии. Рибата се изважда от фурната и се нарязва на филийки. Поставя се върху спаначените листа и се полива с останалия сос.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст