Начална страница | Кухня | КУЛИНАРНО ПЪТЕШЕСТВИЕ В ИСПАНИЯ

КУЛИНАРНО ПЪТЕШЕСТВИЕ В ИСПАНИЯ

image

Салата „Оле!”…

Необходими продукти за 6-8 порции: 3 червени чушки, 4 домата, 2 глави кромид, 200 г сварено или печено агнешко месо, 200 г сварено и обезкостено пилешко месо, сол, 1 връзка зелен лук, 1 стрък пресен чесън, 1 връзка магданоз, 4 твърдо сварени яйца.

За дресинга: 2 с. л. оцет, 4 с. л. олио, млян черен пипер, червен пипер, сол

Чушките и доматите се нарязват на колелца, кромидът - на ситно, а месото на кубчета.

Кромидът се посолява леко и се слага на дъ­ното на салатиерата.

Върху кромида се слагат на слоеве чушките, месото, доматите, нарязаният зелен лук, чесъ­нът и магданозът.

За дресинга се разбиват изброените продукти и салатата се подправя с него.

При поднасяне се украсява с яйцата на резени или на кръгчета, след като предварително са посолени.

Испански кюфтета

Необходими продукти за 6 порции: 100 г шунка, 1/2 малка глава целина, 2 глави кро­мид,400 г телешка кайма, 1 с. л. лимонов сок, 1/2 ч. л. къри на прах, 3 с. л. нарязан магданоз, червен пипер, сол, 1 яйце, 2 с. л. галета, 4 с. л. олио, 2 ябълки, 2 чушки

Шунката, целината и 1 глава кромид се сми­лат и смесват с каймата.

Прибавят се лимоновият сок, кърито, част от магданоза, пиперът, солта, яйцето и га­летата.

Омесва се добре, оформят се сплеснати кюф­тета и се изпържват в част от олиото.

Отделно се изпържват ябълките, останалият кромид и чушките, нарязани на кръгчета. Те се слагат върху кюфтетата при поднасяне, като се поръсват с магданоз и пипер. Гарнира се със задушен ориз.

Лаврак по испански

Необходими продукти за 6 порции: 1 кг лаврак, по 10 г нарязани розмарин и листа ки­мион, 1 кг морска сол, 4 белтъка, 2 с. л. зехтин

За соса: 60 г смлени бадеми, 1 чили чушле, 2 до­мата, 1 чушка, 2 скилидки чесън, 2 с. л. оцет, 5 с. л. зехтин, сол на вкус

За соса бадемите се запичат в сух тиган. Че­сънът и почистеното от семките чили чушле се скълцват. Чушката и доматите се запичат, обелват, нарязват се на ситно и се разбиват с останалите продукти.

Рибата, без да се чисти от люспите, се почист­ва от вътрешностите и в кухината се слага малко от зелените листни подправки. Оста­налата част от тях се смесва със солта и раз­битите белтъци.

В намаслена тава се сипва половината от сме­ста, поставя се рибата и се покрива с остана­лата смес. Изпича се във фурна.

Охлажда се и солената кора се сваля внима­телно заедно с люспите и кожата. Поднася се със соса и се гарнира с пържени картофи.

Пиле с плънка по мадридски

Необходими продукти за 4-6 порции: 1 пиле, сол, млян черен пипер, 3-4 с. л. маргарин или масло, 1 глава кромид, 150-200 г печурки, 3 картофа, 1 ч. ч. бяло сухо вино, 2 чушки

Маслото (или маргаринът) се стопява и в него леко се запържват нарязаните на дребно кро­мид и гъби. Посоляват се, налива се малко вода и се задушават до полуготовност.

Пилето се натрива със сол и пипер. Пълни се с гъбената смес, зашива се и се запържва в останалата мазнина. Прехвърля се в тавичка.

Прибавят се картофите, нарязани на резени, чушките - на кръгчета и виното. Подправя се на вкус със сол и пипер. Пилето се пече във фурна до готовност, като се полива със стеклия се сок. Поднася се със соса и зеленчуците.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст