Начална страница | Кухня | НЕДЕЛЕН ОБЯД ЗА ЦЯЛАТА ФАМИЛИЯ

НЕДЕЛЕН ОБЯД ЗА ЦЯЛАТА ФАМИЛИЯ

image

Спагети със зеленчуково рагу…

За 4 порции

Продукти: 3 стръка зелен лук, 500 г спагети, 3 супени лъжици нарязан маг­даноз, червени чушки, 3 яйца, 100 мл мляко, 50 г брашно, 100 г олио, 4 глави лук, 1 тиквичка, 4 домата, 3 скилидки чесън, 4 супени лъжици кетчуп, 125 мл бульон, щипка предпочитани сухи подправки.

Зеленият лук се нарязва на колелца. Спа­гетите се сваряват 6 подсолена вода, изцеждат се и се смесват с магданоза. Поръсват се с червен пипер и се слага шепа червени чушки. Продуктите се смесват с яйцата, млякото и брашното и се оставят да престоят 30 мин. По желание и при възможност в тестото може да се добавят кедрови ядки, пред­варително запечени в тиган без масло. В тефлонов тиган се изпичат в 2/3 от мазнината 20 тиганици от спагетите и се слагат в загрятата фурна, за да не се охладят.

Лукът и доматите се нарязват на парченца, тиквичките - на кубчета, а чесънът - на тънки кръгчета. Запържват се в останалото олио, посоляват се и се поръсват с черен пипер. Наливат се бульонът и кетчупът, разбъркват се и се задушават 10 мин. Рагуто се посолява на вкус и се сервира като гарнитура.

ПИКАНТНА ГОВЕЖДА СУПА

За 8 порции

Продукти: 300 г лук, 4 скилидки чесън, 2 супени лъжици свинска сланина, 1 кг крехко говеждо месо, 3 супени лъжици сладък червен пипер, сол, смлян черен пипер, 1 с. л. кимион, 3 супени лъжици доматено пюре, 1 л месен бульон, може от кубчета, 1 китка магданоз, четири разноцветни чушки (по желание може и леко лютиви). Лукът и чесънът се обелват и се нарязват на дребно. След това се запържват с 1 супена лъжица свинска сланина. Говеждото месо се измива, подсушава се и се нарязва на едри кубчета. Запържва се на порции в останалата сланина. Месото се прехвърля в тенджерата слука и чесъна, поръсва се с черния и червения пипер, добавя се доматеното пюре и се посолява. Налива се толкова бульон, че напълно да покрие месото, и супата се вари на тих огън около 60 мин.

ПЕЧЕНО ПИЛЕ С БРОКОЛИ

За 4 порции

Продукти: 1 пиле (около 1,3 кг), сол, черен пипер, 1 кг картофи, 750 г броколи, 4 супени лъжици желе от дюли или боровинки, клонче розмарин, половин лимон.

Пилето се осолява и натрива с черен пипер. Краката му се завързват и се поставя в намаслена тавичка. Пече се около 75 мин при температура 175 градуса. Картофите се обелват, нарязват се на едро и се варят 15 мин 6 подсолена вода. Броколите се накъсват на цветчета и се бланшират 5 мин.

След 50-те минути печене пилето се облива с 250 мл вода и се намазва с желето. Броколите и картофите се подреждат около пилето 15 мин преди края на печенето и се поръсват с клончета от розмарина. Лимонът се нарязва на кръгчета и се подреждат върху пилето минути преди тавичката да се извади от фурната.

Зеленчуците се посоляват и поръсват с черен пипер и се подреждат върху платото около пилето.

СЛАДКИШ С МЕДЕНО-ОРЕХОВА ПЛЪНКА

За 8 порции

Продукти: за тестото: 650 г брашно, 250 мл мляко или Вода, 20 г прясна мая, 30 г краве масло, 1 яйце, 2 супени лъжици захар, сол.

За плънката: 300 г мед, 200 г краве масло, 200 г оре­хови ядки, 2 яйца.

Маята се разтваря в топло мляко. Добавят се захарта, сол, яйцето и всички продукти добре се разбъркват. Брашното се пресява два пъти и постепенно се при­бавя към млякото, захарта и яйцата, като постоянно се размесва. Слага се размекнатото краве масло и се замесва тесто. Посипва се с тънък слой брашно, покрива се с кърпа и се оставя на топло място 1 час. Орехите се запичат 8 тефлонов тиган без мазнина и се надробяват. Медът и кравето масло се разтопяват на Водна баня. Добавят се орехите и яйцата и всичко добре се разбърква.

Тестото се избърсва от брашното, покрива се с кърпа и се оставя на топло още 75 мин, след което 1/3 от него се оставя встрани.

фурната се нагрява на 210 градуса. Тестото се разточва и се разстила 6 тавичка, намазана с масло. От останалата част се изплита плитка и се поставя околовръст в съда като бордче. Плънката се изсипва върху тестото и така престоява около 12-15 мин. Плитката се намазва с разбитото яйце и сладкишът се слага във фурната. Пече се около 45 мин.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст