Начална страница | Кухня | КОЛКО РАЗЛИЧНИ ЯСТИЯ ОТ ПИЛЕ!

КОЛКО РАЗЛИЧНИ ЯСТИЯ ОТ ПИЛЕ!

image

С лимон и чесън…

Лимонът, виното и медът създават сладко киселия вкус на това възхитително ястие. Хубаво е съчетанието му с ориз и зелен зеленчук. Страхотно за барбекю.

Медът е с високо съдър­жание на фруктоза li подс­лажда храната, като не я прави висококалорична

Пресният лимонов сок е богат на витамин С.

Продукти за 6 порции: 6 филета от пилешки гърди, без кожата (125 г всяко)

За маринатата: 8 ч. л. пресен лимонов сок, 8 ч. л. бяло вино или несолен пилешки бульон, 8 ч. л. зехтин, 2 скилидки чесън, счукани, 1 ч. л. мед, 4 ч. л. пресен ситно нарязан риган или 1 ч. л. сушен риган, 1/8 ч. л. черен пипер, лимонови резенчета за украса, стръкчета пресен риган за украса

За да приготвите маринатата, в  плитък стъклен съд смесете лимо­новия сок, виното, 4 ч. л. зехтин, чесъ­на, меда, ригана и пипера. Разбъркай­те добре.

Прибавете пилето към маринатата, обръщайки го, за да покрие всички страни. Покрийте съда с фо­лио или с найлон и оставете да прес­тои в хладилника 30 минути.

В голям тиган с тежко дъно сгорещете останалия зехтин на среден до силен огън, докато стане горещ, но да не пуши. Прибавете пилето към тигана и запържете за 1 минута. Обърнете и запържете от другата страна за 1 минута. Намалете огъня на среден и пържете 12 минути, обръ­щайки след 6 минути или докато пи­лето се сготви. Друг вариант е да пе­чете пилето на барбекю върху леко намазнена повърхност на средно го­рещо барбекю 8 минути от всяка страна или докато се опече, мажейки го с марината.

Сложете пилето в чиния за сервиране. Поднесете веднага, украсено с прясно нарязан лимон на резенчета и стръкчета риган.

Готварски хитринки

За да отстраните излишна­та мазнина, използвайте 4 ч. л. зехтин в маринатата и печете пилето на грил вмес­то да го пържите. Използва­нето на малко количество мазнина прибавя вкус и пред­пазва от залепване. Лимоновата марината при­бавя пикантност на пилето и помага то да стане по-крех­ко. Тъй като повечето мари­ната обикновено съдържат някакъв вид киселина, най-добре е да използвате стъклен или керамичен съд. Никога не мариновайте в алуминий. Алуминият ще реагира с кисе­лината в маринатата, при­чинявайки метален вкус и обезцветяване на месото.

На барбекю

Даже пилето на барбекю може да бъде леко и крехко - този вариант е без мазнина и е много вкусен

Оцетът придава пикантност без прибавяне на сол

Пилето без кожа намаля­ва съдържанието на маз­нина.

Продукти за 4 порции: 4 филета от пилешки гърди, без кожата (125 г всяко)

За соса: 1/4 чаша доматен сос без прибавена сол, 3 с. л. ябълков оцет, 1 с. л. настърган хрян, 2 ч. л. кафява захар, 1 скилидка чесън, счукана,1/2 ч. л. прясна мащерка или 1/8 ч. л. сушена мащерка, 1/4 ч. л. черен пипер.

Загрейте скарата барбекю с дървени въглища, докато те образуват бяла пепел, или загрейте предвари­телно грил на среден огън.

За да приготвите соса, смесете доматения сос, оцета, хряна, кафя­вата захар, чесъна и мащерката в малка тенджера. Разбъркайте добре. Оставете да заври на среден до слаб огън. Варете, разбърквайки често, до­като се сгъсти, около 5 минути. Отстранете от огъня, прибавете черния пипер и разбъркайте.

Намажете леко горната част на пилето със соса. Сложете ги с на­мазаната със сос страна надолу вър­ху скарата барбекю или върху решет­ката на грила, покрита с фолио. На­мажете другата страна със сос.

Печете на барбекюто или грила на 8 см от огъня, мажейки с остана­лия сос и обръщайки няколко пъти, до­като не е вече розово в средата, около б до 7 минути на страна. Оставете да престои 5 минути, преди да серви­рате.

Готварски хитринки

За да предпазите храната от залепване за грила, изстърже­те решетката му и я нама­жете с олио.

Пилето трябва да бъде изсъх­нало върху горещ грил, преди да го обърнете, защото кожа­та може да залепне за грила. Обръщайте няколко пъти по време на печенето и мажете при всяко обръщане. Докато печете пилето на барбекю, използвайте щипки с дълги дръжки, за да го обръща­те. Вилицата ще пробие месо­то и ще позволи на вкусните сокове да изтекат.

Огнено с патладжани и пиперки

Продукти за 4 порции: 3 люти червени чушки, 1 скилидка че­сън, 1 връзка босилек, 4 пилешки бут­чета, 4 броя пилешки гърди с кожа­та (600 г), сол, пипер, 6 с. л. зехтин, сокът на 1 лимон. За зеленчуковата гарнитура: 300 г патладжани, 1 сладка червена пиперка, 2 грудки це­лина, 1 глава лук, 700 г домати, 3 с. л. балсамов оцет, 1 ч. л. захар, 1с.л. ка-перси, 80 г маслини без костилките.

Подготовка на продуктите:

Нарежете двете люти чушки на сит­но, а чесъна на парченца. Измийте, подсу­шете босилека. Нарежете патладжаните на парченца, сладката пиперка на лентич­ки, а целината на ситно. Зелената част от целината оставете настрана.

Поръсете патладжаните с 1 ч. л. сол и оставете за 20 минути. Нарежете лука на дълги ленти. Нарежете на ситно и ме­ката част от доматите. Подсушете патладжаните.

1. С остър нож разрежете пилешките бутчета, разделяйки ги на горна и долна част.

2. Шпиковайте бутчетата с нарязаните люти чушлета, чесън и листенца босилек.

3. Поръсете месото със сол и черен пи­пер и го сложете 8 подхо­дяща тавичка за печене.

4. 3а маринатата смесете 3 с. л. лимонов сок с 5 с. л. зехтин и пар­ченца от лютата чушка.

5. Залейте равномерно с маринатата и ос­тавете за 1 час. Загрей­те фурната до 220°С.

6. Печете около 45 минути. След това ос­тавете фурната само на горен реотан и печете още 5 минути.

7. Загрейте 1 с. л. зехтин в тенджера и добавете патладжаните. Запържете за кратко, разбърквайки непрекъснато.

8. Добавете лука, целината, сладката пи­перка и 1 /2 от доматите. Подправете с оцет, захар и пипер. Задушавайте 8 минути.

9. Добавете каперсите, маслините и ос­таналите дома­ти. Задушавайте 1 минута и подп­равете на вкус.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст