Начална страница | Кухня | НАБЪРЗО, НО ВКУСНО

НАБЪРЗО, НО ВКУСНО

image

Суфле от спанак…

Продукти: 500 г накълцан спанак, 3 суп. л. лъж. брашно, 300 мл прясно мляко, 4 яйца разделени на жъл­тъци и белтъци, 125 г настърган кашка­вал, 3 суп. лъж. царевично брашно, сол, черен пипер, щипка настъргано индий­ско орехче, маргарин за намазване на формите.

Приготвяне: Спанакът се задушава в малко количес­тво вода, докато течността не се изпари. Млякото и брашното се разбиват в съд с обло дъно до получаване на гладка смес. Загряват се до кипване при непрекъс­нато бъркане с тел и се варят на съвсем слаб огън 4 мину­ти. След леко ох­лаждане на смес­та постепенно се прибавят жъл­тъците, кашкавалът, царе­вичното брашно, подправ­ките (сол, пипер, индийско орехче) и добре отцедения спанак. Накрая се прибавят разбитите на пяна белтъци и внимателно се разбърк­ва. Изсипва се в подходящи порционни форми от йенско стъкло, намазани с мар­гарин, и се напълва до 3/4 от височината им, защото при печенето суфлето уве­личава обема си. Пече се в долната част на предвари­телно затоплена (до 180 °С) фурна до бухване и зачер­вяване, в продължение на около 30-40 мину­ти. Докато суфлето се пече, фурната не се отваря.

Когато суфлето стане готово, фур­ната се отваря и се оставя да престои 3-5 минути за пос­тепенно охлаждане и за да се избегне спадането на обема в резултат на рязко охлаждане. Готовото суфле се поднася веднага, гарни­рано с варена или пушена нетлъста шунка (2-3 резена за порция) и салата от до­мати.

СУПА ОТ ТИКВИЧКИ

Продукти: Половин кг. тиквички, обелени и нарязани на куб­чета, 5 с. л. олио, 1 с. л. брашно, 1 яйце, 100 г кисело мляко, сол и черен пипер на вкус, копър, ситно нарязан.

Приготвяне: Обелвате три  тиквички   (някъде около половин килограм) и ги нарязвате на кубчета.

В тенджера изсипвате пет лъжици олио и задушавате тиквичките 7 минути. Щом се задушат, поръсвате с една супена лъжица браш­но, разбърквате ги добре да се запържи и брашно­то и ги заливате с литър и половина гореща вода. Прибавя се супена лъжи­ца сол и супата се вари 20 минути до омекване на ти­квичките. Отстранява се от огъня и като поизстине, се застройва с едно яйце, раз­бито в 100 г кисело мляко. Накрая се поръсва с поло­вин връзка ситно нарязан копър и чаена лъжичка смлян черен пипер.

ЗАПЕКАНКА С КАЙМА

Продукти: 500 г кайма, 250 г шунка, нарязана на кубчета, 2 филии сух бял хляб, 2 яйца, 3 твърдо сварени яйца, 2 кисели краставички, ситно нарязани, 1 червена или зелена пи­перка, нарязана на ивички, 1 сварен морков, ситно нарязан, 100 г пресни или консерви­рани гъби, ситно нарязани, 150 г пушено сирене(или кашкавал), сол, черен пипер, 1 с. л. олио, 3 с. л. ситно нарязан магданоз.

Приготвяне: Накиснете хляба в мляко или вода. Омесете каймата, заедно със шунката, хляба, двете яйца, 1 с.л. олио, киселите краставички, мор­кова, гъбите, пиперката и половината от пушеното си­рене, нарязано на кубчета, магданоз, черен пипер. Не солете ако използвате гото­ва кайма.

Сложете половината кайма в намазана с масло форма, отгоре разположете целите твърдо сварени яйца и останалата част от каймата.

Печете при 200 г за около 1 час. 10 мин преди за е из­печено, извадете и отгоре сложете останалата част от пушеното сирене, нарязано на филийки и допечете.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст