Начална страница | Кухня | ВСИЧКО С ТИКВИЧКИ

ВСИЧКО С ТИКВИЧКИ

image

Те са свежи, вкусни и евтини - възползвайте се от сезона и ги поднесете в различни варианти…

Кьопоолу

Продукти: 3-4 средни по големина тиквички, 1 връз­ка копър, 3-4 скилидки че­сън, 1/2 кг отцедено кисело мляко, оцет, олио, сол.

Приготвяне: Остъргва­ме тиквичките и ги нарязва­ме на дебели колелца, кои­то сваряваме в подсолена вода заедно с връзката ко­пър (цяла). Махаме връзка­та копър, отцеждаме тик­вичките и ги пасираме. При­бавяме счукания чесън, от-цеденото кисело мляко и олио, оцет и сол на вкус.

Със сирене

Продукти: 3 средно голе­ми тиквички (2 по-големи), 3 суп. лъжици олио (масло), 1 глава лук, 1 яйце, 2 суп. лъ­жици нарязан копър, 1 каф. чашка натрошено сирене, сол на вкус.

Приготвяне: В тенджера с олиото запържваме наря­зания на ситно лук. Прибавя­ме тиквичките - обелени и настъргани на едро ренде. На тих огън задушаваме, докато ястието остане на мазнина. Тогава добавя­ме разбитото яйце, сме­сено с нарязания копър и с натрошеното сирене. Посоляваме на вкус. Ос­тавяме на огъня още са­мо 4-5 минути.

Пълнени

Продукти: 4 млади тиквички, 1 ч. чаша нас­търгано сирене, 2 яйца, 2 каф. чашки ориз, смлян черен пипер, 1 суп. лъжи­ца нарязан копър, сол.

Приготвяне: Остъргва­ме тиквичките, срязваме всяка от тях на две и в под­солена вода ги сваряваме до леко омекване. Отцеж­даме ги, оставяме ги да се охладят и ги издълбаваме.

Вътрешността нарязваме много ситно и я разбъркваме с настърганото сирене, разби­тите яйца/и нарязания копър. Поръсваме с черен пипер на вкус и с тази плънка пълним тиквичките, които нареждаме в намаслена тавичка и ги за­ливаме с олиото. Запичаме де­сетина минути в умерена фур­на. Поднасяме тиквичките вър­ху кисело мляко, сипано във всяка чиния.

Кюфтета

Продукти: 1 кг тиквички, 1 ч. чаша кисело мляко, 200 г брашно, 1 ч. чаша настърга­но сирене, 1 яйце, 1 суп. лъ­жица нарязан копър, 1 стрък пресен чесън, олио, сол.

Приготвяне: Обелените тиквички настъргваме на ед­ро ренде и ги смесваме с ки­селото мляко, брашното, нас­търганото сирене, яйцето, копъра, нарязан стрък пресен чесън и сол на вкус. От добре обърка­ната смес требваме с лъжи­ца и пускаме в силно заг­рята мазнина.

Панирани

Продукти: 1 кг тиквички, 2 яйца, 3/4 ч. чаша прясно мляко, 2 каф. чашки браш­но, олио за пържене, сол.

Приготвяне: Почисте­ните тиквички нарязваме на колелца, които леко по­соляваме и оставяме за два-три часа. Отцеждаме водата, която са пуснали, подсушаваме ги, овалваме ги в брашното и леко ги за­пържваме и от двете стра­ни. После ги нареждаме в тавичка, заливаме ги с раз­битите яйца, смесени с прясното мляко, и ги запи­чаме четвърт час.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст