Начална страница | Кухня | ОЩЕ ПИЦИ И СПАГЕТИ

ОЩЕ ПИЦИ И СПАГЕТИ

image

Пица "калцоне" със спанак…

Продукти: 500г брашно, 1пакетче мая, 2с.л зехтин, 2-3 щипки сол

за плънката: 1кг спанак, 400г стерилизирани домати, 4-5 печени пиперки, 1 скилидка чесън, 300 г сирене, 2с.л зехтин, 2щипки захар, 1ч.л боси­лек, сол

Приготвяне: Омесва се тесто.след което се оставя да втаса. Спанакът се бланшира за 3 мин.в подсолена кипя­ща вода, отцежда се и се нарязва на дребно. Дома­тите се пасират заедно с чесъна.зехтина и босиле­ка. Полученият сос се подправя със сол и захар. От втасалото тесто се оформя тънък кръг. Едната поло­вина се намазва с доматен сос, върху който се по­ставя нарязания спанак. От горе се поръсва с нат­рошено сирене и се подреждат пиперките,нарязани на ивички. Свободната страна се затваря и калцо-нето се пече в силно загрята фурна за 10-15мин.

КАПРИЧОЗА

Продукти: 500 г брашно, 25 г мая, 2 с.л зехтин (или олио), 1 ч. чаша хладка вода, за гарниране: 400 г домати, 400 г моцарела (или сирене), 150 г кисели краставички, 1 шепа зелени маслини, гъби (мариновани), чушки зелена и червена (или от туршия), черен пипер и босилек на вкус

Приготвяне: Смесвате всички продукти за подложката до пълна готовност - да се получи меко и пухкаво те­сто, което оставяте да втаса около 1 час покрито с кърпа за около 2 часа до удвояване на обема му. След това го разточвате на кори размер 20-25 см и дебелина около 5 мм. Платката поставя­те в намазнена тава и покривате с нарязани на кръгчета домати и наръсвате със зехтин. Занича­те около 10 минути след което добавяте останалите продукти за гарниране - моцарелата, наряза­на на кубчета, киселите краставички на кръгчета, маслините - на половинки, почистени от костил­ките, гъбите - на филийки, чушките - на кръгчета. Сега допичате пицата, до апетитно златисто.

МИЛАНСКИ СПАГЕТИ

Продукти: 400 г. спагети, 200 г. шунка, 50 г. краве масло, 1 глава кромид лук, 1 скилидка чесън, 150 г. доматено пюре, 100 г. гъби, 50 тя. бяло вино, 50 г. кашкавал, чер пипер и сол на вкус.

Приготвяне: В маслото се задушават дребно нарязаните кромид лук и чесън, шунка и гъби. Прибавят се размитото в малко вода доматено пюре и вино­то. Посолява се на вкус, добавя се чер пипер, вари се до сгъстяване на соса. Отделно в посо­лена вода се сваряват спагетите и се изцеждат. Смесват се с половината от соса, а с останалата половина се гарнират при поднасяне.

СПАГЕТИ СЪС СОС ОТ ГЪБИ И МЕСО

Продукти: 400 г. спагети, 300 г. смляно говеждо месо, 400 г. гъби, 1 глава кромид лук, 1 скилидка че­сън, 425 г. доматен сок, 200 г. доматени пюре, 1 чаена чаша вода, ? чаена чаша бульон, 50 г. настърган кашкавал, 1 чаена лъжичка захар, 70 г. краве масло, зеленчукова подправка, чер пипер и сол на вкус.

Приготвяне: В сгорещеното масло се запържват месото, гъбите, лукът, чесънът. Добавят се доматеното пюре, водата, бульонът, подправките и захарта. Сосът се вари 30 мин. на слаб огън. Отделно се сваряват спагетите, изцеждат се и се размесват със соса. При поднасяне се поръсва и настърга­ния кашкавал.

МАКАРОНИ С МАСЛИНИ И СОС ОТ ДОМАТИ

Продукти: 800 грама домати, 400 грама макарони , 100 грама маслини, черни, 1/4 ч.ч. зехтин, 1/4 ч.ч. слънчоглед, белен, 5 скилидки чесън, 1 с.л. оцет, балсамико, 1 ч.л. сол, 2 с.л. риган, пресен, 1/2 ч.л, пипер черен, смлян, 1/4 ч.л. пипер червен, сладък

Приготвяне: Сложете нарязаните на половинки домати, зехтина, ситно нарязания чесън, оцета и червения пипер в тава. Поръсете със солта и черния пипер. Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна около 45 мин., като от време на време разбърквате. Добавете ригана малко преди да извадите от фурната. Сварете макароните в голяма тенджера според указанието на опаковката. Отцедете и върнете в тенджерата.

Добавете доматената смес и нарязаните на четвъртинки маслини. Загрейте на умерена температура и бъркайте около 2 мин., докато цялата смес се загрее. Разпределете в чинии, поръсете със семките и сервирайте.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст