Начална страница | Кухня | РАЗКОШ - ЯГОДОВА ТОРТА СЪС СМЕТАНА

РАЗКОШ - ЯГОДОВА ТОРТА СЪС СМЕТАНА

image

Продукти: за блата - 2 яй­ца, 1/2 ч. ч. захар…,

1/2 ч. ч. брашно, 1 ванилия, 1 с. л. ка­као, 3 с. л. коняк. За пълнежа: 1 пакетче ванилов пудинг, 2 ч. ч. течна подсладена сметана, 2 пакетчета желатин. За желето: 1 кг пресни ягоди, 6 с. л. захар, 2 пакетчета желатин.

Приготвяне: Разбийте яйцата със захарта, докато утроят обема си. С бъркане прибавете пресятото брашно и ванилията. Отделе­те част от тестото и го оцветете с какаото. Постелете дъното на кръгла тортена форма с хартия за пече­не. Изсипете бялото тесто и го на­шарете с какаото. Изпечете блата в предварително загрята до 170 градуса фурна. След като изстине, го сиропирайте с коняка, разреден с няколко лъжици вода.

Измийте ягодите. Отделете за украса, а останалите пасирайте със захарта. Залейте двете пакетчета желатин с вода и го раз­топете на водна баня. Прибавете желатина към ягодовото пюре. Разбъркайте и оставете да се стег­не. Отделете 1/2 ч. ч. от сместа, която добавите към сметаната. От­режете две найлонови ленти, които да са с обща дължина колкото диаметъра на тортената форма и с височина 2-3 см по-високи от нея. Намажете ги с ягодово пюре и ги оставете във фризера да се стегнат. Намокрете дъното на та­вичка с вода с около 2 см по-малка от диаметъра на тортената форма. Сипете в нея малко яго­дово пюре. Загладете и оставете да се стегна в хладилник. След това лесно ще отделите желето, като прокарате върха на нож по краищата му. Направете малки по­лусфери от пюрето. Може да го желирате в малки купички или чашки. Пригответе ваниловия пу­динг според указанията. Разбийте сметаната и я разделете на две части. Към пудинга прибавете половината сметана и пакет жела-; тин, разтопен на водна баня. Към останалата сметана прибавете ягодовото пюре, което сте отде­лили, и другото пакетче жела­тин, разтворено на водна баня. Поставете сиропирания блат в чиния и го пристегнете с пръс­тена от тортената форма. "Об­лечете" блата с желираните лен­ти. Намажете с ваниловия крем и поставете върху него желира­ните ягодови сфери. След това сипете и сметановия крем и заг­ладете. Най-отгоре сложете же­лирания кръг. Поставете торта­та в хладилника и я оставете да се стегне. Махнете пръстена и внимателно отлепете найло­новите ленти. Ако бордът е по-висок от тортата, подгънете краищата. Украсете тортата с бита сметана и ягоди.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст