Начална страница | Кухня | РЕЦЕПТИ С ПАТЛАДЖАНИ

РЕЦЕПТИ С ПАТЛАДЖАНИ

image

Хайвер…

Продукти: 4-5 патладжа­на, 2-3 големи червени чушки, 5-7 скилидки чесън, 2 с.л. магданоз, 400 мл консервирани дома­ти, 2 с. л. сладък сос чили, смлян черен пипер, под­правки (по желание), сол, захар, 1 глава кромид лук.

Патладжаните се надупчват и се шпиковат с 4 ски­лидки чесън, нарязани на дребно. Зеленчуците се изпичат във фурната или на грила. Половината глава лук се обелва и се нарязва на ситно заедно с остана­лия чесън се запържва в тиган до златисто. Приба­вят се нарязаните домати и 2 с. л. сос чили. Посоля-ват се и се подправят на вкус. Сместа се оставя да ври, докато течността не се изпари наполовина. Патладжаните и чушките се обелват и се изчистват от семето и се пасират. Посолява се и се подправя на вкус. Прибавят се до­матеният сос и останали­ят лук, който е нарязан на ситно. Сместа се раз­бърква добре.

Пица

Продукти: 250 г моцарела, 150 г настърган кашка­вал, 2 патладжана, 1/2 чер­вена чушка, 1/2 зелена чушка, 1/2 глава червен лук, 100 г пушен кашкавал, 3 с.л. доматено пюре, зех­тин, подправки (по жела­ние), готово тесто за пица.

Патладжаните се наряз­ват на кръгчета и се посоля-ват. Оставят се за 20 минути в наклонен съд. Измиват се със студена вода и се под­сушават. Леко се запържват в сух тиган. Тестото се разточва. Отгоре се намаз­ва с доматено пюре и се по­ставя моцарела, нарязана на филийки. Поръсват се с 1/2 от настъргания кашка­вал. Поставят се кръгчета патладжани, лук и чушки­те, нарязани на тънки полу­месеци. Отгоре пицата се поръсва с останалия на­стърган кашкавал и се по­ставят парченца пушен кашкавал. Пицата се на­пръсква със зехтин и се подправя на вкус. Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса.

Гювеч с гъби

Продукти: 1 патладжан, 1/2 глава лук, 200 г гъби (пресни, замразени или консервирани), 150 мл готварска сметана, 1 с. л. заквасена сметана, 1/2 кубче гъбен бульон, 1 с. л. майонеза, 100 мл на­стърган кашкавал, сол, черен пипер, подправки (по жела­ние), 1 ч. л. горчица.

Патладжа­ните се на­рязват на филийки, поръсват се със сол.След 30 минути се изцеждат от горчивия. Нарязват се на жулиени (тънки пръчици). Гъбите също се нарязват на жулиени. В тиган се запър­жва ситно нарязан лук. До­бавят се патладжанът и гъбите. Задушават се, до­като течността почти се изпари. Добавя се гъбено­то кубче бульон и се поли­ват със сметаната, която е смесена с майонезата. Гю­вечът се посолява се и се подправя по желание с че­рен пипер и подправки. За­душава се около 7-10 ми­нути, докато сметаната се сгъсти. Тиганът се сваля от огъня и сместа се разпре­деля в гювечета. Отгоре се поръсва с настърган кашкавал. Пече се в пред­варително загрята фурна на 200 градуса около 10 мину­ти или под грил - 5 минути.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст