Начална страница | Кухня | БОГАТ ОБЯД С ЕКЗОТИЧЕН ПРИВКУС

БОГАТ ОБЯД С ЕКЗОТИЧЕН ПРИВКУС

image

Екзотични парти-кюфтенца с млечен сос...

Необходими продукти: за кюфтенцата: 500 г кайма или ситно скълцано месо - телешко, свинско или агнешко, 1 гл. много ситно нарязан лук, 1 ск. пресован чесън, 1 ч.л. смлян кориандър, 1 ч.л. смлян кимион, 1/4 ч.л. канела, 1/2 ч.л. ситно нарязана люта чушка, 1 ч.л. доматено пюре, 1 с.л. нарязан на ситно пресен джоджен, 1 с.л. нарязан на ситно магданоз сол на вкус олио

за пържене за соса: 1 бр. домат, обелен, с извадени семки, нарязан на ситно, 1/2 бр. обелена, нарязана на малки кубчета краставица, 1 ск. пресован чесън,1 с.л. нарязан на ситно пресен джоджен, 1 ч.ч. гъсто кисело мляко

Начин на приготвяне:

1. Всички продукти за кюфтенцата се омесват добре и от получената кайма се правят малки топчици. Кюфтенцата се изпържват, докато почервенеят, като често се обръщат. Отцеждат се от мазнината върху салфетка.

2. Всички съставки за соса се объркват и сместа се доовкусява със сол и лимо­нов сок, ако се налага.

3. Кюфтенцата се сервират в голямо плато, забодени с клечки за зъби, и с купичка със сос в средата.

Време - до 1 час   

Трудност - лесно   

Напитка - червено вино идея - Кюфтенцата могат да се приготвят от предния ден, да се фолират и да се изпържат преди поднасяне. Вместо да се пържат, кюфтенцата могат да се изпекат.

Пилешка къри-супа

Необходими продукти: 60 г масло,2 гл. нарязан на ситно лук, 2 ск. нарязан на ситно чесън, 2 бр. корен пащърнак, почистен и нарязан на кубчета или моркови, 2 стр. нарязана целина, 3 с.л. брашно, 1 с.л. къри, 6 ч.ч. (1,5 л пилешки бульон или 3 кубчета пилешки бульон), разтворени 6 1,5 л гореща вода, 200 г зелен грах - пресен или замразен, 500 г сварено пилешко месо, нарязано на парчета, 250 г заквасена сметана, 3 с.л. нарязан магданоз, 2 с.л. нарязан копър

Начин на приготвяне:

1. Маслото се разтопява и в него се задушават лукът, чесънът, пащърнакът и целината за 5-6 мин. Прибавя се брашното и кърито, бърка се още 1 мин. Пос­тепенно се прибавя бульонът и се оставя още 10 мин да се сгъсти. Прибавя се пилешкото месо и грахът. След 10 мин се отстранява от огъня.

2. Сметаната се разбива и се прибавя в супата заедно с магданоза и копъра.

Време - до 1 час   

Трудност - средна   

Напитка - бяло вино

Руло с гъби

Необходими продукти: за рулото: 200 е настърган кашкавал 100 г (3/4 ч.ч.), брашно, 70 г масло или маргарин, 500 мл прясно мляко, 6 бр. жълтъци, 4 бр. белтъци, сол, пипер, индийско орехче на вкус

за пълнежа: 250 г кашкавал, 80 г 2/3 ч.ч. брашно, 300 мл прясно мляко, 4 с.л. маргарин или масло, 500 г нарязани гъби, 70 г масло, 1 гл. лук, нарязана на ситно, 1 с.л. нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

1. Млякото се слага да заври, слага се маслото, сол, пипер и индийско орехче на вкус. След като се разтопи маслото, се слага брашното при непрекъснато бъркане. Слага се кашкавалът и когато се разтопи, се отстранява от огъня. Оставя се да изстине малко и при непрекъснато бъркане се прибавят жълтъци­те един по един, докато се получи гладка маса. Накрая се прибавят разбитите белтъци. Получената смес се изсипва 8 правоъгълна тавичка върху хартия за печене. Пече се 20 мин на 180°С. Изважда се от тавичката Върху навлажнена кухненска кърпа и се оставя да изстине,

2. За да се приготви плънката, маргаринът се разтопява, в него се задушава лукът. Слагат се гъбите и се запържват, докато се изпари водата. Когато остане само на мазнина, се прибавя брашното, леко се запържва, налива се млякото и се бърка до хомогенна смес.

3. Рулото се напълва с гъбената смес, завива се. Отгоре се намазва с маслото и се поръсва с кашкавала. Запича се на силна фурна за 10 мин. Сервира се на­рязано на кръгове.

Време - над 1 час   

Трудност - средна   

Напитка - бяло Вино, бира идея - В плънката може да се добавят пушени гърди или пушен колбас.

Ябълков пирог

Необходими продукти: 200 г масло, меко 100 г пудра захар 150 г захар на кристали, 1 пакетче ванилия, 3 бр. яйца, 4 с.л. прясно мляко, 225 г брашно, 50 г нишесте, 2 ч.л. бакпулвер, 100 г стафиди, 3 с.л. ром или коняк, 750 г ябълки, леко кисели 1/2 бр. лимон, 1/2 ч.л. канела 1 щ. карамфил, 100 г бадеми, филирани или нарязани на ситно

Начин на приготвяне:

1. Маслото се разбива с пудрата захар, прибавят се един по един отделените жълтъци, ванилията и млякото. Брашното се смесва с нишестето и бакпулвера и се прибавя в маслената смес. Получава се меко тесто

2. Стафидите се накисват в рома, ябълките се обелват и нарязват на тън­ки парченца. Лимоновата кора се настъргва, а сокът се изстисква. Всичко се смесва, прибавят се подправките и 50 г захар.

3. фурната се загрява на 200°С. Голяма правоъгълна тава се намазва с масло. Тестото се разстила с влажни ръце и се слага на дъното на тавата. Отгоре се разпределя плънката. Пирогът се пече 8 средата на фурната 25 мин. През това време за разбиват белтъците с останалата захар, прибавят се бадеми­те и се намазва пирогът. Печенето продължава още 20 мин 6 долната част на фурната.

Време - над 1 час   

Трудност - средна   

Напитка - бяло вино идея - ябълките могат да се заменят или смесят с круши или сини сливи

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст