Начална страница | Кухня | НА МАСА В ИСТАНБУЛ

НА МАСА В ИСТАНБУЛ

image

Чушките и доматите присъстват неизменно в турската кухня…

Както и в българската. Септември е месецът, когато тези любими зеленчуци не просто присъстват на пазара, а направо изобилстват. Включете ви успешно в няколко по-екзотични, но почти нашенски с

Кокошка по константинополски

Птицата се пълни c ориз, стафиди и кедрови ядки и се гарнира с цели зеленчуци

За 4 порции: 1 кокошка (1,2 кг), 100 г пилешки черен дроб, 75 г ориз, 30 г стафиди, 1 голяма глава кромид лук, 40 г краве масло, 30 г кедрови ядки, 1/2 ч. л. смляна канела, малко смлян черен пипер, 2 с. л. нарязан на ситно магданоз, 1/2 ч. л. сушена мента, 4 пиперки (2 зелени и две червени), 2 домата, 1/2 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

1. Кокошката се измива, подсушава се, осолява се и се поръсва с черен пипер. Дробът се нарязва на парчета. Оризът и стафидите се заливат с голямо количество хладка вода и се оставя да покиснат в съд 30 мин, след което се прехвърлят в гевгир, за да се отцедят.

2. Кромидът се почиства и нарязва на ситно. Половината от кравето масло се разтопява в тиган на котлона и към него се добавят лукът и накълцаните на дребно кедрови ядки. Слага се и нарязаният на парчета черен дроб и всичко се запържва за кратко.

3. Вътре се изсипват оризът и стафидите и също се задушават под капак 3 мин. Вливат се 100 мл вода, добавя се 1/2 ч. л. сол и нарязаните пресни и сушени подправки и всичко се задушава под капак 15 мин. През това време фурната се загрява до 180° С.

4. Кокошката се пълни с така приготвената смес, зашива се с конец и се слага в предварително обмазана с олио тава. Кожата й се намазва с остатъка от кравето масло и се пече на не много висока температура около 40-45 мин., като постоянно се полива с мазнината от тавата.

5. 15-20 мин преди да се извади от фурната, около нея в тавата се подреждат разполовените домати и целите пиперки. Готовото блюдо може да се украси и с клончета пресни подправки ( розмарин например).

Време за приготвяне: 80 мин

В една порция: 570 кал

Филе от морски костур...

...върху „възглавничка" от задушени патладжани, тиквички и чушки

За 4 порции:  600 г филе от морски костур, сок от 1 лимон, 2 глави кромид лук, 3 скилидки чесън, 2 домата, 2 патладжана, 3 зелени пиперки, 3 малки тиквич­ките с. л. олио, 7 ч. л. су­шена мащерка, 250 мл бя­ло вино, 1/2 връзка маг­даноз, сол и черен пипер.

Начин на приготвяне:

1. Рибата се посолява, поръсва се с черен пипер и се залива с лимоновия сок. Лукът и чесънът се наряз­ват на ситно. Доматите се бланшират и кожицата им се обелва. Всички зеленчуци се нарязват на кубче­та.

2. Зеленчуците се запържват един след друг (на принципа от по-твърдите към по-меките), като при прибавянето на всеки след­ващ в тигана, се слагат и още 2 с. л. олио. В друг ти­ган се запържват до зла­тисто лукът и чесънът. Останалите зеленчуци се изсипват при тях, поръс­ват се с мащерка, заливат се с бялото вино и всичко се задушава 5 мин. Накрая се добавя сол на вкус.

3. Най-накрая се слага и ри­бата (на парчета), ти­ганът се похлупва с капак и рибата се задушава още 30 мин на слаб огън. Магданозът се нарязва на ситно и с него се гарнира всяка от порциите, разпределени по чиниите за сервиране.

Време за приготвяне: 60 мин

В порция: 430 кал

Пуешки кебап на грил

Със сочна салата от домати и чушки

За 4 порции: 800 г пуешко филе, 2 домата, 1/2 люта чушка, 4 скилидки чесън, 8 с. л. олио, 7 къдрава зелена са­лата, 2 червени чушки, 2 с. л. винен оцет, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер.

Начин на приготвяне:

1. Месото се нарязва на ед­ри кубчета, лютата чушка

на колелца. Доматите се бланшират, кожицата им се обелва и те също се на­рязват на кубчета.

2. Три от чесновите ски­лидки се прекарват през преса, смесват се с 4 с. л. олио, посоляват се и се поръсват с черен пипер. Към тях се прибавят дома­тите и лютото чушле и всичко се обърква.

3. Месото се покрива с тази смес и се оставя да престои в хладилника 3 часа, за да „попие" арома­тите. След това се набучва на дървени шишове и се пече 10 мин на грила (на висока температура).

4. Зелената салата и чуш­ките се нарязват на едро, поливат се с оцета и ос­татъка от олиото. В тях се обърква и пресованата последна скилидка чесън.

Салатата се гарнира с на­рязан на дребно, пресен магданоз. Сервира се като гарнитура към пуешките шишчета.

Време за приготвяне: 30 мин

В една порция: 390 кал

Закуска от патладжани и домати

Сервира се както самостоятелно, така и като гарнитура

За 4 порции:  2 средно големи патлад­жана, 250 г домати, 3 с. л. олио, 3 скилидки чесън, 7 ч. л. смлян, не много лют черен пипер, 1/4 ч. л. бял пипер, малко млян ки­мион, 7/2 връзка пресен магданоз, 4 с. л. маслини

Начин на приготвяне:

1. Патладжаните се наряз­ват на едри парчета, сва­ряват се в подсолена вода за 10 мин и се прекарват през гевгир с едри дупки, за да станат на кайма.

2. Доматите се бланшират, кожицата им се обел­ва, нарязват се на шайби и се задушават в олиото в тиган на котлона. Чесънът се почиства, прекарва се през преса и се обърква в доматите. Ястието се за­душава още около 10 мин, докато течността му се изпари съвсем. 3. Тогава се прибавя „кай­мата" от патладжаните, посолява се на вкус, поръс­ват се с черен пипер и бял пипер и с кимион. Магда­нозът се измива добре, отръсква се от водата и се нарязва на едро. Гото­вото ястие се украсява с маслините и се „озеленява" с пресен магданоз. Мо­же да се сервира както топло, така и студено.

Време за приготвяне: 20 мин

В една порция: 130 кал

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст