Начална страница | Кухня | БРАЛА МОМА… МАЛИНИ

БРАЛА МОМА… МАЛИНИ

image

Плод нежен, вкусен и уханен, малините вдъхновяват поети и кулинари…

Ефектна торта

Продукти за 12 порции: 2 яйца, 50 г захар, 30 г брашно, 20 г нишесте, бакпулвер на върха на ножа, 100 мл малинов сироп, 2 пакетчета червена заливка за торта, 2 с. л. захар, 450 г малини, 400 г сме­тана, 2 пакетчета ванилена захар, 2 с. л. мед.

Приготвяне: Разбийте яйцата с миксер, като постепенно добавяте захарта. Добавете брашното, нишестето и бакпулвера. Замесете тесто за кръгъл блат и изпечете за около 15 мин във фурна, загря­та на 200 С. Прехвърлете изпечения блат (изчакай­те да изстине) в кръгла форма, която се отваря от­страни. Разредете малиновия сироп с 300 мл вода и сложете да заври. Разтворете заливката за тор­та и захарта в 4 с. л. студена вода и излейте във врящия сироп. Охладете и добавете малините. Из­сипете малиновата плънка върху блата и оставете за 1 ч в хладилника. Преди да сервирате тортата, разбийте сметаната с ванилената захар. Покрийте тортата със сметанов сняг, полейте с меда, укра­сете с цели малини.

Ванилено желе

Продукти за 4 порции: 500 мл сметана, 1 пакетче ванилена за­хар, 40 г захар, 12 г желатин, 250 г малини, 1 с. л. пудра захар.

Приготвяне: Разтворете за­харта в сметаната, добавете ва­нилената захар и варете 8-10 мин. Накиснете желатина в сту­дена вода, отцедете и разтворе­те в сметановата смес. Разлейте сместа в 4 съдчета, които пред­варително сте облели отвътре със студена вода, и оставете за 6 ч в хладилника. Отделете ня­колко малини, останалите пасирайте, прекарайте през сито и смесете с пудрата захар. Изва­дете желето от хладилника и из­сипете купичките върху чинийки. Украсете с цели малини и полей­те с малиновия сироп.

Лек десерт

Продукти за 14 порции: за тестото: 250 г брашно, 125 г краве масло, 65 г захар, 1 яй­це, щипка сол, бакпулвер на Върха на ножа; за плънката: 5 яйца, 750 г обезмаслена изва­ра, 200 г сметана, 2 пакетче­та ванилена захар, 350 мл ко­косов крем, 1,5 пакетче вани-лов пудинг, 100 г захар, 250 г пресни малини, 1 с. л. пудра за­хар.

Приготвяне: Смесете браш­ното и бакпулвера. Добавете кравето масло, захарта, солта и яйцето и замесете тесто. За­вийте във фолио и оставете за 30 мин в хладилника. Отделете белтъците от жълтъците. Сме­сете жълтъците с изварата, сметаната, ванилената захар, кокосовия крем и праха за пу­динг. Разточете тестото и раз­стелете в кръгла форма, офор­мете борд. Разбийте белтъците, като добавяте постепенно за­харта, и изсипете заедно с ма­лините при сместа с изварата. Покрийте тестото с плънката и изравнете. Печете 60-70 мин във фурна, загрята на 175 С. Извадете, леко охладете и прехвърлете върху поднос. Поръсете с пудра захар.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст