Начална страница | Кухня | ЛЯТНА ТРАПЕЗА БЕЗ МЕСО

ЛЯТНА ТРАПЕЗА БЕЗ МЕСО

image

Флан от тиквички…

Продукти: 400 г тиквички, 3 суп. лъжици олио, 1 скилидка чесън, 1 връзка от зелени под­правки (магданоз, естрагон, копър), 2 жълтъка + 2 яйца, 250 мл прясна сметана, 150 мл прясно мляко, 2 щипки нас­търгано индийско орехче, 10 г масло за намазване на фор­мата, сол, черен пипер. (Мо­же да използвате замразени подправки, които са наряза­ни, и да замените естрагона с босилек или малко мента.)

Съвет: Ако нарежете на кубчета една червена чушка и я задушите в олиото, вместо 400 г тиквички, ще са ви необхо­дими 300 г.

Приготовление: Обелете тиквичките, като на места оста­вяте ивици от кората им. Наре­жете ги на малки кубчета. За­пържете ги 10 минути в загрято­то олио. Прибавете обелената и ситно нарязана скилидка че­сън. Посолете и поръсете с че­рен пипер. Измийте, отцедете и нарежете зелените подправки. Разбийте с тел целите яйца, жълтъците, прясната сметана и млякото. Прибавете подправки­те, индийското орехче, посоле­те и поръсете с черния пипер. Разбъркайте запържените тик­вички с разбитите яйца. Изси­пете сместа в намазана с мас­ло форма във вид на корона (с вместимост 1 литър). Сложете формата на водна баня в пред­варително загрятата до 180 гра­дуса фурна за 45 минути. Обър­нете готовия флан върху голямо плато за сервиране. Украсете центъра на венеца с няколко стръка магданоз или естрагон. Фланът се поднася студен.

Блини от картофи

Продукти: 250 г картофи, 2 суп. лъжици брашно, 2 яйца, 2 суп. лъ­жици прясна сметана, 125 г кисе­ло мляко, сол, черен пипер.

За гарнитурата: 3 ябълки, 30 г масло, 2 щипки захар, сол.

Приготовление: Измийте кар­тофите и без да ги белите, ги сва­рете на пара. Оставете ги да по-изстинат, обелете и смачкайте на пюре. Прибавете към него браш­ното, киселото мляко, прясната сметана и жълтъците. Посолете и "

поръсете с черен пипер. Разбийте белтъците на сняг с щип­ка сол и ги прибавете внимателно към пюрето от картофи. Намажете с масло форма с диаметър 12 см и разстелете част от картофеното пюре. Печете по 2-3 минути от двете страни. Запазете блините на топло. Ябълките срежете на 4, почистете от семките, обелете и сложете в съд с 80 мл вода. Поръсете със захар и сол. При захлупен съд врат 15 минути. След това ги намачкайте на пюре и ги върнете на тих огън да се посгъстят. Накрая прибавете маслото. Блините и ябълко­вото пюре се сервират веднага.

Шарлота от зеленчуци

Продукти за 6 порции: 500 г моркови, 500 г зелен фасул, 500 г ряпа, 400 г грах (само зърната - пресен или замразен), 500 г карто­фи, 125 г краве масло, магданоз, естрагон (по желание може и копър).

Приготовление: Зеленчуците се подгот­вят поотделно и се слагат на пластове в го­ляма тенджера в следния ред: настъргани морко­ви, над тях - зе­лен фасул, предва­рително почис­тен от краища­та и на­рязан на парчета с дължи­на 1-2 см, след­ва обе­лената и настър­гана ря­па, над нея - гра­хът, и най-отгоре - нарязаните на дребни кубчета картофи. В тенджерата не се слага нищо друго освен зеленчуците (нито мазнина, ни­то вода, нито сол или подправки). След като зеленчуците са наредени, притис­нете ги отгоре, колкото е възмож­но, без да се смачкват. Похлупете и поставете тенджерата на умерен огън дотогава, докато картофите се сварят (омекнат). Тогава махнете капака, леко засилете огъня и оста­вете да се изпари останалата от зеленчуците вода. Върху голямо плато са сервиране обърнете шарлотата и я полейте с разтопено масло, в което сте прибавили сит­но нарязаните подправки. Всеки сам си осолява порцията и я поръс­ва с черен пипер.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст