Начална страница | Кухня | ЗИМНИНА ОТ ГЪБИ

ЗИМНИНА ОТ ГЪБИ

image

Сушени гъби…

Предпочитат се ароматни бели гъби, напълно здрави и прясно набрани. Гъбите се почистват вни­мателно от пръстта, без да се ми­ят. Пънчетата се изрязват на око­ло 1 см от шапчицата. Ако са по-големи, гъбите се нарязват на иви­ци. Нанизват се на конец, без да се допират помежду си, и се окач­ват да се сушат на силно слънце. Могат да се сушат и окачени над печката или във фурната. Сушени­те гъби се съхраняват в кутии или платнени торбички на сухо и про­ветриво място.

Печурки c лимонов сок

Вземат се дребни гъби печурки. Ма­хат им се пънчетата и се пускат в сла­бо подсолена вода, за да не почер­неят. След това гъбите се пускат във вряща вода, в която сте сложили и малко лимонов сок. Като поврат 5 ми­нути, ги извадете и залейте със сту­дена вода. Отцедете ги добре и ги на­редете в буркани. Залейте ги с прева­рена вода - на 1 л вода 2 чаени не­пълни лъжички сол. Бурканите се зат­варят и се стерилизират 50 минути.

Консервиране на гъби за гарнитура

Продукти: 1 кг почистени мал­ки печурки с отрязани пънчета, 2 супени лъжици растително масло, 1 чаена чаша оцет, 1/2 чаена ча­ша вино, 1/2 чаена чаша вода, ня­колко малки лукчета (арпаджик), 1 дафинов лист, 1/2 чаена лъжич­ка синапено семе или синапено брашно, 1 супена лъжица сол, 2 супени лъжици захар.

Приготвяне: Гъбите се слагат в съд от огнеупорно стъкло с плът­но затваряш, се капак, наръсват се с растителното масло и се задуша­ват в собствения им сок 10 мин. Поставят се в буркани и се заливат до 1 пръст под ръба на бурка­на със сока от задушаването и ма­рината, приготвена от останалото растително масло, оцета, водата, виното, синапеното семе, дафино­вия лист, захарта, солта и лука (ако е арпаджик, оставят се цели, а лук глава се нарязва на тънки филийки). Маринатата предварително се кипва и се вари 5 минути. Буркани­те се затварят с капачки и се сте­рилизират 1 и 1/4 часа от кипване-то на водата. Оставят се да изсти­нат във водата и се съхраняват на хладно и тъмно място.

Туршия от гъби

Използват се по-твърдите гъ­би - млечница, пачи крак, сърненка и др.

Продукти: 10 кг гъби, 0,5 кг сол, 150 г захар.

Приготвяне: Почистените и из­мити гъби се попарват във вряща вода за 5-6 мин. и се нареждат в буркани, като се ръсят с омешаните и разбъркани сол и захар. Гъ­бите се притискат и заливат с во­да. Млечнокиселата фермента­ция продължава 2 седмици, след което се прибират на хладно мяс­то.

Гъби в олио без стерилизация

Гъбите се почистват, измиват се и се варят 20-30 минути, оставят се да изстинат, посоляват се на вкус и се нареждат в буркани. Между тях се слагат дафинов лист и черен пипер. Притискат се и се заливат с олио, което трябва да ги пок­рива. Бурканите се зат­варят и се държат на хладно.

Печурки с масло

Почистват се гъбите и се задуша­ват с масло и малко вода, черен пи­пер и сол. Вече омекнали, се изваж­дат и се нареждат в буркани. Зали­ват се с останалия сос и ситно на­рязан магданоз. Сосът трябва да покрие гъбите, ако той не е доста­тъчен, се наливат няколко лъжици преварена вода. Бурканите се зат­варят и се стерилизират 50 минути.

Деликатес от гъби

Изчистени добре, измиваме най-напред със студена, а след това с топла вода. Поставяме ги в тен­джера и се варят, но не повече от 30 мин. В друг съд изчиства­ме и измиваме връзка джоджен, 2 пакетчета смлян черен пипер, 20-50 г суха чубрица, 2 връзки маг­даноз, 500 г изчистен чеснов лук или 5 връзки зелен, 2 кг кромид лук или 10 връзки зелен. Нареж­даме още 2 кг зелени или черве­ни чушки - може и консервира­ни, 4 буркана домати. Нарязваме още500 г моркови, китка керевиз, 2 връзки зелен копър или 10-20г сушен. Сложете лютиви или из­сушени чушлета В тази смес сло­жете не повече от 1 л олио, може и само 1/2 л. Сместа се сварява добре най-малко 30 мин. Към нея прибавяме 20 г оцет и 100 г захар. Сместа от гъбите и тази от подп­равките се разбъркват добре. Опитваме на вкус и ако е необхо­димо, прибавяме още сол.

Поставяме сместа в буркани или стерилизираме 45 мин. Дели­катесът може да се съхрани до две години, без да се развали.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст