Начална страница | Кухня | ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ ЗА МУСКУЛИ И ЕЛЕГАНТНА ФИГУРА

ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ ЗА МУСКУЛИ И ЕЛЕГАНТНА ФИГУРА

image

Достойнствата на месото от пилешките гърди са добре познати на всички…

То е подходящо за хора, спазващи диета. Най-вероятно пилешките пържоли са им омръзнали до смърт. Предлагаме ви няколко алтернативи, които ще ви помогнат да ги обикнете отново.

С МАНГО И ЛЮТ ПИПЕР

Сладкото и топящо се манго се съ­четава перфектно с малко люто и кокосово мляко, като по този на­чин баналното пилешко месо се превръща в екзотичен делика­тес.

Продукти за 4 души: 4 парче­та пилешки гърди, 1 узряло, но твърдо манго, 1 червена люта чушка, 100 мл кокосово мляко, 2 с.л. кокосови стър­готини, 25 г масло, 2 с.л. олио, сол, черен пипер.

Приготвяне: Обелете мангото, разреже­те на четвъртинки и отстра­нете  костилката.  Нарежете всяка от пилешките гърди на 4 парчета. Загрейте олиото в тефлонов тиган и пържете пи­лешкото 10 мин, като често обръщате. По време на пърженето посолете и подправете с черен пи­пер. През това време загрейте ма­слото в друг тиган и изпържете в него четвъртинките манго, докато се зачервят приятно и от двете страни. Натрошете лютата чушка върху мангото и разбъркайте. Полейте изпържените пар­чета пилешко с кокосовото мляко и обърнете няколко пъти в тигана. Прибавете мангото и отново разбъркайте. Поръсете с кокосовите стърготини и сервирайте веднага.

С АНАНАС И КОРИАНДЪР

Пиле с ананас е класическа комбинация. Добавянето на малко кориандър и къри я превръща в пикантен и много вкусен меланж.

Продукти за 4 души: 4 парчета пилешки гърди, 1 ананас око­ло килограм, 1 к.л. кафява захар, 1 с.л. тъмен ром, 2 с.л. на­рязан кориандър, 1/2 к.л. къри на прах - люто или сладко в зависимост от предпочитанията ви, 25 г масло, 2 с.л. зех­тин, сол, черен пипер.

Приготвяне: Разрежете ананаса на две по дължина и след това на ре­зени с дебелина 1 см. Извадете сърцевината, ако тя ви се стори много твърда. Сложете маслото и захарта в го­лям тефлонов тиган. Прибавете парчетата ананас и оста­вете на силен огън. Пържете ананаса 6-7 мин, като обръ­щате често, за да се карамелизира. Прибавете рома и фламбирайте. Щом пламъкът изгасне, обърнете ананаса ня­колко пъти, след което запазете на топло. Загрейте олиото в друг тефлонов тиган и пържете в него пилешките гърди око­ло 20 мин, като често обръщате. Малко преди края поръсете с къри и отново обърнете месото в тигана. Прибавете кориандъра и отдръпнете от огъня. Сервирайте пилешкото топло, с гар­нитура от парченца ананас, полети с отделения по време на при­готвянето му сос.

С ЯБЪЛКИ И ЧЕРЕН ПИПЕР

Много семпла рецепта, към която в слу­чая са добавени малко лимонова кора и черен пипер, които засилват аро­мата на ябълката.

Продукти за 4 души: 4 парчета пи­лешки гърди, 2 големи ябълки, 1 ли­мон, 1 с.л. калвадос (или ябълков оцет), 2 щипки захар, 3 с.л. зех­тин, сол, фино смлян черен пипер, едро счукан черен пипер.

Приготвяне: Нарежете  пилешките гърди на три парчета по дължина. Загрей­те зехтина в тефлонов тиган и пържете в него месото около 15 мин, като често обръщате. По вре­ме на пърженето посолете и поръ­сете със ситно смлян черен пипер. Междувременно измийте и подсушете ябълките. Нарежете на едри кубчета и извадете сърцевината. Измийте лимона с четка, подсушете и обелете кората с белачка за зеленчуци. После го разрежете на две и го изцедете. Прехвър­лете пилешкото в друг съд и запазете на топло. На негово място в тигана сложете ябълките и ги пържете 5 мин на силен огън, като обръщате непрекъснато. Посолете и поръсете с едро счукания пи­пер и прехвърлете в съда с пилешкото. Изхвърлете останалата маз­нина от тигана, а на нейно място сипете калвадоса. Изчакайте да се изпари на силен огън и прибавете лимоновия сок, лимоновата кора, захарта и 3 с.л. вода. Бъркайте на силен огън, докато полу­чите гъст сос. Върнете за няколко минути пилешкото и ябълките в тигана, колкото да се позатоплят, и сервирайте веднага.

С ПОРТОКАЛИ И ШАМ ФЪСТЪК

Пригответе за нула време това блюдо - ароматно заради портокалите, цветно и хрупкаво заради шам-фъстъка и пикантно заради джинджифила.

Продукти за 4 души: 4 парчета пилешки гърди, 2 портокала, 50 г настърган свеж джинджифил, 50 г суров обелен шамфъстък, 2 щипки захар, 2 с.л. зехтин, 25 г масло, сол, черен пипер.

Приготвяне: Загрейте зехтина в тефлонов тиган и прибавете маслото. Пържете пилешките гърди око­ло 25 мин, като често обръщате. По време на пърженето подправете със сол и черен пипер. Измийте портокалите с четка, подсушете и нарежете напречно всеки от тях на 6 кръгчета. Изцедете крайните парченца и запазете сока. Прехвърлете готовите пилешки гърди в друг съд и запазете на топло. Изхвърлете мазнината от тигана и на нейно мя­сто излейте портокаловия сок. Прибавете захарта, джинджифила и резените портокал. Оставете на слаб огън около 5 мин, колкото да се затоплят. Подредете пилешкото в 4 чинии, сложете отстрани по няколко резена портокал и полейте със соса. Поръсете с натрошения шамфъстък и сервирайте веднага.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст