Начална страница | Кухня | ЯСТИЯ С МОРСКИ ДАРОВЕ

ЯСТИЯ С МОРСКИ ДАРОВЕ

image

Моряшка рибена чорба…

Продукти за 4-5 порции: 800 г различни видове риба и морски мекотели (скариди, рапани, миди), 30 г масло, 2 с. л. (20 мл) бяло вино, 1 глава кромид, 1 парченце целина, 4 домата, 1 дафинов лист, 4-5 зърна черен пипер, 1 лимон, магданоз, сол, млян черен пипер.

Рибата се почиства и обезкостява, глави­те, опашките и костите се заливат с 1,2 л вода, прибавят се дафинов лист, черен пи­пер на зърна, магданоз, сол и се вари половин час. Добре почистени морски мекотели се поставят във вода, в която 20 минути са се варили дафинов лист, магданоз, парчен­це лимон и се варят заедно 10-15 минути. Снемат се от огъня и се оставят да изс­тинат в бульона. Ситно нарязаният лук се изпържва в масло до порозовяване, прибавят се попарените, обелени и ситно нарязани домати, ситно накълцаната целина, смлян черен пипер и сол, задушават се и се добавя виното. Бульонът се прецежда от главите, опашките и костите, слага се да заври от­ново, прибавя се нарязаната на парченца риба и се вари до омекването й. Прибавя се зеленчуковата смес, чорбата се претопля, добавят се ситно нарязан магданоз и наря­заното месо от морски мекотели. Чорбата се поднася с изпържени хлебни хапки.

Омар по дяволски

Продукти : 1 омар (около 500 г) или консерва от морски рак, 100 г масло, 1 ч.л. горчица,1 и 1/2 ли­мони, 2 жълтъка, 1 яйце, 1 стрък магданоз, черен пипер, сол, оцет, парченце лук.

Омарът се почиства с четка в студена вода, поставя се във вряща вода, към която са прибавени сол, оцет, лук и черен пипер. Придържа се под водата с лъжица и се вари в продължение на 30 минути. Когато е готов, се разрязва по дължина, изважда се месото и се нарязва на парченца (консервата от морски рак се загрява и месото също се нарязва). Маслото се сто­пява на водна баня, прибавят се нарязаният магданоз, сокът от половин лимон, черен пипер, сол и жълтъците. В малък съд се поставя горчицата, прибавя се на части маслената смес и се бърка, докато се получи гъст крем, който се оставя на топло. Топлото месо от омара се поставя върху чиния, залива се със соса и се украсява с парченца от сварено яйце и лимон.

Нощна пеперуда

Продукти за 1 порция: 2 бр. авокадо, 1 пакет ролца, 1 краставица, 1 домат, 4 па­лачинки, 2 маслини, 1 лимон, 1 кафена чаша олио, сол

Авокадото се обелва и разбива с олио, сол и лимон до получава­не на гъст пастет. Палачинки­те се подреждат в плитка чи­ния, а отстрани се нареждат пастетът от авокадо, нарязаните домати и краставици, ролцата от раци и маслините.

Салата от скариди   със   сос от пресен копър

Продукти за 4 порции: 500 г по-едри белени скариди, 150 мл сухо бяло вино, 1 ч. л. едрозърнеста горчица, 1/4 ч. л. червен пипер, 1 лимон, 2 дафинови листа.

За соса: 3 с. л. зехтин, 3 с.л. винен оцет, 2 с.л. вода, 2 с.л. нарязан пресен босилек, 2 с. л. на­рязан пресен копър, 1 ч. л. пресован чесън, 1 ч.л. горчица, 1/2 глава нарязан на ситно кромид За декорация: 1 маруля, 4 домата, 6 пресни печурки,1 чаена чаша кълнове

В по-голям тиган се смесват виното, горчицата, пиперът, дафиновите листа и лимонът. Прибавя се вода, която да напълни 2/3 от съда и се слага да заври на силен огън. Слагат се ска­ридите и се варят З-4- минути. Прецеждат се и се охлаж­дат. Отстраняват се дафиновите листа. Сосът се приготвя, като в шейкър се размесват добре зех­тинът, оцетът, вода­та, босилекът, копърът, чесънът,    горчицата и лукът. Скаридите се поставят в купа и се заливат със соса. Поставят се в хладилника да се охладят доб­ре.   Подреждат се в чиниите за сервиране - най-отдолу  се   поста­вят листата от зелената салата, върху тях се слагат кълновете, скаридите и наоколо се подреждат парченца домати и гъби. Де­корират се с клончета копър по желание.

Салата с ролца от раци и портокал

Продукти за 4 порции: 4 портокала, 700 г ролца от раци, 1 маруля, 2 яйца, 2 с.л. майонеза, 50 мл течна сметана, 1 ч. л. горчица, пресен босилек, сол, черен пипер

Портокалите се разрязват наполовина и внимателно се издълбават. Твърдо сварените яйца се нарязват на кубчета, а марулята и рулцата - на ситно. Приготвя се сос, като сме­таната и майонезата се смесят и се добавят малко горчица, сол и черен пипер. С него се заливат марулята, яйцата и рулцата от раци. С така приготвената смес се пълнят пор­токаловите купички. Преди сервиране се оставят в хладилника за 1-2 часа да се охладят.

Скумрия в тенджера под налягане

Продукти за 2 порции: 2 скумрии без главите, 3 кисели краставички, 3 моркова, 3-4 картофа,.. 200 г от консерва, 2 глави кромид, 4 скилидки чесън, копър, магданоз, черен пипер, 3 с. л. олио, 1 ч. л. червен пипер, 2 с. л. брашно, грах, сол.

В тенджерата под налягане се слагат мазнината, скумрията, нарязана на колелца с дебелина 3-4 см, и зеленчуците, нарязани на парченца. Червеният пипер се смесва с брашното и се разрежда с малко вода. Прибавя се към останалите продукти. Ястието се залива с вода, тенджерата се похлупва и се оставя на котлона да ври 30 минути.

Риба в гърне

Продукти за 2 порции: 500 г риба, 1 глава кромид, масло или маргарин, 2 картофа, 1 с. л. доматено пюре (или лютеница), 2 кисели краставички, 2-3 с. л. сметана, червен пипер, 2 с.л. ситно нарязан зелен лук, 200 мл вода или вино, сол.

Лукът, нарязан на дребно, се задушава в олиото. Прибавят се червеният пипер, вода или вино и ситно нарязаните картофи. Като картофите омекнат, се прибавят доматено­то пюре или лютеницата, нарязаните на ивички краставици и нарязаната на кубчета риба. Продуктите се слагат в гърне, подправят се със сол, заливат се със сметана и се задушават. При сервиране ястието се поръсва с нарязан зелен лук.

Хапки от мидени ядки в сухар

Продукти за 5-6 порции: 2 кг миди с черупките, 100 г натрошен сухар (галета), 50г краве масло, 2с.л. сметана, 1 глава кромид, 1 скилидка чесън, 1 с.л. ситно нарязан магданоз в зелени чушки.

Мидите се слагат 6 тенджера и се заливат с вода. Врят в продължение на 10 минути под затворен капак, като 3-4 пъти се разбъркват, за да се разтворят черупките. Сварените миди се отцеждат, заделя се 1 чаена чаша от бульона, а ядките се изваждат. Лукът се запържва, добавя се сухарът и се бърка, докато трохите се зачервят. Прибавят се мидените ядки, сме­таната, счуканият чесън, ситно нарязаните магданоз и чушки. След като чушките омекнат, ястието се сваля от огъня и се оставя да се охлади леко. От сместа се оформят топки.

Хек със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 500 г филе от хек, 500 г домати, 3 с. л. доматено пюре, 5 кисели краставички, 750 г моркови,3с.л. олио, сол, черен пипер.

Доматите се пасират и се смесват с доматеното пюре. Рибата се измива, осолява и натрива с черния пипер. Поставя се в йенска тенджера. Върху нея се слагат наря­заните кисели краставички и моркови. Залива се с доматите и олиото. Тенджерата се захлупва и се поставя в загрята фурна. Пече се около 1 час на 250 градуса.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст