Начална страница | Кухня | ВКУСНИ ЗАПЕКАНКИ НА ЛЯТНАТА ТРАПЕЗА

ВКУСНИ ЗАПЕКАНКИ НА ЛЯТНАТА ТРАПЕЗА

image

Апетитно мезе…

Продукти за 2 порции: 4 с.л. маргарин, 4 с.л. браш­но, 1 чаша прясно мляко, 50 г настърган твърд кашка­вал, 2 с.л. ситно нарязан пресен копър или магда­ноз, смлян черен пипер, 8 варени яйца, 30 г галета, сол, сметана на вкус.

Приготвяне: Разтопете по-голямата част от марга­рина, прибавете брашното, разбъркайте, посолете на вкус. Налейте млякото на тънка струйка и варете до получаването на много гъст сос, без да спирате да разбърквате. Прибавете кашкавала, копъра, черен пипер.

Разрежете яйцата на че­тири части. Наредете ги в обла форма, залейте ги със соса. Отгоре поставете останалия маргарин,, наря­зан на парченца. Поръсете с галетата. Печете 30 мин.

Преди поднасяне нарежете запеканката на по­рции и полейте със смета­на.

С тиквички и картофи

Продукти за 4 порции: 750 г картофи, 300 г тиквички, .200 г настърган твърд, кашкавал, 1 глава кромид лук, 2 с.л, краве масло, 1 яйце, 350 мл прясно мляко, смлян че­рен пипер, сол.

Приготвяне: Сварете картофите, обелете ги и ги нарежете на парчета. Тиквичките почистете, и нарежете  на колелца. На­мажете с масло кръгла форма за печене. Наредете в нея карто­фите и тиквичките на пластове, като ги поръсвате със сол, черен пипер и кашкавал.

Обелете лука, нарежете го на ситно и го из­пържете в сгорещеното кра­ве масло. Разбийте яйцето с млякото и лука. С тази смес залейте зе­ленчуците. Наръ­сете отгоре оста­налия кашкавал. Печете 45 мин. във фурната при 200 градуса.

Зеленчуково асорти

Продукти за 4 порции: 3 моркова, 150 г гулия (алабаш), 150 г аспержи, 1 чаша зелен грах, 200 г цветно зеле, 150 г  ни гъби, 3 с.л. олио, 1 с.л. га­лета, 8 консервирани (сварени) скарида, сол.

Приготвяне: Почистете и измийте зеленчуците и гъбите. Морковите наре­жете на колелца, гулията на кубчета, аспержите - на парченца, гъбите - на фи­лии. Разделете цветното зеле на малки съцветия. Сгорещете олиото и из­пържете поотделно всич­ки подготвени продукти. Сипете ги в тавичка, поръ­сете със сухари, посолете и разбъркайте. Изпечете във фурната за 20 мин..

При поднасянето укра­сете запеканката със ска­ридите. По желание пред­варително можете да заделяте няколко ко­лелца от моркови, които после да офор­мите като малки оранжеви цветчета за украса.

Пиле с гъби и фиде

Продукти за 4 порции: 250 г фиде, 300 г чисто пи­лешко месо, 400 г пресни гъби, 3 с.л. краве масло, подправка за пиле, 8 пера от зелен лук, сол;

за соса -4 с.л, настърган твърд кашкавал, 3 с.л, брашно, 500 мл сол.

Приготвяне: Сварете фидето в подсолена вода, отцедете го. Пилешкото и гъбите нарежете на пар­ченца, изпържете ги в част от маслото, после ги поръ­сете с подправката.

За соса в чиста касерола подсушете брашното, така чеда не промени цвета си. Смесете го с останалото масло, разбийте с бульо- : на, прибавете кашкавала, посолете. Варете 10 мин., като бъркате, докато каш­кавалът се разтопи.

Намажете с масло кръ­гла форма за печене. Разпределете в нея на пластове фидето и сместа от пилешкото с гъбите, като всеки пласт поливате с кашкаваления сос. Отгоре залейте с останалия сос.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст