Начална страница | Кухня | РИБА ЗА ПРАЗНИКА

РИБА ЗА ПРАЗНИКА

image

ТРЕСКА С ЛЕЩА…

ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ: 750 г праз лук, 1 чаена лъжичка олио, 200 г червена леща, 400 мл бульон от кубчета, 500 г филе от риба (треска, бяла риба, есетра), 2 супени лъжици лимонов сок, сол, черен пипер, 1 супена лъжица оцет балсамико, 1/2 китка естрагон.

Лукът се нарязва на ивици и се запържва 2 мин в олиото. Лещата се почиства и измива, добавя се в тигана и се налива бульонът. Съдът се похлупва и продуктите се задушават, докато лещата стане готова.

Рибеното филе се подсушава, поръсва се с лимоновия сок и олиото и се посолява и поръсва с черен пипер. Пече се на грил по 4 мин от всяка страна.

Лещата и зеленчуците се подправят с оцета, сол, черен пипер. Естрагонът се нарязва и се добавя към тях. Разпределя се в чинии заедно с рибата и се украсява с естрагон и резенчета лимон или друга предпочитана подправка.

СЬОМГА С ДОМАТИ

ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ: 600 г домати, 1 лимон, 3 супени лъжици оцет, сол, черен пипер, 6 супени лъжици олио, 4 филета от сьомга или друго рибено филе, 2 супени лъжици разтопено масло, 100 г салата рукола или маруля.

Доматите се нарязват на колелца и се подреждат в чиниите керемидообразно. Кората на лимона се настъргва или се нарязва на ивички. Оцетът, солта, настърганата кора, черният пипер и олиото се смесват и се поръсват доматите.

филетата се запичат в разтопеното масло по 4 мин от всяка страна и се подправят. Марулята се измива и нарязва на късчета, филето се поставя върху доматите и се украсява с марулята.

РИБА ГЮВЕЧ

ПРОДУКТИ: 1,2 кг шаран, 2 глави лук, 1/2 чаена чаша растително масло, 1 лимон, 1 глава чесън, 1 филия сухар, бахар, черен пипер, дафинов лист и сол на вкус.

Лукът, нарязан на тънки колелца, се слага в гювеч заедно с обелените скилидки чесън и се задушават на тих огън в част от мазнината. Прибавят се подправките и рибата. Ястието се залива с останалата мазнина, поръсва се със счукания и пресят сухар и се пече до готовност. След изваждането му от фурната се поръсва с изстискания от лимона сок. Гювечът се поднася охладен.

ПЕЧЕНА РИБА НА КЕРЕМИДА

ПРОДУКТИ: 1 кг риба, 100 мл олио, 2 домата, 2 Връзки лук, 1 връзка магданоз, 1/2 лимон, 10 зърна черен пипер, сол на вкус.

Рибата се почиства, измива се и се посолява. В мазнината и малко вода се задушават до омекване лукът, доматите, магданозът, нарязани на ситно, заедно с черния пипер. Сместа се разпределя върху предварително загрети специални керемиди, намазани с мазнина, и отгоре се поставят рибите.

Пекат се във фурна. Поднасят се с резенчета лимон и гарнитура от картофи.

РИБА СЪС СПАГЕТИ

ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ : 400 г спагети, сол, 300 г рибено филе, черен пипер, 250 г бульон от кубче, 200 мл сметана, сокът и кората от 1 лимон, листенца от маточина.

Спагетите се сваряват в подсолена вода съгласно указанията на опаковката. Рибените филета се нарязват на късчета, посоляват се и се поръсват с черен пипер. Бульонът заедно със сметаната, сока и кората на лимона се кипва. Добавят се рибените филета и около 3 мин се варят на тих огън до готовност. Листенцата от маточината се измиват. Добавят се към рибата и специалитетът се подправя на вкус. Спагетите се изцеждат и се смесват с рибата и сметаната. Ястието се украсява с листенцата от маточина.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст