Начална страница | Кухня | И БЕЗМЕСНИТЕ КЮФТЕТА СА МНОГО ВКУСНИ

И БЕЗМЕСНИТЕ КЮФТЕТА СА МНОГО ВКУСНИ

image

Бобени…

Продукти: 1 чаша зрял боб, 2 филии сух бял хляб, 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, няколко стръкчета пресен джоджен, 1/2 връзка пресен магданоз, 1 яйце, сол, смлян черен пипер, брашно за сгъстяване, галета за овалване, олио за пърже­не.

Приготвяне: Накиснете боба в студена вода за ед­на нощ. Сварете го в подсо­лена вода. Натопете хляба във вода. В блендер или в машинка за мелене на месо пюрирайте (смелете) боба заедно с отцедения хляб, обеления и на­рязан лук и чесън, наситнените листенца джоджен и магданоз. В получената маса добавете яйцето, сол и черен пипер. Накрая сипете няколко лъжички брашно, за да се сгъсти сместа (може да добавите и галета). Оформете кюфтета, оваляйте ги в галета и ги изпържете в олио.

От цветно зеле

Продукти: 700 г цветно зеле, 3 глави кромид лук, 2 с.л. олио, 3-5 яйца (според големината им), 150 г за-квасена сметана, 4 с.л. брашно, 1 връзка магда­ноз, олио за пържене.

Приготвяне: Сварете цветното зеле в подсолена вода за 15 мин. Нарежете лука на полумесеци и го за­душете в олиото. Сипете го при зелето заедно с яйца­та, сметаната, брашното и наситнения магданоз. Оформете кюфтета и ги изпържете в сгорещено олио.

Кашкавалено-оризова мечта

Продукти: 1 глава кро­мид лук, 3 с.л. олио, 2 чаши сварен ориз, 2 яйца, сол, смлян черен пипер, по 1/2 връзка пресен магданоз и копър, 160 г настърган кашкавал, 2 с.л. брашно, 1/2 ч.л. къри на прах, 3 с.л. галета.

Приготвяне: Лука наре­жете на ситно и задушете в 1 с.л: олио, като разбърк­вате непрестанно. Смесе­те ориза със задушения лук, разбитите яйца, сол и черен пипер на вкус, насит­нените магданоз и копър, кашкавала, брашното и кърито. Оформете от сместа кюфтета и ги оваляйте в галета. Изпържете ги в останалото олио, докато получат златисто кафява коричка.

Гъбени в сметанов сос

Продукти: 650 г печурки, 2 филии сух бял хляб, 3/4 чаша прясно мляко, 1 глава кромид лук, сол, смлян черен пипер, по же­лание 1 малка скилидка чесън, 2 яйчени жълтъка, галета, олио за пържене;

за соса - 1 с.л. без връх брашно, 30 г краве масло, 1/2 чаша (100 мл) зеленчу­ков или месен бульон, 200 г заквасена сметана, сол, смлян черен пипер.

Приготвяне: Изрежете корите на филиите и накис­нете средата в студеното мляко. Лука нарежете на ­ситно и изпържете в 1 с.л. олио до златисто. Гъбите оформете на малки пар­ченца, заделете настрани половината, а останалите изпържете в друг тиган с малко олио. Като ги разбърквате от време на вре­ме, пържете гъбите, дока­то се изпари по-голямата част от сока им. Посолете леко, намалете огъня и пържете до пълно изпаря­ване на течността, но вни­мавайте гъбите да не ста­нат хрупкави. Повторете процедурата със заделе­ната половина гъби. Отцедете добре хляба.

Смелете в машин­ка за месо изпържените гъби, лука и отцедения хляб. Подправете сместа със сол и черен пипер. Добавете счукания чесън и жълтъците. Оме­сете всичко до­оформете малки кюфтета и ги оваляйте в галета. Изпържете ги в олио на средна температу­ра.

За соса изпържете 1 с.л. брашно в 1 с.л. краве мас­ло. Охладете. На малки по­рции, като разбивате ста­рателно, напейте отнача­ло горещия бульон, а след това - сметаната. Разбърквайки, варете соса на ба­вен огън 5-7 мин. Подпра­вете със сол и черен пипер. Дръпнете от огъня и леко охладете.

Поднесете кюфтетата с. варени или пържени карто­фи и сметановия сос.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст