Начална страница | Кухня | ЯСТИЯ ОТ ФУРНАТА НА ЛЯТОТО

ЯСТИЯ ОТ ФУРНАТА НА ЛЯТОТО

image

Вегетарианска лазаня...

Продукти за 4 порции: 300 г гъби, 600 г патла­джан, 100 г зехтин (олио), морков, 2 глави лук, 1 чер­вена пиперка, 200 г на­стъргани червени домати, 200 г настърган кашкавал, стебла от целина, 1 връзка магданоз, 250 г кори за ла­заня, по 50 г брашно и масло, 750 мл прясно мляко, сол, смлян черен пипер.

Приготовление: Мор­кова, 1 глава лук, целина­та и пиперката нарежете на ситно. Запържете ги в 30 мл зехтин (олио). При­бавете доматите, ситно нарязания магданоз и за­душавайте 15 мин.

В маслото запържете брашното, прибавете мля­кото и варете 3 мин. Под­правете соса със сол и че­рен пипер.

Нарежете патладжани­те на шайби и ги изпърже­те в 6 с.л. масло. Наряза­ните гъби и 1 глава лук за­душете в останалото мас­ло.

В тавичка редете слое­ве от кори за лазаня (поле­ти с приготвения млечен сос), доматена смес, пат­ладжани и гъбена плънка. Завършете с кори. Полейте със сос, посипете с каш­кавал и печете във фурна­та 30 мин. при 180 градуса.

"Зеленчуков покрив”

Продукти за 4 порции: 750 г картофи, 250 г тиквички, 4 домата, 250 г кашкавал, 3-4 с.л. олио, смлян черен пипер, сол, по 1/2 връзка магданоз и копър.

Приготовление:    Измийте картофите и ги варете 20 мин, в подсолена вода. Нагрейте фурната до 225 градуса. Доматите и тиквичките нарежете на тънки колелца, а кашка­вала - на тесни ивици.

Намажете тавичка с мазнина. Обелете още то­плите картофи и ги нарежете на колелца. Подпра­вете всички зеленчуци със сол и черен пипер на вкус. Наредете ги керемидообразно в тавичката, като ги редувате. Поръсете ги със ситно нарязаните магда­ноз и копър. Полейте ги с олиото. Запечете "зелен­чуковия покрив" във фур­ната 20 мин. Наредете след това отгоре кашкава-лените ивици и печете още 4 мин.

Пълнени тиквички

Продукти за 4 порции: 50 г дългозърнест ориз, 100 мл бульон от кубче, 4 средни тиквички, сол, 1 червена пиперка, 2 глави стар лук, 250 г телешка кайма, 1 с.л. олио, смлян черен пипер, 150 г твърд кашкавал, 2 с.л. консервирани царевични зърна, 1 с.л. масло, 500 г месести домати, 1 връзка зелен лук.

Приготовление: Варе­те ориза в бульона 20 мин. Отрежете "капаци" по дължината на тиквички­те. Издълбайте ги и ги бланширайте 5 мин. в под­солена вода. Издълбана­та част и "капаците" наре­жете на малки кубчета. Накълцайте пиперката и 1 глава стар лук. В олиото изпържете до пръхкавост каймата заедно с пиперка­та, половината нарязана част от тиквичките и лука. Подправете със сол и че­рен пипер.

Половината кашкавал настържете, останалия нарежете на кубчета. Кашкавала на кубчета, сварения ориз и 1 с.л. ца­ревица смесете с изпържената със зеленчуците кайма. С тази смес напълнете тиквичките.

Нагрейте фурната до 200 градуса. Останалия лук нарежете и задушете в маслото до прозрач­ност. Добавете нарязани­те на парченца домати, останалите тиквички и ца­ревица, нарязания на ко­лелца зелен лук. Разбър­кайте всичко добре. Сипе­те този зеленчуков сос в намазнена тавичка. Наре­дете отгоре пълнените тиквички, поръсете ги с настърган кашкавал и за­печете 40 мин.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст