Начална страница | Кухня | ШИШЧЕТА С АРОМАТ НА ЛЯТО И МОРЕ

ШИШЧЕТА С АРОМАТ НА ЛЯТО И МОРЕ

image

На дървени въглища или във фурна, сладки или солени…

С тях ви очаква чудесно ядене под знака на фантазията. Освен изумително вкусните шишчета с месо може да опитате и нашите предложе­ния с риби, с морски дарове, плодове и... какво ли още не!

Шишчета от скариди и нектарини с джинджифил

Продукти за 4 порции: 16 големи сурови скариди, 2 лимона, 6 нектарини, 2 патладжана, 1 см пресен джин­джифил, 5 с. л. зехтин, 2 с. л. мед, морска сол, сол, че­рен пипер

1. Срежете черупката на скаридите на няколко мес­та по дължината на гърба. Сложете ги в дълбок съд, добавете сока от лимоните, обеления и настърган джинджифил и 2 с. л. зехтин. Сложете в хладилника за 1 час, като разбърквате от време на време.

2. Нарежете патладжаните на филии с дебелина 1 см. Поръсете с морска сол и оставете да се изцеди 45 минути в цедка. Срежете нектарините на две, махне­те костилките и ги намажете с мед.

3. Изцедете патладжаните и ги намажете с остана­лия зехтин. Изцедете скаридите, нанижете ги на шиш­чета, като редувате с половинки нектарини и кръгче­та патладжани. Поръсете със сол и черен пипер.

4. Сложете шишчетата под грила на фурната и под­редете останалите патладжани наоколо. Запечете 3-4 минути от всяка страна. Сервирайте веднага.

Време за подготовка: 15 минути

Време за мариноване: 1 час

Време за готвене: 8 минути

Риба на барбекю

Целите пресни риби са много вкусни, когато се приготвят върху дървени въглища - идеалният вариант за лятна вечеря на открито

Продукти за 4 порции: 8 цели риби пъстърва или костур, изчистени отвън и отвътре, 40 г меко краве масло, 5 мл или 1 с. л. бял вермут, 2,5 мл или 1/2 с. л. сол, прясно смлян черен пипер, стръкчета свежи зелени подправки за украса

1. Измийте и подсушете рибата върху попиваща кухненска хартия.

2. В купа смесете маслото с вермута и със сол и черен пипер на вкус.

3. Натъркайте сместа по вътрешни­те страни на рибата, след което нани­жете дървени шишове за кебап през ус­тата на рибата, които да излязат през опашката.

4. Сложете рибата на скара върху го­рещи дървени въглища и я печете 10-15 минути, като я обръщате от време на време, докато се изпече добре и стане крехка.

5. Сервирайте, украсена с стръкчета свежи зелени подправки. Извадете шишо­вете, преди да сервирате. Време за подготовка: 15 минути Време за приготвяне: 10-15 минути

Хитринка за сервиране: Сервирай­те с картофи, печени на фурна или на барбекю, и хрупкава салата от зеле, моркови и майонеза.

Други варианти: Използвайте скум­рия вместо пъстърва или костур. Приба­вете малко чили или къри на прах към сместа с маслото, ако желаете.

Панирани шишчета с миди и шунка

Продукти за 4 порции: 16 големи миди, 200 г шунка, 4 с. л. галета, 1 яйце, 1 с. л. зехтин, сол, черен пипер

1. Отворете суровите миди и ги извадете от черуп­ките. Изцедете ги в домакинска хартия. Нарежете шунката на хапки.

2. Разбийте яйцето със зехтина, сол и черен пипер. Потопете в сместа първо парчетата шунка, след това и мидите. Изцедете ги леко и ги оваляйте в галета.

3. Нанижете шишчетата, като редувате шунка и миди. Сложете ги на грила на фурната или на барбекю, печете по 2 минути от всяка страна. Сервирайте с чипс и маслини.

Съвет: Шишчетата може да украсите с парченца зелена или червена чушка и малки доматчета. Печене­то е много кратко и зеленчуците няма да изгорят.

Време за подготовка: 20 минути

Време за готвене: 4 минути

Кисело-сладки патешки шишчета със скариди

Продукти за 4 порции: 2 патешки магрета, 16 го­леми сурови скариди, 2 лимона, 1 скилидка чесън, някол­ко листа пресен дафинов лист, 100 г пудра захар, 4 с. л. оцет от бяло вино, 1 к. л. черен пипер на зрънца, сол, черен пипер

1. Пригответе карамел от захарта и 2 с. л. вода. Спрете огъня, когато стане златист на цвят, добаве­те оцета и покрийте, за да не пръска. Добавете пипе­ра на зрънца и счукания чесън. Разбъркайте 1 минута на слаб огън, за да се получи гъст сироп.

2. Нарежете магретата на ромбове и срежете слоя мазнина на кръст. Потопете ги заедно със скаридите в карамеловия сос, след това ги нанижете на шишче­та, като редувате с парченца лимон и дафинов лист. Поръсете със сол и черен пипер.

3. Сложете шишчетата под грила на затоплената фурна и печете по 3-4 минути от всяка страна, като намажете няколко пъти със сос. Сервирайте веднага с бял ориз или задушени зеленчуци.

Време за подготовка: 20 минути .

Време за печене: 12 минути.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст