Начална страница | Кухня | ИЗИСКАНИ БЛЮДА ЗА ЦЕНИТЕЛИ

ИЗИСКАНИ БЛЮДА ЗА ЦЕНИТЕЛИ

image

Миди с перно…

Продукти за 1 порция: 300 г миди с черупки, 1 ч. ч зехтин, 2-3 скилидки чесън, 1 стрък пресен чесън, 1 стрък пресен лук, 1 домат, 1/2 лимон, 1/2 ч. ч. шампанско, 1 с. л. перно, чили, сол

Приготвяне: Вземате черноморски миди с черупки, посолявате ги и ги слагате в дълбок съд. Сипвате 1 пръст вода, похлупвате и ги оставяте да кипнат за 3 до 5 минути - докато се отворят. После в нагорещен тиган загрявате зехтин, в него слагате ситно нарязан чесън, чили и сол, добавяте отредените от водата миди с черупките, сотирате 2 минути, прибавяте малко шампанско, течна сметана и ароматизирате с перно. Поднасяте ги поръсени с пресен чесън, пресен лук, пресни домати на кубчета и сока на половин лимон.

Крем брюле с ягоди и коантро

Продукти за 13 крема: 10 жълтъка, 200 г ягоди, няколко капки коантро, 1 л. течна сметана („Президент"), 5 пакетчета ванилия, 150 г захар

Приготвяне: Разбивате жълтъците и захарта до хомогенност, загрявате сметаната и ванилията и сваляте сместа от огъня малко преди да заври. След като я охладите за половин час, смесвате жълтъците със сметаната и сгъстявате на водна баня около 15 минути, като разбърквате непрекъснато. Ягодите нарязвате на ситно, овкусявате фино с няколко капки коантро. Във всяка от 13-те купички поставяте по малко ягоди, заливате с крема и оставяте за 1 час в хладилника. Преди да сервирате, поръсвате повърхността на крема с кафява захар и гратинирате (леко горно запичане с газова горелка).

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст