Начална страница | Кухня | ЛЕТНИ ИЗКУШЕНИЯ ОТ ПЪПЕШИ

ЛЕТНИ ИЗКУШЕНИЯ ОТ ПЪПЕШИ

image

Пъпеши, пълнени с шунка...

Необходими са: добре узрели средни пъпеши, 4 резена шун­ка, 1 к.л. захар, 4 суп. л. порто (или друго ликьорено вино).

Как се приготвя: Разрязваме пъпешите на половини и ги по­чистваме от семената с кафейна лъжичка. От месото оформяме малки топчици, кои­то поставяме в купа и ги поливаме с порто. Захлупваме и държим в хладилника продъл­жение на 1 ч. Наряз­ваме шунката на каренца или ивици. По­ставяме в пъпешите ред шунка, ред късче­та от пъпеш, докато ги привършим. Поли­ваме ги със сока, кой­то се е получил при престояването на пъпешовите късчета с портото. Поръсваме със захар и държим в хладилник най-малко 112 ч. преди да сервираме.

Забележка: Пълне­ният пъпеш се консу­мира като ордьовър. За деца портото се замес­тва с малинов сироп.

Пъпеш, пълнен с риба тон

Необходими са: 2 средни пъпеша, 2 пор­токала, 2 кисели ябъл­ки, 4 суп. л. стафиди, 4 суп. л. лимонов сок, 300 г риба тон, 1 ч.ч. кисело мляко, смлян черен пипер, 2 щипки червен пипер, 2 суп. л. захар, 1 връзка пера на пресен лук.

Как се приготвя: Разполовяваме пъпе­шите и отстраняваме семето с кафейна лъ­жичка. С нея изважда­ме и месото на пъпе­ша. Обелваме порто­калите и ги потапяме във вряща вода, след което отстраняваме белите им горчиви ци­пи. Така почистени, ги нарязваме на резени, след което на късчета и ги почистваме от семките. Измитите и подсушени ябълки на рязваме на четвърти­ни и поръсваме с 2 суп. л. лимонов сок, за да не потъмнеят. Изми­ваме стафидите със студена вода и ги на­кисваме за 10 мин в останалия лимонов сок. Поставяме всич­ки плодове в салатиера и ги разбъркваме добре. Прибавяме за­харта. Захлупваме и оставяме да престоят. Междувременно из­важдаме рибата от кон­сервата, отцеждаме до-бре и надробяваме. Разбиваме киселото мляко, докато придо­бие консистенция на крем. Прибавяме чер­ния и червения пипер и надробените на ситно лукови пера. Напълва­ме пъпешите с плодо­вата смес, покриваме с рибата и заливаме със соса от кисело мляко. Сервираме веднага.

Забележка: Вместо с пъпеш тази салата мо­же да се приготви в по­ловини от авокадо. По желание се сервира със филийки хляб, намаза­ни с масло.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст