Начална страница | Кухня | ЯСТИЯ СЪС ЗЕЛЕН ФАСУЛ

ЯСТИЯ СЪС ЗЕЛЕН ФАСУЛ

image

Лятна салата подправена с магданоз и копър…

Продукти: 300 г крехък зелен фасул, 2 домата, 1 стрък чесън, по малко копър и магда­ноз, 3 лъжици олио, 3 лъ­жици лимонов сок или оцет, 1 лъжица горчица.

Изчистеният зелен фасул нарежете нап­речно на две, а след това на половинки по дължина. Сварете го в леко подсолена вода и го отцедете. Докато е още топъл, залейте с 2 лъжици олио, а като изстине - с лимоновия сок, смесен с горчица­та. Прибавете ситно нарязаните чесън и копър и разбъркайте добре. Изсипете фасу­ла в средата на чиния­та. Наоколо наредете доматите, нарязани на кръгчета. Посолете ги, полейте с 1 лъжица олио и поръсете със ситно нарязания маг­даноз.

На яхнийка

Продукти: 1 кг зелен фасул, 1 стрък чесън, 3 стръка зелен лук, по връзка магданоз и копър, 5-6 лъжици олио, 1 лъжица червен пипер, 1 лъжица препечено браш­но, 2-3 домата, сол.

Изчистеният и измит зелен фасул нарежете на половинки, сложете го в тенджера под на­лягане, прибавете сит­но нарязаните лук и чесън, сол на вкус, червения пипер, олио­то и 1 чаша вода. Зат­ворете капака и сло­жете на силен огън. Щом заври, намалете огъня, след 20 мин изк­лючете. Отворете (ко­гато налягането спад­не), прибавете настър­ганите домати, в които е размито брашното. Варете още 10 мин (без да затваряте капака), прибавете ситно наря­заните магданоз и копър. Поднесете с кисело мляко.

С домати и кашкавал

Продукти: 0,5 кг зе­лен фасул, 4-5 домата, 100 г настърган кашка­вал, 2-3 супени лъжици олио, чаша кисело мля­ко.

Заленият фасул се сварява в леко подсо­лена вода, докато омекне, отцежда се и се поставя в намазана с масло тавичка. Прес­ните и измити домати се нарязват на кръгче­та и се поставят върху зеления фасул. Зали­ват се със смес, при­готвена от киселото мляко, настъргания кашкавал и олиото. Яс­тието се пече в нагоре­щена фурна 15 минути. Сервира се топло.

С паприкаш и гарнитура от гъби

Продукти: 0,5 кг зелен фасул, 300 г зелени пиперки, 200 г домати, гъби, подправки, олио.

Свареният до омекване зелен фасул се от­цежда. Зелените пи­перки и нарязаните до­мати се задушават в олио - приготвя се паприкаша. Преди да ста­не напълно готово, към него се прибавя и зеле­ният фасул, подправя се на вкус и се разбъ­рква много добре. Яс­тието се сервира с гар­нитура от задушени гъ­би.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст