Начална страница | Кухня | ЗИМНИНА ОТ ПЛОДНАТА ГРАДИНА

ЗИМНИНА ОТ ПЛОДНАТА ГРАДИНА

image

Конфитюр от зарзали…

Потапят се за няколко минути във вряща вода 1 кг зарзали и веднага се обелват и им се махат костилките. Плодовете се нареждат плътно в бур­кани и се заливат със студен сироп, който се приготвя от 1/2 кг захар и 200 мл вода (бърка се, докато се разтвори захарта).

Бурканите се запечатват и се сте­рилизират 20 мин.

Конфитюр от пъпеш

Няколко пъпешчета се обелват и се изчистват от семенната част. После се претеглят и се нарязват на кубчета. Приготвя се сироп, като захарта за него се изчислява според количество­то пъпеш - тя трябва да бъде 2/3 от теглото му. На 1 кг каша се сипва сокът от 1 лимон. Конфитюрът се вари около 1 час, като от време на време се разбърква и се обира пяната.

След като конфитюрът се сгъсти, в него се сипва 1 чаена лъжичка лимонтузу.

Конфитюр от зелени смокини

Вземат се 1 и 1/2 кг смокини, които се изваряват 3 пъти, като всеки път се заливат с нова студена вода. След това плодовете се нарязват на 4 части. Сварява се сироп от 1 кг захар и 2 чаени чаши вода. След като се охлади, в него се сипват смокините. Оставят се да престоят 1 нощ, за да се напоят плодовете със сиропа, и на сутринта сместа се вари до необходимата гъстота. Преди да се свали от огъня, в конфитюра се сипва 1 чаена лъжичка лимонтузу.

Мармалад от кайсии с мед

Плодовете се измиват, махат се костилките им и се смилат. Претриват се през сито. На 1 кг плодово пюре се прибавя 800 г течен мед. Мармала­дът се вари на силен огън до необхо­димата гъстота.

Друг вид мармалад от кайсии може да се получи,, ако към 1 кг плодово пюре и 800 г мед се прибави 1 чаена чаша сок от ябълки.

Сок от черници

Продукти: 3 кг черници, 1 .кг захар, 3 л вода, 10 листа от черни­ца, 10 листа индрише, 10 зърна ориз.

Приготвяне: Черниците и захар­та се слагат във водата и се оставят да заврят. Във всяка бутилка се поставят по 2 зърна ориз за гази-ровка и по 1-2 стръкчета индрише за аромат.

Топлият сок се прецежда и се пълнят топлите бутилки, запечат­ват се и се съхраняват в хладно мазе.

Сладко от джанки

На добре узрели джанки се махат костилките (необходими са 3 кг без костилките) и се посипват от вечер­та с 1 кг захар. Стоят цяла нощ и на сутринта се прибавя 1 чаена чаша вода. Сладкото се вари на тих огън. Когато стане готово, се сипва 1 ча­ена лъжичка винена киселина, за да не се захароса. На дъното на затоп­лени бурканчета се слага по 1 стрък­че мащерка за аромат и се налива сладкото. Бурканчетата се похлупват с капачки и се оставят на слънце за няколко часа.

Вино от боровинки

На всяка бутилка от литър се слага по 1 кафейна чашка захар и 1 кафейна чашка боровинки. Допълва се с минерална вода, разкла­ща се, за да се стопи захарта. След това бутилката се оста­вя на слънце за една седмица и се пресича с 1 лъжица  натриев бензоат (може и без преси­чане.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст