Начална страница | Кухня | РАЗНООБРАЗНО МЕНЮ И БЕЗ МЕСО

РАЗНООБРАЗНО МЕНЮ И БЕЗ МЕСО

image

Пълнени печени ябълки…

Продукти за 4 порции: 4 ябълки, 40 г орехови ядки, 80 г извара, 2 ч.л. захар, 1 яйце, 1 пълна ч.л. краве масло, 2 с.л. сметана, 1 ч.л. пудра захар.

Приготвяне: Измийте ябълките, подсушете ги до­бре. Отрежете им капачета с дебелина 5-7 мм. Внима­телно ги издълбайте с остър нож.

Намачкайте старателно изварата. Смесете я със за­харта, яйцето и разтопеното масло. Добавете смлените ядки. Напълнете ябълките. Изпечете ги в сгорещена фурна на 180 градуса до желаната степен на готовност леко хрупкави или съвсем меки. Поднесете ги с разби­та сметана и пудра захар.

Балканска салата

Продукти за 4 порции: 100 г макарони "мидички", 1 чушка, 1 глава кромид лук, 100 г сварен телешки език, 100 г пушена шунка от бут, 100 г маслини с чушки, 100 г сварена царевица, 100 г сварен грах; за дресинга -250 г кисело мляко, 1 ч.л. сол, 2 скилидки чесън, 1-2 мариновани краставички, 4 пера зелен лук, сол, червен пипер.

Приготвяне: Сварете макароните, отцедете ги и ги охладете. Чушката оформете на квадратчета и я бланширайте 3 мин. Лука нарежете на ситно, езика и

шунката - на тънки ивички, маслините - на шайбички. Сипете в салатиера всички продукти за салатата и ги разбъркайте.

Пригответе дресинга. Счукайте чесъна и го сме­сете с киселото мляко. На­ситнете краставичките и лука, добавете ги. Подпра­вете дресинга със сол и чер­вен пипер на вкус. Залейте салатата, без да я разбърк­вате. Оставете я в хладил­ника за 30 мин.

Испанска доматена супа с чеснов хляб

Продукти за 4 порции: 4 с.л. зехтин, 1 глава кромид лук, 3 скилидки чесън, 1 зе­лена чушка, 1/2 с.л. червен пипер, 500 г домати, 4 пре­печени филии хляб за тостер, 1 л зеленчуков буль­он; за чесновия хляб - 4 филии френска франзела, 4 с.л. зехтин, 2 скилидки чесън, 25 г настъргано сирене чедър, лют червен пипер по желание.

Приготвяне: В тиган сгорещете зехтина, изпърже­те в него за 2-3 минути на­ситнения лук, счукания че­сън и нарязаната чушка до омекване. Добавете черве­ния пипер и ситно накълцаните домати. Гответе, дока­то сместа се сгъсти. Сипете хляба, нарязан на кубчета, налейте горещия бульон. Варете супата още 10-15 мин. (да се посгъсти).

През това време напра­вете чесновия хляб. Подсу­шете франзелените филии на скара, напръскайте ги със зехтина, натрийте със счукания чесън, поръсете с чедъра и върнете на скарата за 2-3 минути, докато си­ренето се разтопи. По же­лание поръсете с лют чер­вен пипер. Поднесете чес­новия хляб към супата.

Зеленчукова пица

Продукти за 4 порции: за тестото - 200 г брашно, 2 яйца, 1 с.л. олио, 2 жълтъка, 1/2ч.л. сол, 1 с.л. брашно за поръсвана на плота, 1 ч.л. краве масло за намазване на формата; за плънката -600 г броколи, 500 г домати; за соса - 2 яйца, 250 мл сме­тана (20%), 100 г настърга­но пармиджано, сол, смлян черен пипер, 2 с.л. наситнен магданоз; 50 г пармиджано за поръсване.

Приготвяне: В кухнен­ския комбайн смесете брашното, яйцата, олиото, жълтъците и солта. Доомесете тестото с ръце, офор­мете го на топка, завийте го в прозрачно фолио и го оставете 1/2 час на стайна температура.

За плънката разделете броколите на съцветия, бланширайте ги 2 минути във вряща подсолена вода, отцедете ги и ги облейте със студена вода. Поръсете плота на масата с брашно­то. Разточете върху него те­стото на тънка кора. Намаслете форма с диаметър 26 см. Сложете кората в нея, притиснете я към краищата на формата и я набодете с вилица на няколко места. Върху тестото наредете до­матите, нарязани на тънки филийки, и броколите.

С миксера разбийте яй­цата и сметаната за соса. Добавете пармиджаното, сол и черен пипер на вкус, магданоза. Залейте плън­ката с този сос. Наръсете

отгоре пармиджаното.

Поставете лицата в за­грята до 200 градуса фурна. Печете 40 минути.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст