Начална страница | Кухня | НА ТРАПЕЗАТА ЦАРУВАТ ГЪБИТЕ

НА ТРАПЕЗАТА ЦАРУВАТ ГЪБИТЕ

image

Пълнени гъби...

За 4 порции: 24 бр. по-едри гъби, 14 бр. малки гъбки,100 г спанак, 1 китка маг­даноз, 2 гл. кромид лук, 2 суп. л. масло, 1/2 ч. л. риган (босилек), сол, чер пипер, 6 суп. л. сухо бя­ло вино

Начин на приготвяне:

1. Едрите гъби се измиват внима­телно  с  четка.

Дребните, пънче­тата на едрите, спанакът и лукът се нарязват на ситно и се заду­шават в масло. Посоляват се и се поръсват с подп­равките.

2. В намаслена тавичка едрите гъби се нареждат с отвора нагоре и се напълват с горната смес. Ук­расяват се с гъбе­ни филийки, по­ливат се с виното, покриват се с алуминиево фо­лио и се задуша­ват около 20 мин при 220° С.

Идеи за други пълнежи: Със зелени под­правки към на­рязаните пънчета се прибавят 4 суп. л. галета, 1/2 вр. магданоз, 1 стръкче бабина душица, 2 ск. че­сън (ситно наря­зан), 4 суп. л.зех­тин, сол и чер пи­пер. Със сланина (бекон) Към пън­четата се приба­вят 100 г пушена сланина (бекон)и 2 ск. чесън, 2 суп. л. магданоз, 2 суп. л. друга зелена подправка (бо­силек, джоджен, чубрица) - ситно нарязани, сол и чер пипер. С ме­со Към пънчетата се добавят 250 г смляно месо, 1 - 2 суп. л. олио, 2 на­ситнени ск. че­сън, червен пи­пер, чер пипер, галета, сол, ли­монов сок.

Лека гъбена крем супа

За 4 порции: 400 г гъби (пресни, замра­зени или кон­сервирани), 1 л месен бульон,2 суп. л. браш­но, 2 суп. л. масло, 1 жълтък ф 1/2 ч. сметана, 1 - 2 стръкчета маг­даноз,З - 4 стръка пресен или 1 глава стар кромид лук, сол чер пипер

Начин на приготвяне:

1. Гъбите се нарязват и се заду­шават в тигана с 1 суп. л. масло за 5-6 мин, след ко­ето се поръсват със сол и чер пи­пер и се разбиват с миксера (някол­ко цели парченца се отделят за украса).

2. Бульонът се кипва с наряза­ния магданоз. Брашното леко се запържва в ос­таналото масло и в него постепен­но се влива буль­онът при неп­рекъснато бъркане.

3. Кипват се и се смесват с гъбено­то пюре при неп­рекъснато бърка­не.

4. Сметаната се разбива с жълтъ­ка. Добавят се сол, чер пипер (може и индийско орехче) и се сме­сва с крем супа­та. (Вместо сме­тана може да се използва гъсто кисело мляко.)

5. Супата се ук­расява със ситно нарязан лук и с гъбени резенче­та.

Време на приготвяне: 15 мин

В една порция: 210 ккал

Идея: Гъбените резенчета мо­гат да се накис­нат в малко вино (бяло или черве­но) за по-пикан­тен вкус.

Мариновани гъби със сирене

За буркан от 1 л: 400 г дребни гъби, 50 г зех­тин, 2 клонче­та розмарин, 2 стръкчета бабина душица (или др. зелени подправки по вкус) , 300 г си­рене, 2 черве­ни малки чушлета, 2 - 3 ск. чесън,  зрънце чер пипер, 4 парченца лимон с кората, сол

Начин на приготвяне:

1. Измитите и подсушени гъбки се запържват в малко зехтин. До­бавят се измити­те и подсушени подправки и ти­ганът веднага се дръпва от огъня.

2. Към охладена­та вече смес се добавят сиренето (на кубчета), че­сънът (на ситно) и другите съставки.

3. Сместа се сип­ва в буркана и се долива зехтин, докато я покрие. Похлупва се и се слага в хладилника - след 2 седми­ци е готова за консумиране. Забележка: Ако не се добави си­рене, така при­готвените   гъби

могат да се па­стьоризират и да се запазят за зи­мата. Олиото е идеално като подправка за са­лата.

Съветите на главния готвач

Култивираната гъба е роднина на самораслите полски печурки, пънчушки, миньонки, челядинки. Те били ценени още от древните римляни. В началото на XIX в. французите открили, че изоставените парижки рудници са идеална среда за култивиране на гъби, поради тъмни­ната, влагата и температурата между 10° и 18° С. Днес гъбите могат да се отглеждат навсякъде. Диетични Съдържат 90-92% вода и ценни съставки ка­то белтъчини, витамини (В1, В2, С и РР), желязо, фос­фор, олигоелементи. Нискокалорични са - само 40-45 ккал в 100 г. Разбира се, когато се прибави мазнина, ко­ято те попиват бързо, ястието вече не минава за „леко" и не е диетично.

Свежестта е важна. Натисни с пръсти шапчицата. Ако гъбата е прясна, натиснатото ще се „върне" и повърхността ще се изравни. Огле­дай гъбите внимателно да не са спаружени, чупливи, дали са с еднакъв цвят и без петна. Приготви ги възможно най-скоро след откъсването - те бързо се развалят.

Почистване: Не ги бели, а само добре ги измий с мека кърпа или четка. Изрежи само най-мръсните части. Накисването не е препоръ­чително, защото бързо поемат водата.

Измиване: Трябва да се извърши бързо, на течаща вода, като се вни­мава да не се повреди шапчицата. Чудесно се измиват, като се сложат в полиетиленово пликче заедно с 1 суп. л. брашно и вода, енергично се разклатят няколко пъти и след това обилно се изплакнат.

Подсушаване: Най-добре е да се разпръснат и да се подредят върху су­ха кърпа, като не се допират една до друга.

Рязане: С остър нож, на филийки, които е добре да се натопят веднага в лимонов сок или в подкиселена с оцет вода, за да не потъмнеят. Бързо приготвяне Не се пържат или варят дълго, тъй като губят от вкуса и аромата си. За задушаване в масло са достатъчни 8-10 мин. Цветът Той зависи само от вида. Не е вярно, че най-добри са белите гъби. Еднакво вкусни са и червените, и кафявите, и жълтите, стига това да е естественият им цвят...

Виното: Изборът на вино зависи от подправките в ясти­ето. Най-подходящи за гъби са белите, но консумацията на вина тип розе или памид също е подходяща за слу­чая.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст