Начална страница | Кухня | 4 НАЧИНА ДА СИ ПРИГОТВИТЕ ВКУСНИ ТЕЛЕШКИ КОТЛЕТИ

4 НАЧИНА ДА СИ ПРИГОТВИТЕ ВКУСНИ ТЕЛЕШКИ КОТЛЕТИ

image

НА ПЛОЧА…

Приготвят се 4 листа топено сирене и 4 филийки варена шун­ка с големината на котлета. Краищата на котлета се наряз­ват на 2-3 места, но немного дълбоко. Плочата се загрява на огън поне за 10 мин. Трябва да бъде много гореща. Поставят се котлетите и се пекат по 5 мин от всяка страна. Об­ръщат се с лопатка, без да се пробождат, след което се свалят от плочата. Посоляват се и се поръсват с пипер.

Върху всеки котлет се поставя по 1 филийка варена шунка, а от­горе - 1 листче топено сирене. Така приготвената порция се оставя да престои 2 минути и се сервира.

В ТИГАН

Краищата на котлета се на­рязват немного дълбоко на 2-3 места. 4 осолени аншоа се изплакват под течаща вода. Много внимателно се маха средната кост и рибата се накъсва на парчета. Приготвят се 4 скилидки чесън, 1 клонка майоран, шепа листа от босилек, 5 листа мента и игличките от 1 клонка розмарин. Чесънът, ароматните под­правки, четвърт глава лук и аншоата се слагат в миксера и се разбиват до хомогенна смес. Сместа се прехвърля в удобна чаша и се разбърква със сока на 2 лимона. Котлетът се запържва от двете страни в 40 мл зехтин, като се обръща с лопатка. Не се дупчи. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Приготвя се върху огъня 10 минути, като няколко пъти се поръсва с бяло сухо вино и се изчаква то да се изпари.

Към края върху котлета се изсипва сместа от ароматни подправки, готви се около 3-5 минути, за да се сгъсти. Междувременно котлетът се обръща и се сервира.

ЗАПЪРЖЕНИ

Намазват се леко 4-те кот­лета с горчица и хубаво се овалват в брашно. Там, където е в повече, то се изтръсква. Пържат се и от двете страни в широк тиган, в който са загрети 20 мл зехтин и 30 грама масло. Обръщат се с лопатка и не се дупчат.

Готвят се на огъня още 10 мин, като се проверява дали са готови. Отрязва се малко парче месо: вътрешността му трябва да е светла. Ако е розова, трябва да се готви още 1 минута само от едната страна.

Посолява се и се поръсва с че­рен пипер.

Котлетите се изцеждат и се подреждат в чинии, които се държат на топло. Нарязват се 2 глави лук на кръгчета и се запържват в същия тиган, прибавят се 30 мл бяло сухо вино и след като то се изпа­ри, се посоляват. Кръгчетата запържен лук се разстилат върху котлетите и веднага се сервират.

ВЪВ ФОЛИО

Фурната се загрява до 220 градуса. 4-те котлета се намазват със зехтин.

Посоляват и се поръсват с черен пипер и от двете стра­ни.

Всеки котлет се поставя вър­ху отделно фолио. Отгоре се гарнира с 1 листо салвия, клонка тамян и щипка сушен майоран.

Фолиото се затваря плътно и му се придава форма на бонбон. Пече се във фурната 15 мину­ти. Поднесено в индивидуални порции, фолиото се отваря на масата.

Забележка: Листчетата сирене са тези, които се продават в пакет­чета, увити са всяко в целофан, най-често се използват за сандвичи и за украса, като се разс­тилат върху ястието, пицата и т. н. и бързо се разтопяват и образуват апетитна коричка.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст