Начална страница | Кухня | ПОСТНИ ЯСТИЯ ОТ ДАРОВЕТЕ НА ЕСЕНТА

ПОСТНИ ЯСТИЯ ОТ ДАРОВЕТЕ НА ЕСЕНТА

image

ПАТЛАДЖАНИ С ЧЕСЪН...

ЗА 4-5 ПОРЦИИ

5 средно големи патладжана, 25 скилидки чесън, 2 к. ч. олио, 250 г пресни гъби, 5 домата, 1 малка връзка магданоз, сол на вкус.

Измитите патладжани се разрязват по дължина на две части и внимателно се издълбават. Сърцевината им и гъбите се нарязват на ситно. В тавичка с олио се слагат скилидките чесън и нарязаните части от патладжаните и гъбите. Запържват се, докато омекнат, след което се приба­вят предварително обелените и нарязани на дребно домати. Поръсват се със сол и половината от нарязания магданоз, раз­бъркват се и готовата смес се поставя в издълбаната част от патладжаните, предварително подредени в тавичка, намазана с олио. Така приготвени, патладжаните се пекат в силно загрята фурна, докато омекнат и се образува лека коричка. Поръсват се с останалия нарязан магданоз.

ПЪРЖЕНИ ЧУШКИ С МАСЛИНИ

ЗА 6-8 ПОРЦИИ

100 г зехтин, 4 скилидки счукан чесън, 4 червени, 3 оранжеви и 2 зелени чушки, нарязани на парчета., по желание може да се прибавят и 1-2 леко лютиви чушлета, 2 с. л. каперси, 18 маслини, 1 връзка магданоз.

Чесънът се запържва 6 олиото, добавят се чушките, посоля-ват се и се подправят с прясно смлян черен пипер. Съдът се похлупва и ястието се задушава около 40 мин. След това се добавят каперсите, маслините, магданозът и внимателно се разбъркват. Специалитетът се сервира с хляб, препечен в зехтин до образуване на хрускаща коричка.

РИЗОТО СЪС ЗЕЛЕН ГРАХ

ЗА 3-4 ПОРЦИИ

1 глава лук, 3 скилидки чесън, 5 с. л. олио, 2 моркова, 150 г гъби, 300 г ориз, 250 мл бяло вино, черен пипер, сол на вкус, 750 мл зеленчуков бульон от кубчета, 1 стрък зелен лук, 250 г зелен грах, 4 с. л. нарязан магданоз.

Лукът, чесънът, гъбите и морковите се изчистват и наряз­ват. Лукът се запържва в олиото. Добавят се морковите, гъбите, чесънът и се задушават още няколко минути. Слага се оризът и се пържи до прозрачност. Долива се виното и ризотото се подправя, изсипва се и зеленчуковият бульон. Ястието се задушава около 20 мин. Зеленият лук се нарязва на колелца. Десет минути преди ризото да бъде свалено от огъня, се добавят свареният грах и зеленият лук. Преди да се сервира, ястието се поръсва и разбърква с нарязания магданоз.

ЯСТИЕ С ДОМАТЕН СОС

ЗА 4 ПОРЦИИ

1 кг червени чушки, брашно за овалване и олио за пърже­нето

За соса: 500 г домати, 6 с. л. олио, 1 глава лук, 5 скилидки чесън, 1 ч. л. червен пипер. 1 ч. л. чубрица, 1 с. л. брашно, магданоз и сол на вкус.

Червените чушки се изпичат, обелват и овалват в брашно, след което се изпържват в олио. Подреждат се в голяма чиния. В 5-6 лъжици олио се изпържва ситно нарязаният лук, прибавят се брашното, обелените и настъргани домати, червеният пипер, счуканият чесън и 3-4 с. л. вода. Сосът се оставя да ври на тих огън. Към края се прибавят чубрицата и магданозът, опитва се на вкус, котлонът се изключва и сосът се оставя да покъкри. С него се заливат чушките. Ястието се сервира студено.

ЗЕЛЕНЧУКОВ БУКЕТ

ЗА 4 ПОРЦИИ

750 г картофи, сол, 1 краста­вица, 200 г дребни доматче-та, 1 червена сладка чушка, по 3 клончета магданоз и босилек. 150 г майонеза, 250 г зеленчуков бульон, по 5 с. л. оцет и растително масло, черен пипер и 2 ч. л. горчица.

Картофите се измиват и сваряват в кипяща подсолена вода за около 25 мин. След това водата се излива, картофите се охлаждат, обелват и нарязват на кръгчета. Краставицата се измива и нарязва на тънки шайби, а дома­тите - на половинки. Чушките се изчистват от твърдата сърцевина и семките и се нарязват на ситно. Магданозът и босилекът се измиват, подсушават и нарязват на дребно. Всичките тези компоненти се смесват с картофите. Майонезата се разбърква с бульона, оцета, растителното масло, черния пипер и горчицата. С тази смес се полива зе­ленчуковият букет и се оставя 2 часа в хладилника. Поднася се, украсен с листенца от магданоз.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст