Начална страница | Кухня | 10 КУЛИНАРНИ ИДЕИ ЗА РИБА ТОН

10 КУЛИНАРНИ ИДЕИ ЗА РИБА ТОН

image

Консервираната риба тон, продавана в почти всеки магазин у нас,…

се предлага в два основни варианта - на парченца и във вид на филе, като вторият е безспорно по-качествен. Освен това тя може да е в собствен сос, в растителна мазнина и в ком­бинация с различни добавки - лимонов сок, черен пипер, чесън, доматено пюре, цареви­ца. От всички тези съчетания най-подходяща за 10-те идеи, които ви даваме тук, е натуралната, но с растителна мазнина. Дори да не изпробвате всички предложения, сигурни сме, че всеки ще намери поне едно-две, които най-добре отговарят на личните му предпочитания.

1. Направете си стра­хотна салата от сварен фасул, нарязани зелени масли­ни, зелен лук, стръкове цели­на и риба тон. Овкусете със сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин.

2. Омлет за закуска или обяд от 2 разбити яйца с 1 с. л. заквасена сметана и 1 с. л. нарязан пресен лук и сол на вкус. Яйцата се сипват в загрят тиган с 1 ч. л. масло. Оставя се на слаб огън за 2-3 мин. и когато започне да се стяга, се слагат 2 с. л. риба тон, разбъркани с лимонов сок и копър. Сгъва се на две и се сервира.

3.  Експресна пица от готово тесто за хляб или ос­нова за пица - намазва се със скълцани консервирани дома­ти и се поръсва с месото от една консерва риба тон, разбъркано с настърган каш­кавал, чеснов пипер и магда­ноз. Запича се за 10 мин.

4. Огретен от нарязани на тънки кръгчета сварени картофи, разделени със слой риба тон. Всичко се подправя с голямо количество черен пипер. Залива се със смес от равни части сме­тана и прясно мляко и се слага да се пече във фурната, докато почервенее.

5. Банички с риба тон от 3 листа фи­ни кори за баница, намазани с масло. Плънка­та се приготвя от консервирана риба тон, крем-сирене, копър, каперси и кашкавал. Баничките се завиват стегнато на пакетчета така, че да не изтече пълнежът, намазват се с разбито яйце и се пържат или се изпичат във фурната.

6. Пълнена франзела, идеална за бърза закуска или за парти. Отрязват се краища­та на малка франзела и се издълбава среда­та. Плънката се прави от отцедена консер­вирана риба тон, лъжица разбито масло, на­рязани зелени маслини, нарязани кисели крас­тавички, лъжица заквасена сметана и част от отделената среда на хляба. Кухината на франзелата се напълва добре и се слага да се замрази за 20 мин. Сервира се наряза­на на филии.

7. Плънка за палачинки от отцедена риба тон, лъ­жица майонеза, лъжица заквасена сметана, лъжица кет­чуп, лют сос, скълцан чесън, едно твърдо сварено яйце, нарязано на ситно, магданоз или копър.

8. Принцеси от намаза­ни филии с масло, покрити с разбито яйце, риба тон, настърган кашкавал и маг­даноз.

9. Сос за спагети от за­душени в зехтин лук, дома­ти от консерва, риба тон и царевица.

10. Мусака с риба тон - просто заменете месото в любимата си рецепта за мусака и резултатът ще е много по-здравословен.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст