Начална страница | Кухня | ВКУСНОТИИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

ВКУСНОТИИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

image

Пилешки дробчета в торбички по френски...

Продукти за 30 торбич­ки: 500 г разточено бутер тесто, 1 яйце за намазване; за пълнежа - 2 с.л. олио, 2 глави кромид лук, нарязани на ситно, 3-4 стръка прясна чубрица, 500 г почистени пилешки дробчета, 1/3 ча­ша сухо червено вино, 2 с.л. балсамов оцет, сол, прясно смлян черен пипер.

Приготвяне: Най-напред направете пълнежа. На слаб огън сгорещете олио­то в тиган, задушете в него лука, докато омекне и се за­черви. Сипете накълцана­та чубрица и подръжте на котлона още 1 мин. Увели­чете силата на огъня и до­бавете дробчетата. Пърже­те 2-3 мин., докато се изме­ни цветът им (но отвътре трябва да останат розови). Налейте виното и балсамо­вия оцет. Дръжте на огъня още няколко секунди. Под­правете на вкус със сол и черен пипер.

Загрейте фурната до 180 градуса.

Поставете тестото върху леко набрашнена повърх­ност. Разрежете го на ква­драти със страни по 10 см. В средата на всеки квадрат сложете по 1 с.л. от пълнежа, съберете над нея краи­щата му и ги завържете, та­ка че да оформите торбич­ка.

Наредете напълнените торбички в тава, застлана с хартия за печене. Намаже­те ги с разбитото яйце. Печете торбичките 20-25 мин. - до готовност. Поднесете ги горещи.

Топла салата по италиански

Продукти: 1 глава кромид лук, 9-10 гъби, 1 малка тиквичка (около 125 г), 1 малък домат, 2 ч.л. зехтин, 1 с.л. наситнен босилек, 1 с.л. консервирани каперси.

Приготвяне: Нарежете лука на ситно, а гъбите, тик­вичката и доматите офор­мете на кубчета. Загрейте зехтина в тиган с незалепващо покритие. Задушете лука до златисто и докато омекне. Добавете гъбите и пържете 5 мин. Сложете тиквичките,   гответе  до омекването им. Накрая прибавете доматите и боси­лека. Щом се загреят, дръп­нете съда от огъня, сипете каперсите и разбъркайте.

Рибена чорба от Малдивите

Продукти за 4 порции: 400 г риба тон, сок от 1 лайм (малък лимон), 1 щипка лют червен пипер, 1 ч.л. сладък червен пипер, 1 глава чер­вен лук, 1 лайм, 1 стрък девесил.

Приготвяне: Сварете ри­бения бульон - в тенджера сложете костите и главата от рибата, залейте с 5 чаши студена вода и щом заври, отпенете. Варете бульона на бавен огън 20 мин., като редовно почиствате пяна­та. Прецедете го през сито, а после и през марля. Под­правете го с изцедения сок от лайма, лютия и сладкия червен пипер. Разбъркай­те. Добавете рибата и варе­те на среден огън до готовност. Наситнете червения лук, лайма нарежете на кубчета, а листата на девесила накълцайте. Когато рибата се свари, разсипете супата по чиниите за серви­ране и поръсете отгоре с лу­ка, лайма и девесила.

Фъстъчени хапки от Бразилия

Продукти за основата: 200 г краве масло, 1/2 чаша захар, 2 чаши брашно, 1 яй­це, 1 щипка сол; за пълне­жа - 3/4 чаша захар, 1 чаша сметана, 150 г запечени фъ­стъчени ядки.

Приготвяне: Смесете всички продукти за основа­та в кухненски робот.

Нагрейте фурната до 180 градуса. Постелете с хар­тия за печене тортена форма, разстелете в нея сместа за ос­новата, набодете я с вили­ца и печете 15 мин. Тестото трябва да се зачерви, но да остане недопечено.

Пригответе пълнежа. Си­пете захарта в малка тен­джера и на среден огън я загрейте, като бъркате по­стоянно 5 мин., докато се получи златист карамел. Внимавайте захарта да не загори, а да остане течна и златиста! Дръпнете тенджерката от огъня.

В отделен съд загрейте (но без да завира!) сметана­та. Сипете в нея карамела. Варете сместа на бавен огън и я разбърквайте по­стоянно,, докато се сгъсти. Прибавете меда и ядките. Разбъркайте и изчакайте леко да се охлади. След то­ва излейте сместа върху го­рещото тесто, заравнете я и печете 10 мин. Оставете сладкиша да изстине и го нарежете.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст