Начална страница | Кухня | ПИЩЕН ДЕСЕРТ - ШАРЛОТА С КРУШИ

ПИЩЕН ДЕСЕРТ - ШАРЛОТА С КРУШИ

image

Необходими продукти: …

За блата: 4 яйца 200 г захар, 1 ч. л. настъргана кора от лимон, 100 г брашно, 100 г царевично нишесте,

за крушите: 200 мл вода, 150 г захар, 1 ч. л. настъргана кора от портокал 100 г крушов ликьор или бърбън, 2 твърди круши, нарязани на резени,

за крема: 6 жълтъка 100 г захар, 300 г подсладена сметана, 350 г прясно мляко, 2 меки  ароматни пасирани круши 2 с. л. желатин, накиснат в 3 с. л. студена вода, 500 г разбита подсладена сметана,

за гарниране: 10 бишкоти, 200 г подсладена сметана, 2 с. л. конфитюр от вишни или други червени плодове.

Начин на приготвяне:

1. Блатът се приготвя, като жълтъците се разбиват с половината захар и се прибавя лимоновата кора. Белтъците се разбиват с останалата захар. Брашното се пресява с нишестето и се добавя към жълтъците, ка­то се разбърква с дървена шпатула. Сипват се половината белтъци, разбъркват се доб­ре и се добавят останалите белтъци. Не се разбърква прекалено дълго, за да не спадне тестото. Сместа се разделя на две и се из­пича на 200° С за 15 мин. във форми, застлани с хартия за печене.

2. Крушите се приготвят, като се кип­ват водата, захарта и портокаловата кора за 5 мин., след което се прибавят крушови­ят ликьор и резените круша. Съдът се от­странява от огъня и плодовете се оставят да изстинат в него.

3. За крема се разбиват жълтъците със захарта, като междувременно се кипват млякото и сметаната. Прибавят се разби­тите жълтъци и пасираните круши. Смес­та се бърка на слаб огън, но не бива да зави­ра. Щом се сгъсти, се отстранява от огъня и се сипва желатинът. Когато изстине до 26-28° С, се смесва с разбитата сметана.

4. Шарлотата се подрежда, като еди­ният блат се слага на дъното на форма с подвижни стени, напръсква се със сиропа на крушите, покрива се с крема и се нарежда малко количество от крушите. Намазват се със сладкото от вишни. Покриват се с дру­гия блат, отново се сиропира леко. Слага се да се охлади.

5. Когато шарлотата стегне, внима­телно се отделят стените на формата с помоидта на нож или горещи мокри кър­пи. Бишкотите се срязват наполовина, по­тапят се леко в сиропа и с тях се облепва сладкишът. Останалите круши се отцеждат от сиропа и се подреждат върху шарлотата.

6. Шарлотата се доукрасява с разбита сметана и останалите круши.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст