Начална страница | Кухня | ТРАПЕЗА ЗА КРЪСТОВДЕН

ТРАПЕЗА ЗА КРЪСТОВДЕН

image

Банички с гъби и патладжани…

Продукти за 12 броя: 1 пакет (500 г) бутер тесто • 1 глава кромид Ф200 г гъби (култивирани печурки) • 1-2 патладжана • 1 връзка магданоз • 2 яйца • жълтък за намазване • 50 г масло • сол и черен пипер на вкус • сусам за поръсване

Маслото се стопява и в него се запържва ситно нарязаният лук. Добавят се нарязаните на парчета гъби, патладжанът, предварително нарязан на кубчета и посолен, за да се изстиска от горчивия сок, сол, черен пипер и малко вода и сместа се задушава до готов­ност. След свалянето от огъня се добавят ситно нарязаният магданоз, едното разбито яйце и белтъкът от второто. Размразеното бутер тесто се нарязва на квадрати, като краиидата на половината от тях се намазват с вода. Върху половината квадрати се слага от плънката и се покриват с другите квадрати, като краищата се притискат добре и се оформят банички. Намазват се с разбит с вода жълтък, поръсват се със сусам и се пекат в загрята фурна на 200 градуса, докато станат златисти.

Домати, запечени в зеленчукова кошничка

Продукти за 4 порции

За кошничката: 4 с. л. олио • 2 чаени чаши рендосани тиквички • 1 чаена чаша рендосани моркови • 100 г брашно • 2 щипки сол

За пълнежа: 200 г рендосан кашкавал • 2 домата • 5 с. л. зехтин • 1 ч. л. нарязан босилек • 1 ч. л. нарязан копър • 3 яйца • чаена чаша кисело мляко

Кошничката се приготвя, като рендосаните тиквички се посоляват и се оставят да преседят 10 минути. Изцеждат се от сока и се слагат в купа. Прибавят се олиото, морковите, брашното и солта. Сместа се разбърква добре и се пресипва на дъното на кръгла тавичка на равен слой, така че да залепне за стените във вид на празна кошничка. Пече се около 30 минути на 180 градуса. Пълнежът се приготвя, като доматите се нарязват на кубчета и се изпържват в загретия зехтин за 3-4 минутки. Добавят се босилекът и копърът.

Върху изпечената кошничка се разстила равномерно рендосаният кашкавал, а върху него - запържените домати. Доматите се заливат със разбитите с киселото мляко яйца. Готовата зеленчукова кошничка се пече във фурната около 30 минути на 180 градуса.

Напълнете домати

Напълнените домати са подходящи и за делник, и за празник. А според плънката им можете да ги поднесете и като предястие, и като основно ястие, а също и за гарнитура. Те внасят нотка на търже­ственост с вида си, сякаш казват: някой днес се е потру­дил специално за трапезата. А всъщност не изискват повече врътня от другите гозби. Издълбаването им с лъжичка става бързо. За по-важни случаи можете да си поиграете да ги нарежете зигзагообразно. Не забравяй­те да ги посолите отвътре. Най-лесно е да ги използвате като съдове и да поднесете в тях готова салата: млечна, руска, европейска и т.н. Захлупени с капачетата си и поднесени с подходяща аранжировка, те създават на­строение и събуждат и най-заспалия апетит. Съществу­ват множество рецепти за пълнени домати - и за разядки, и за сити гозби. Подбрахме за вас няколко вкуснотии - едни за отбрани го­сти, други за радост на домочадието.

РАЗЯДКИ. В за­висимост от случая можете да напълни­те за предястие средни по размер домати или малките коктейлни чери доматчета, които се Този Дон Домат ще развесели и малки, и лапват на една хапка. А ето плънките:

Месна салата. Подправете 1 малка майонеза с 1 с.л. кетчуп и сол на вкус. Нарежете на малки кубчета 3 сварени картофа, 100 г сварено месо по ваш вкус, 2 сварени яйца и 2 малки краставици. Залейте ги с приго­твения сос и разбъркайте. Напълнете 1 кг домати.

Скариди сред панделки. Сварете със сол 100 г макарони-панделки, от-цедете ги. Наре­жете на ситно 200 г сварени и почисте­ни скариди, 2 сва­рени яйца и 2 с.л. каперси. Оформе­те на кубчета 100 г сирене. Смесете всичко, добавете 2 с.л. накълцан копър, макаронените панделки (12 отде­лете за украса). Подправете с З с.л. майонеза, размесена с 1 счукана скилидка чесън и смлян черен пипер. Напъл­нете 6 домата и ги украсете с по 2 панделки.

Яйчен пастет. Сварете 6 яйца, отделете 2 жълтъка, а останалите и белтъците накълцайте на ситно. Подпра­вете с 2 с.л. наситнен магданоз и сол на вкус. Напълнете домата. Смесете 1 ч.л. горчица с 1 ч.л. захар, добавете намачканите заделени жълтъци, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. оцет сол на вкус. Преди сервиране залейте доматите с този сос.

По нашенски. Настържете 150 г сирене, добавете 4 счукани скилидки чесън, 1 наситнена чуш­ка, 150 г майо­неза. Напълне­те 6-8 домата. Преди поднася­нето ги поръсе­те с настъргано сирене.

Маринована цаца. Нарежете на ситно 180 г филе от маринована цаца, 36 маслини, 2 сварени яйца, 2 скилидки чесън. Смесете ги с 2 с.л. настърган кашкавал, 2 с.л. зехтин, 2-3 капки сос "Табаско", 1 щипка червен пипер, накълцан копър или магданоз. Напълнете 24 домата.

Мусака с патладжани

За 6 порции

Продукти: 1 кг патладжани, сол, 2 гла­ви лук, 4 скилидки чесън, 450 г домати, 6 супени лъжици зехтин, 600 г теле­шка или овча кайма, 150 г бяло вино, 3 чаени лъжички сух риган, 1 връзка маг­даноз, 50 г счукан сухар, 100 г настърга­но сирене пармезан, сол, черен пипер.

За соса: 40 г масло или маргарин, 40 г браш­но, 250 мл мляко, сол, черен пипер, индийско орехче и 2 яйца.

Патладжаните се нарязват по дължина на филийки с дебелина 0,5 см. Посоляват се, оставят се 30 мин, за да се отдели сокът им и се подсу­шават. Лукът и чесънът се нарязват на ситно, а обелените домати - на кубчета. Патладжаните се изпържват в зехтина от двете страни и се ос­тавят да се изцедят. Лукът и чесънът се задуша­ват в останалата мазнина, прибавят се каймата и виното, след това - доматите и подправките. Продуктите се запържват 20 мин на слаб огън. Добавят се нарязаният магданоз, сухарът и 80 г настъргано сирене.

За приготвяне на соса в нагорещена мазнина се запържва брашното и бъркайки, се добавя млякото. Като кипне, се подправя и се отстра­нява от огъня. Прибавят се останалото сирене и разбитите яйца. В намаслена тавичка се подреж­дат половината патладжани. Върху тях се раз­пределя каймата, покрива се с останалите пат­ладжани и се залива със соса. Пече се 60 мин при температура 200 градуса.

Барбекю от свинско

За 4 порции

Продукти: 4 едри парчета свинско месо от гръбнака (всяко по 200 г), 2 супени лъжици зехтин или олио, 1 супена лъжица лимонов сок, 1 супена лъжица свежа мащерка, 1/2 чаена лъжичка черен пипер. За гарнитурата: 2 супени лъжици зехтин, половин глава лук, нарязан на ситно, 2 скилидки счукан чесън, 125 г обезкосте­ни маслини, 2 хамсии, нарязани на ситно, 1 обелен и нарязан домат, 2 супени лъжици оцет, 1 лютива чушка, нарязана на ситно, 1 супена лъжица нарязани листа от босилек. От късчетата месо се изрязват излишните мазнини и сухожилия, придава им се кръгла форма, като краищата се подгъват и се зак­репват с клечка за зъби.

Зехтинът (олиото) се смесва с лимоновия сок, мащерката и чер­ния пипер и с тази марината се намазва месото. Пече се до готов­ност в леко намаслена тавичка върху барбекю. Гарнитурата от маслини се приготвя, като лукът и чесънът се заду­шават в зехтина, докато омекнат. Добавят се маслините, хамсия­та, доматът, оцетът, чушките и босилекът. Гарнитурата се задуша­ва още 1 мин, докато се получи еднородна смес. Може да се сер­вира и топла, и студена.

Смесена скара със свинско филе

За 4 порции продукти: 4 свински котлета (всеки по 150 г), 1 супена лъжица анасон, 1 чаена лъжич­ка кориандър, 1 чаена лъжичка кимион, 2 клончета мащерка, 100 мл зехтин или олио, 500 г свинско филе, 100 г гъби, по 2 червени и зелени чушки, 2 глави лук, сол, черен пипер, 4 домата.

Котлетите се измиват и подсушават. Анасонът, кориандърът и кимионът се счукват и се смесват със зехтина. Прибавя се ситно нарязаната мащерка. Котлетите се намазват с тази смес и се ос­тавят 2 часа в хладилника. Свинското филе, гъбите, лукът и чушки­те се нарязват на едри парчета за шишчета. Месото и зеленчуци­те се нанизват на шишчета и се поръсват със сол, черен пипер и остатъка от маринатата. Доматите се цепват на кръст и се пекат с котлетите. Преди поднасяне котлетите и шишчетата се поръсват със зелените подправки.

Десерт с тиква

Продукти: около 800 г настъргана тиква, 2/3 чаша захар, 2 яй­ца, 1 чаша сухо мляко, по 1 лъжичка канела и бакпулвер, щипка очукан карамфил, 3-4 лъжици нарязани орехи, бучка краве масло

Приготвяне: Разбийте на пя­на яйцата със за­харта, прибавете млякото (на прах -не се разтваря във вода), канелата, карамфила, бакпулвера и тиквата. Разбъркайте добре и изсипете в нама­зана с масло огне­упорна тавичка. Поръсете с орехи­те и печете около 40 мин на 180 °С. Изстиналият сладкиш може да се поднесе, гарниран със сметана.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст