Начална страница | Кухня | СМОКИНОВ ЛИСТ НА ТРАПЕЗАТА

СМОКИНОВ ЛИСТ НА ТРАПЕЗАТА

image

Зрелите смокини са ароматен плод,…

подходящ за приготвянето на истински кулинарни изкушения. Ето няколко рецепти, с които вкусно да се сбогуваме с лятото.

ПИТА СЪС СМОКИНИ

ЗА 8 ПОРЦИИ: В купа раз­бийте 5 яйца с 200 г захар и 1 чаша зехтин и прибавете 300 з пресято брашно с 1 бакпулвер, 100 з нишесте, 1 шипка сол и натрошени 5 малки ореховки. Намажете със зехтин тавичка с 5-сан-тиметрова височина на сте­ните и я наръсете с галета. Изсипете в нея сместа и наредете отгоре нарязани на парчета смокини. Наръсе­те с кедрови ядки и печете на 190° 45-50 минути. Серви­райте питата изстинала.

ОРИЗОВ ПУДИНГ С ПЛОДОВЕ

ЗА 6 ПОРЦИИ: Сварете 170 в ориз басмати в 1 л прясно мляко, докато се сгъсти течността и зрънцата се разварят, прибавете 2 с.л. захар, малко канела, настър­гана лимонена кора, 50 г смлени бадеми и 1 щипка сол. Добавете и един по един 3 жълтъка и два, разбити на сняг, белтъка. Намажете с масло 6-8 формички за пудинг, наръсете ги със захар и раз­пределете в тях оризовия крем. Печете във фурната на 180 градуса 30-40 минути. Междувременно нарежете на парченца 1 праскова, 6 смоки­ни, половин пъпеш, наръсете ги с 2 с.л. захар и 2 с.л. лимо­нов сок, залейте ги с 2 с.л. малинов ликьор и прибавете 10 цели малини. Оставете плодовата салата да изсти­не в хладилника за 30 минути. Извадете опечените пудинги от формичките и ги поднесе­те изстинали, с плодовата салата и украсени със стрък­че мента.

СЛАДКИШ СЪС СМОКИНИ И ЛЕШНИЦИ

ЗА 8 ПОРЦИИ: С миксер раз­бийте 120 г масло, 300 г брашно, 75 г захар, 1 щипка сол и настъргана кора от 1 лимон. Прибавете 3 жълтъка и 2 с.л. студена вода и заме­сете тесто, оформете го като топка, увийте с про­зрачно фолио и оставете в хладилника за 30 минути. После разточете тестото на кора, наръсете го с 40 г смлени лешници, притиснете ги, за да залепнат за кората, и го разстелете в намазана с масло и наръсена с брашно плитка тавичка. Изрежете тестото, което излиза из­вън стените на тавичката, и сложете съда с тестото в хладилника за 15 минути. Пос­ле подредете отгоре наряза­ни на парченца 10 смокини и 10 сини сливи. Разбийте 2 яйца с 200 мл прясно мляко, 25 г захар и 40 г настърган горчив шоколад и залейте с тази смес плодовете. Пече­те на 180° 50 минути.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст