Начална страница | Кухня | ЗИМНИНА - ЛЯТО… В БУРКАНИ

ЗИМНИНА - ЛЯТО… В БУРКАНИ

image

Доматен сос…

Подготовка: 15 мин.

Време за варене: 35 мин.

Време за стерилизация: 50 мин.

Продукти за 1 л: 2 кг домати, добре узрели 1 глава лук, 1 стрък целина, 2 скилидки чесън, 3 супени лъжици зехтин, листа босилек, мащерка, дафинов лист, 1 щипка пудра захар, сол и черен пипер.

Приготовление: Направете кръстовидни разрези върху доматите, потопете ги във вряща вода за 30 секунди и след това ги обелете. Разрежете доматите на две, отстранете дръжките и ги почистете от семките. Нарежете вътрешността на ситно.

Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Нарежете стръка цели­на най-напред по дължина няколко пъти, след това напречно на сит­но. Загрейте зехтина в тенджера с двойно дъно и сложете лука, чесъна и целината да се запържат, но без да добиват цвят. Прибавете домати­те, захарта, мащерката, дафиновия лист и босилека. Посолете, поръсете с черен пипер и разбъркайте.

Оставете сместа на тих огън в продължение на 30 минути, като разбърквате често. Сместа тряб­ва да се сгъсти, тогава отстра­нете мащерката и дафиновия лист. Разбийте с пасатор, ако желаете сместа да добие гладка структура и подправете при нужда. 4. Разпределете доматения сос в бур­кани и ги стерилизирайте в дълбока тенджера в продължение на 40 мину­ти след завиране на водата. Така приготвеният доматен сос се кон­сервира за 1 година, а употребата му е свързана с приготовление на пица, спагети, риба, зеленчуци на грил...

Ако имате възможност, може да замразите доматения сос, без да го стерилизирате. Но не му слагайте сол, защото солта забавя замразява­нето. Тя се добавя след размразяване, при употреба на соса.

Мариновани краставички

Подготовка: 30 мин.

Време за престой: 6 дена

Продукти за 1 буркан: 500 г корнишони, 2 супени лъжици семена от копър,1 връзка копър, 2 стръка мащерка, 1 стрък естрагон,няколко листа от касис, дъб или череша, сол

Измийте краставичките и ги под­сушете. Наредете ги вертикално в буркан, като тук-там слагате от лис­тата, зърната и стръкчетата копър, мащерка и естрагон. 2. Кипнете 1 л вода в тенджера с 2 супе­ни лъжици и половина сол. Оставете да изстине. Покрийте краставичките с тази саламура, сложете върху отво­ра на буркана чинийка и оставете за 3 дни на хладно място.

Проверявайте всеки ден нивото на саламурата, защото корнишоните пое­мат от нея. Допълвайте, за да бъдат краставичките винаги покрити отго­ре. Отстранявайте пяната, която се образува при ферментацията.

След 3 дена отново отстранете пяната, затворете буркана с капачка и го сложете за 3-4 дни в хладилника, преди да опитате краставичките. Те могат да се съхранят на хладно в продължение на 15 дни.

Зеленчуци за гювеч

Подготовка: 15 мин.

Време за варене: 1 ч. 15 мин.

Време за стерилизация: 45 мин.

Продукти за 1 буркан от 1 л: 1,5 кг домати, 3 чушки, 500 г тиквички, 2 патладжана, 2 люти  чушлета, 3 глави лук, 3 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 1 стрък мащерка, 10 супени лъжици зехтин, 1 щипка захар, сол и черен пипер

Приготовление: Измийте чушките, почистете ги от семките и дръжки­те, нарежете ги на лентички.

Измийте патладжаните, отрежете краищата, разре­жете ги на две по дължина и ги почистете от семките. Нарежете ги на кубчета. Измийте тиквичките и ги наре­жете също на кубчета. Обелете лука и го нарежете на ситно. Потопете доматите във вряща вода и след това ги обелете. Нарежете ги на малки парченца.

Загрейте половината зехтин в тенджера и запържете първо кубчетата патладжан и тиквичките за 8 минути на тих огън. Извадете ги внимателно и ги запазете. Сложете в тенджерата останалото олио и запържете за 5 минути на тих огън лука, чесъна и чушките. След това добавете доматите и продължете пърженето още 10 минути като разбърквате често.

Добавете патладжаните и тиквичките. Посолете, поръсете с черен пипер и захарта, прибавете дафиновия лист и мащерката. Оставете на тих огън в продължение на 45 минути.

Прехвърлете сместа в буркан и го стерилизирайте за 45 минути. Получената зимнина може да я използвате за миш-маш. за гювеч и т.н.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст