Начална страница | Кухня | ЛЮБИМИ ЛАКОМСТВА ЗА УЧЕНИЦИТЕ

ЛЮБИМИ ЛАКОМСТВА ЗА УЧЕНИЦИТЕ

image

Зададе ли се началото на учебната година, еуфорията в българския дом достига връхната си точка…

Освен да подготвим децата с лекота да прескочат веселите ваканци­онни дни и да се настроят на новия школски режим, тряб­ва да помислим и за тяхната сутрешна закуска и за тази в училище. Не че няма разно­образие в традиционните бюфети от банички, понички, сандвичи и други сладки из­кушения, но ние като родите­ли и баби все не вярваме в тяхното качество. Друго си е домашно приготвеното!... Предлагаме ви някои вкусни изпитани закуски, които мал­чуганите с удоволствие ще похапнат.

БАНИЦИ

СЪС СПАНАК

Продукти: 800 г брашно, 300 мл вода, 1 суп. лъжица олио, 1 суп. лъжица оцет, 1 ч. лъжичка сол, 200 г масло, 300 г кисело мляко, 1 кг спанак, 300 г сирене.

Приготовление: Спанака нарежете на дребно и го за­душете в част от мазнината. След като поизстине, приба­вете натрошеното сирене и киселото мляко. От брашно­то, солта, олиото, оцета и во­дата замесете тесто. Разто­чете го на пет кори. Наредете в намазнена тавичка пър­вата, поръсете я със спаначената плънка така, докато употребите всички кори. Последната поръсете с мал­ко масло. Печете баницата в умерена фурна.

С ТИКВА

Продукти: 1/2 кг готови ко­ри, 1 кг тиква, 2 пакетчета масло (250 г), 250 г захар, 100 г орехови ядки, 100 г галета, канела, ванилия, пудра за­хар.

Приготовление: Задушете обелената и настъргана на ситно тиква в част от масло­то, докато полуомекне, след което я смесете с начуканите орехови ядки, галетата и ка­нелата. В тавичка, намазана с масло, наредете няколко листа от готовите кори, като ги поръсвате с разтопено масло. Разстелете върху тях част от тиквата и поръсете със захар. Така, докато се свършат корите и плънката. Покрийте баницата с ня­колко кори, поръсете само с мазнина. Нарежете я на парчета и я печете в умере­на фурна. Поднесете я по­ръсена с пудра захар, сме­сена с ванилия.

БЪРЗА

Продукти: 3 яйца, 6 суп. лъжици олио, 1 ч. чаша ки­село мляко, 1 ч. лъжичка сода за хляб, 16 суп. лъжи­ци брашно, 250 г сирене.

Приготовление: Разбий­те всички изброени продук­ти, като сиренето натроши­те с вилица. Сипете сместа в средно голяма тавичка, намазана с масло и поръ­сена с брашно. След като баницата се изпече, нап­ръскайте я леко с малко вода. Като изстине, я на­режете на квадратни парчета или триъгълници.

ОТ ХЛЯБ

Продукти: 3 яйца, 150 г сирене, 6 тънки филии хляб, 12 каф. чашки прясно мляко, сол, 60 г масло, 1/2 бутилка газирана вода (от малките).

Приготовление: Натопе­те филиите за 1-2 минути в смес от 1 разбито яйце, мляко и сол и три от тях Haредете на дъното на тавичка. Натрошете сиренето и прибавете останалите 2 яйца, като разбъркате добре сместа. Разстелете я върху филиите. Наредете остана­лите 3 филии отгоре. Наре­жете баницата на 3 части и я залейте със затопленото масло. Накрая полейте с газираната вода. Печете 20 минути само отдолу и 20 минути отдолу и отгоре.

ПИЦИ

ДОМАШНА С КАШКАВАЛ

Продукти: 1/2 пакетче масло, 1 яйце, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч. лъжичка сода за хляб, 1/2 ч. лъжичка сол, 2-3 ч. чаши брашно, няколко домата, колбаси по желание, 10-ина черни маслини, босилек, 150 г настърган кашкавал или 1 пликче настъргано сирене "Пармезан.

Приготовление: Разтопете маслото, докато зацвърчи. Разбийте с миксер яйце­то, киселото мляко, прибаве­те содата за хляб, солта и брашното. Трябва да получи­те тесто, по-гъсто от кейково-то. Разстелете го върху та­вичка, намазана с олио, по­ръсете го с подправки, наре­дете кръгчета обелени дома­ти, като извадите големите семки, и нарязания на тънки филийки колбас. Поръсете с босилек. Печете пицата в умерена фурна около 1/2 час, след което поръсете с нас­търгания кашкавал или "Пармезан". Допечете я.

С РИБА ТОН

Продукти: 300 г гото­во тесто за хляб, 2 гла­ви лук, 2 суп. лъжици зехтин или олио, 2 скилидки чесън, сол, черен пипер, щипка риган, 2 консерви риба тон на-тюр, 1/2 връзка магда­ноз, 250 г домати, по­чистени от семките.

Приготовление: Нама­жете тавичката с масло. Раз­точете тестото на кръг и го сложете в тавичката, като из­теглите краищата. Нарежете лука на тънки пръстенчета и го задушете до омекване в сгорещената мазнина, при­бавете към него счукания че­сън, посолете, поръсете с че­рен пипер и сипете малко ри­ган. Извадете рибата от кон­сервите и я натрошете на ед­ри късове. Разпределете на­рязаните домати върху тесто­то и ги поръсете с черен пи­пер. Сипете върху тях рибе-но-лучената смес. Печете пи­цата на 200 градуса 25 мину­ти.

"КАПРИЧИОЗА"

Продукти: 600 г готово тес­то за хляб, 2 суп. лъжици зех­тин или олио, 400 г домати, 300 г сирене "Моцарела" или бяло, 100 г кисели краставички, 12-14 зелени маслини, ня­колко мариновани гъби, по една зелена и червена чуш­ка, черен пипер и босилек на вкус.

Приготовление: Намаже­те тавата с масло, сложете оформеното в кръг тесто и повдигнете краищата му. На­редете върху него нарязани­те на кръгове домати и поръ­сете със зехтин. Сложете ли­цата в затоплената фурна за 10 минути да се запече и я извадете, добавете остана­лите продукти - сиренето, на­рязано на кубчета, киселите краставички на колелца, по­чистените и разполовени маслини, нарязаните на ивички гъби, чушките - на кръгчета. Допечете лицата до златисто.

ТУТМАНИК

Продукти: 2 ч. чаши браш­но, 2 яйца, 4-5 суп. лъжици олио, 150 г краве сирене, 1 ч. чаша кисело мляко, 1 ч. лъжичка сода за хляб (или бакпулвер), щипка сол и червен пипер.

Приготовление: Разбийте добре киселото мляко, яйца­та, олиото, настърганото си­рене и солта. Прибавяйте постепенно брашното, пред­варително пресято с бакпулвера. Сипете сместа в нама­зана с мазнина и поръсена с брашно тавичка. Печете 20 минути в гореща фурна. По­ръсете с червен пипер и под­несете с кисело мляко.

С ГОТОВО ТЕСТО

Продукти: 1/2 кг готово тесто, 2 каф. чашки мазнина, 200 г натрошено сирене, 2 яй­ца, пудра захар по желание.

Приготовление: Разделе­те тестото на шест топки и ги разточете с точилката на питки с диаметър 15 см. На­мажете ги с част от разтопе­ната мазнина и ги слепете по три. Разточете получените две питки на кори с големи­ната на тавичката, в която ще печете тутманика, и ги сло­жете в нея, като между тях ръсите от натрошеното сире­не.. Горната кора намажете с останалата мазнина и с раз­битите яйца. Оставете тутма­ника да втаса и го опечете в умерена фурна. Поднася се поръсва с пудра захар.

Продължава утре…

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст