Начална страница | Кухня | СПЕЦИАЛИТЕТ - САЛАТА „ОЛИВИЕ”

СПЕЦИАЛИТЕТ - САЛАТА „ОЛИВИЕ”

image

Въпросната салата била изобретена през 60-те години на XIX век от френс­кия готвач Люсиен Оливие…

- собстве­ник на гостилница „Ермитаж", която по това време се намирала в центъра на Париж. Данните сочат, че това би­ло не обикновена кръчма, а най-високоразреден ресторант. Главната забележителност на кухнята в него ведна­га станала салатата „Оливие". Люсиен ревниво пазел тайната на рецептата и след смъртта му се смятало, че тя е из­чезнала завинаги. Въпреки това ос­новните съставки били известни и през 1904 г. салатата била възпроиз­ведена.

ПРОДУКТИ: 2 яребици, телешки език, четвърт фунт неразбит хайвер, половин фунт прясна салата, 25 варени рака, половин буркан туршия, половин буркан соя, 2 пресни краставици, четвърт фунт каперси, 5 твърдо сварени яйца

ЗА СОСА: Майонеза „Провансал"- трябва да е приготвена с френски оцет, 2 яйца и 1 фунт провансал ски зехтин

Според отзиви на изискани гастрономи нито един от опитите не е достигнал качеството и вкуса на оригинала, но... пробвайте все пак да си направите салата „Оливие". Ако приложите фанта­зия, творчество и адаптивност към наличните продукти в хладилника и на пазара, може пък да ви хареса!

1 руски фунт = 409,5 грама

1 английски фунт = 453,6 грама

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст