Начална страница | Кухня | КАКВО СМЕ СЛОЖИЛИ НА ТРАПЕЗАТА

КАКВО СМЕ СЛОЖИЛИ НА ТРАПЕЗАТА

image

ПАТЛАДЖАНИ СЪС СИРЕНЕ НА ФУРНА...

Продукти: 4-5 патладжана, 250 г сирене, 2 яйца, 1/2 Връз­ка магданоз, черен пипер, 5 лъ­жици олио.

Патладжаните се обелват, поръсват се със сол и престо­яват 1 час. Отрязват се леко капачетата и се бланшират в подсолена вода, докато омек­нат. Изваждат се с решетъч­на лъжица.

Изстиват и се режат на две. Издълбават се. С Вилица се смачква Вътрешността от патладжана, натрошеното сире­не, яйцата, черния пипер и магда­ноз. Със сместа се пълнят патла­джаните. Полива се Всеки патла­джан с олио и се пече до зачервява­не. По желание поръсваме с кет­чуп.

ТАТАРСКО МЕЗЕ

Продукти: 500 г пилешко ме­со, 2 яйца, кимион, черен пипер, сол, магданоз, 2 филийки хляб, га­лета, 1 глава лук, 1 майонеза, 1 корен хрян, кисели краставички.

Отделете месото от костите и обелете кожата. Смелете го с месомелачка. Прибавете към кай­мата яйцата, накиснатия във вода хляб, настъргания на ренде лук и подправете със сол, черен пипер, кимион и магданоз. Заме­сете сместа и оставете да прес­тои 20 минути. Късайте от кай­мата малки парчета и ги офор­мяйте на кюфтенца. Оваляйте всяко в галета и изпържете в по­вече сгорещено олио. Готовите кюфтенца извадете и оставете в гевгир, за да се отцеди мазни­ната. През това време настържете хряна и подправете с него майонезата. Краставичките на­режете на тънки пръчици. Зас­телете с листа от салата плато за сервиране. Всяко кюфтенце на­бодете с пръчица от краставич­ката като дръжчица. Наредете ги в платото и залейте с подпра­вената майонеза.

ПИЛЕ ЛЮТИКА

Продукти: 1 голямо пиле, 8 чушки, 6 домата, 1 глава чесън, сол, олио, маг­даноз.

Пилето се нарязва на порции, които се изпържват леко в олио. В съшита мазнина се изпържват опечените, обе­лени и нарязани чушки, нарязаните до­мати и счукания чесън. Добавя се сол на вкус. Пилето се слага 8 тавичка, покрива се със зеленчуците и се пече, докато остане на мазнина. Накрая се наръсва с магданоз и се сервира с чаша искрящо вино "Врачански мискет".

ВКУСНО ПИЛЕ

Продукти: 1 средно голямо пиле, 500 г гъби, 1 опаковка топено сире­не, W лъжици олио, 6 лъжици Браш­но, черен пипер, сол.

Пилето се нарязва на порции, по-солява се и се запържва 8 сгореще-ното олио. След това се сипва 250 мл топла вода и месото се задуша­ва на тих огън. Когато водата се изпари и месото остане на масло, тенджерата се дръпва от огъня. Изваждат се парчетата пилешко. В останалата мазнина се запържват добре почистените гъби, нарязани на по-едри парчета. След като пус­нат собствената си течност, към тях се прибавя 1 чаша топла вода и се оставят да се позадушат. Щом омекнат, се връщат парчетата пиле. Течността 8 ястието трябва да е около 300 мл. Сгъстява се с брашно. Накрая се прибавят цяло­то топено сирене и черния пипер. Поръсва се с наситнен магданоз.

БАБИНАТА ЗАКУСКА „СТИСНИ-ПУСНИ”

Замесвате средно меко тесто от 1 чаша кисело мляко, 1 яй­це, 2 лъжици прясно мляко с разт­ворена в него лъжичка сода за хляб, лъжица олио, щипка сол и брашно колкото поеме. С намаслени палец и показалец чрез притис­кане откъсвате топчета тесто (по-големи от орех) и веднага ги пускате 6 горещо олио. Топчета­та "стисни-пусни" ги пържите до зачервяване и още докато са топ­ли, ги овалвате 6 пудра захар и ва­нилия.

Кулинарна информация. При­готвят се бързо и лесно, децата ги обичат и никога не им омръзват. Можете да ги поднесете с настъргано сирене или кашкавал, а също така и сиропирани.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст