Начална страница | Кухня | МЕНЮ ОТ БОГАТАТА ПАЛИТРА НА ЕСЕНТА

МЕНЮ ОТ БОГАТАТА ПАЛИТРА НА ЕСЕНТА

image

Мусака по гръцки…

• Картофите се варят и не се белят.

Продукти за 4 порции: 800 грама сушени плодове/ лимонови кори, стафиди, кайсии/, килограм кар­тофи - сварени, без да се белят, глава кромид лук, 2 супени лъжици олио, 400 г кайма, 400 г доматено пюре, сол на Вкус, 100 е сирене ементал. черен пипер, магданоз, 200 мл мляко.

Сварените картофи се нарязват на кръгчета, а сушените плодове предварително се потапят във во­да. Лукът се пържи до прозрачност в олиото, добавя се каймата и се бърка до готовност. Прибавя се до­матеното пюре, после млякото, сгъстено с малко брашно. След ка­то сместа кипне се соли и се поръс­ва щипка черен пипер.

Половината месна плънка се на­режда в тавичка, отгоре се редят картофите и сушените плодове, омекнали във водата. Останалата плънка се сипва отгоре. Поръсва се с натрошеното сирене - може и с настърган кашкавал. Пече се 25 ми­нути в предварително загрята фур­на.

Филе от риба

• Соевият сос е задължителен

Продукти за 6 порции: 700 г филе от бяла риба, 250 г едър ориз, чер­вена и зелена чушка, връзка пресен лук, сол, 6 супени лъжици олио, супе­на лъжица соев сос.

Оризът предварително се полусварява в леко подсолена вода. Ри­бата се измива със студена вода, подсушава се и пържи в 2 супени лъжици олио по 5 минути от всяка страна.

След като изстине се нарязва на парчета.

Чушките се нарязват на тънки шайбички и се задушават в останалото олио, прибавя се полусварения ориз и малко вода, посолява се. Накрая се сипва лъжицата соев сос. С това се полива нарязаното филе. Ястието се сервира се украсено с нарязан домат и магданоз.

Блюдо асорти на грил

• Гарнирайте според вкуса и фантазията си.

Продукти за 1 порция: 200 е кар­тофи, глава кромид лук, 2 чаени чаши олио, 150 мл бульон, сол, 1 супена лъжица винен оцет, поло­вин чушка, един свински шницел, едно кърмаче, магданоз.

Картофите се обелват и нарязват на кръгчета. Половинката от лука се реже на ивици и се задушава в 1 чаена чаша олио. Бульонът се из­сипва в подходящ съд, прибавя се към него оцета, сол и черен пипер на вкус и останалото олио.

Лукът и чушката се нарязват на по-дебели ивици, заедно с измития и нарязан на парченца шницел. Всичко това се нарежда на шиш и се пече на грил 8-10 минути. Кърна-чето се нанизва внимателно на подходяща пръчка и също се опича на грила.

Поднася се в чиния, украсена с магданоз и салатка. Може да се сервира със изцедено кисело мля­ко, подправено с магданоз и чесън.

Лазаня с кайма и домати

• Тавичката предварително се намазнява.

Продукти за 4 порции: 30 мл олио, 400 г кайма, глава лук, скилидка чесън, 2 супени лъжици кетчуп, буркан стерилизирани домати, 500 мл. бульон, 40 г масло, 250 мл. Мляко, 100 г пармезан, половинка тесто за лазаня.

Лукът, чесънът и каймата се запържват, добавя се кетчупа и паси-раните домати.

Сипва се половинката от бульона и всичко се задушава 15 минути.

В маслото се запържва лъжица брашно, добавя се останалия буль­он и млякото и сместа се вари 5 минути.

Слага се и пармезана.

В предварително намазана с мас­ло тавичка се реди лист от тестото за лазаня, насипва се част от плън­ката, покрива се с друг лист, после пак с плънка, а върху горния лист се стърже кашкавал.

Пече се 30 минути на 180 градуса.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст