Начална страница | Кухня | ДЕСЕРТ - РАЗКОШЕН ЯБЪЛКОВ ПАЙ

ДЕСЕРТ - РАЗКОШЕН ЯБЪЛКОВ ПАЙ

image

Продукти: 650 г ябълки (различни сортове)…

25 г брашно,  500 г готово многолистно тесто, 100 г кафява фина захар, кората от 1/2 лимон,   1/2 с. л. смес от смлени карамфил и канела,1 с. л. кафява едра захар.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Фурната се загрява go 150 °С. Ябълките се обелват и се почистват от семките. Нарязват се на средно големи парчета. Оставят се на стайна температура само за 20 мин, за да не кафенеят. През това време излишната вода от тях се отцежда.

2. Брашното се изсипва В тава и се оставя да престои във фурната 25 мин, за да придобие кафеникав цвят. След това се изчаква да се охлади.

3. Половината от тестото се разстила на дъното на кръгла форма за печене.

4. Захарта, лимоновата кора, подправките и запеченото брашно се смесват. Ябълките се овалват в тази смес и се подреждат неравен слой върху тестото във формата.

5. Остатъкът от тестото се раздърпва и с него като с капак се покрива ябълковата плънка. С помощта на вилица се „залепва” за долния пласт тесто. По средата отгоре се правят три малки разреза, за да излиза през тях парата от задушаващите се в тестото ябълки. Паят се оставя на хладно за 30 минути. Температурата на фурната се увеличава до 200 градуса.

6. Паят се намазва с вода, посипва се с едрата кафява захар и се пече 10 мин във фурната, след като температурата се намалява до 180 °С (ако той се е зачервил прекалено отгоре, се покрива с фолио!) и се пече  още 30-35 мин - докато придобие златиста коричка.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст