Начална страница | Кухня | ВИНАГИ УСПЕШНИ КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ

ВИНАГИ УСПЕШНИ КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ

image

АПЕТИТНИ КЮФТЕТА С КАШКАВАЛ НА СКАРА…

Продукти: 500 г кайма, 1 филийка сух бял хляб, 75 г кашкавал, 1 чаена лъжичка кимион, счукан ситно, 1/2 чаена лъжичка червен пипер, 1 кафена чашка прясно мляко, 1 главичка кромид лук.

Омесете каймата с намокрената в млякото и отредена филия, кимиона, солта и червения пипер и с останалото прясно мляко. От сместа с навлажнени в подкиселена вода ръце оформете кюфтета, в средата им направете вдлъбнатинка и поставете по малко от нарязания на кубчета кашкавал. Загладете вдлъбнатинката и изпечете на предварително загрята скара от двете страни.

МЕСО В ДОМАТЕН СОС

Продукти: 3/4 кг мляно месо, 1/4 кг сух бял хляб, малко прясно мляко, 2 яйца, 1/2 връзка магданоз, 1-2 глави лук, 1сол на вкус, 1/2 чаена лъжичка черен пипер, олио, брашно;

за соса: 1/2 чаена чаша олио, 1-2 глави лук, 1-2 моркова, 4-5 едри домата, 1 супена лъжица брашно, 1 чаена лъжичка червен пипер.

Смесете мляното месо, накиснатия и отреден хляб, яйцата, дребно нарязания магданоз, настъргания лук, солта и черния пипер. Оформете кюфтета с големина по желание, приплеснете ги леко и оваляйте в брашно. В мазнината задушете дребно нарязани лука и морковите и щом поомекнат, прибавете обелените ситно нарязани домати. Оставете да се поизпари водата, сипете брашното и червения пипер и разредете с гореща вода, колкото да се получи умерено гъст сос. Посолете и оставете да поври 8-10 минути, след което пуснете в соса кюфтетата. Ястието варете още 15 минути все на тих огън.

НА ФУРНА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

Продукти: 400 г телешка кайма, 1 кубче бульон, 2 лъжици обезмаслена извара, едро смлян лютив червен пипер, ситно смлян черен пипер, сол на вкус, 5-6 лъжици олио, 2 лъжици препечено брашно, 250 г моркови, 600 г прясно зеле.

Смесете каймата с натрошеното кубче бульон, изварата, черния и червения пипер. Оформете кюфтенца и ги запържете леко в олиото. Извадете ги и дръжте на топло. В същата мазнина запържете нарязаните на кръгчета моркови и накълцаното на дребно зеле. Наръсете с брашното. Сипете 1 чаша топла подсолена вода, разбъркайте добре и оставете зелето да омекне. Прехвърлете зеленчуците в тавичка и наредете отгоре кюфтенцата. Запечете ги във фурна до пълно омекване на зелето и морковите. Ястието трябва да остане на мазнина, а кюфтенцата да хванат апетитна коричка.

АРОМАТНО С БОСИЛЕК

Продукти зя 5 порции: 1 резен бял хляб, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 5 лъжици олио, 500 г кайма от овче месо, 1 яйце, 3 лъжици нарязан магданоз, 2 лъжици нарязан босилек, сол и млян черен пипер. Накиснете хляба. Обелете лука и чесъна и ги нарежете на много ситни кубчета. Задушете ги до прозрачност в 1 лъжица олио и след това извадете от тигана. Отцедете хляба. Разбъркайте го с каймата, лука, чесъна, яйцето, нарязаните зелени подправки, сол и пипер и омесете до еднородна смес. С мокри ръце оформете 20 малки кюфтенца. Запържете ги в силно загрятото олио до образуване на хрускава коричка. Поднесете със сос от подлучено кисело мляко.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст