Начална страница | Кухня | ДОМАТЕНА ФИЕСТА

ДОМАТЕНА ФИЕСТА

image

Средиземноморски омлет с домати…

Подготовка: 20 мин.

Време за готвене: 30 мин.

Продукти за 4-6 човека: 12 яйца 3 едри домата 200 г обезсолено сирене пресни ароматни треви (мента, мащерка, босилек, магданоз) сол и черен пипер

Приготовление:

1. Измийте добре яйцата, доматите и ароматните треви. Нарежете аро­матните треви, без босилека, на си­тно. Разбъркайте ги в купа заедно с яйцата. Нарежете доматите и сире­нето на тънки филийки.

2. Изпържете от яйцата два от­делни омлета, като ги пържите са­мо от едната страна. На дъното

на кръгла тавичка с размера на омлета сипете сока, който се е отцедил от нарязаните домати и по­сле прехвърлете единия омлет в тавичката.

3. Покрийте омлета с резени дома­ти и сирене, поръсете с листа бо­силек. Сложете отгоре втория омлет и затоплете във фурната за няколко минути.

Пиле яхния

Подготовка: 20 мин.

Време за готвене: 1 ч. 20 мин.

Продукти за 4 човека: 1 пиле 4 големи домата 4 чушки (зелени и червени) 1 голяма глава лук, 3-4 скилидки чесън 100 мл бяло вино 80 г бекон олио 1 връзка магданоз сол и черен пипер, млян и на зърна

Приготовление:

1. Измийте чушките и доматите. След като отстраните семките на чушките, нарежете ги на ивички.

2. Обелете доматите, отстранете семките и нарежете на резени. Обелете лука и чесъна и ги нареже­те на тънко. Оставете настрани.

Нарежете пилето на порции. По­солете и поръсете с млян черен пи­пер. Загрейте малко олио в голям, дълбок тиган с незалепващо покри­тие и запържете парчетата пиле, докато леко се зачервят. Първо ги запържете от страната на кожа­та, а после ги обърнете от друга­та страна.

3. Извадете от тигана с решетъчна лъжица и оставете да се отцеди върху абсорбираща хар­тия.

Оставете в тигана 2 лъжици олио от пърженето, а останалата част изхвърлете. Прибавете лука,

чесъна, чушките, доматите и че­рен пипер на зърна. Варете десети­на минути на тих огън. Сипете ви­ното, похлупете и оставете да къкри още половин час. Прибавете пи­лето, подправете със сол и черен пипер и оставете на огъня още 20-30 минути. Прехвърлете пилето в широк огнеупорен съд и оставете във фурната на топло. Прибавете в соса ситно нарязания магданоз. По­солете допълнително, ако е необхо­димо.

4. Нарежете бекона на ивички и го запържете леко в тиган. Поднесе­те пилето полято със сос и поръсе­но с бекон. Това ястие е вкусно и студено.

Пълнени домати със сирене

Подготовка: 20 мин.

Време за печене; 40 мин.

Продукти за 4 човека: 8 средни, кръгли домати около 300 г бяло сирене, обезсолено 50 г настърган пармезан 4 скилидки чесън 4 стръка пресен босилек 100 мл зехтин сол и черен пипер, едро смлян

Приготовление:

1. Измийте добре доматите и ги разрежете под дръж­ката като капаче. Издълбайте вътрешността с по­мощта на малка лъжичка. Леко посолете отвътре все­ки домат, после го обърнете със срязаната страна на­долу, за да се отцеди. Запазете отстранената сърце­вина, за да направите доматен сос.

2. Измийте босилека, отцедете го добре и откъснете листенцата. Запазете от тях 8 по-големи, а останали­те нарежете на ситно. Обелете скилидките чесън и ги счукайте в хаванче заедно с нарязания босилек, докато станат на пюре (за по-лесно прибавете малко сол и ня­колко капки зехтин). Пригответе плънката като намач­кате сиренето с вилица и прибавите настъргания пар­мезан и счуканите чесън и босилек. Добавете посте­пенно зехтина, като продължавате да мачкате до по­лучаване на хомогенна смес.

3. Напълнете доматите с получената плънка. Покрий­те всеки домат със съответното капаче. Подредете доматите един до друг в широк огнеупорен съд (кера­мичен или от йена глас). Сложете да се пече във фурна­та около 40 минути на 150 градуса.

4. Подпъхнете под всяко капаче по едно листо босилек, леко намазано със зехтин. Поднесете по два домата на порция върху канапе от цели листа зелена салата, поля-ти с винегрет.

Неварен доматен сос

Подготовка: 15 мин.

Продукти: сърцевината на 8-те домата за пълнене + 2 цели (вж. рецептата Пълнени домати със сирене) 1 супена лъжица магданоз 1 супена лъжица босилек 1 супена лъжица естрагон чаена лъжичка доматено пюре 2 супени лъжици оцет от херес 1/2 чаша зехтин няколко капки сос Табаско захар сол и черен пипер

Приготовление:

1. Измийте двата цели домата и ги обелете. Нареже­те ги и заедно с вътрешността на останалите 8 до­мата ги смелете на едро в робот или с пасатор. Може да нарежете и доматите съвсем на ситно, ако нямате робот.

2. Счукайте в хаванче ароматните треви с малко сол и зехтин. Прибавете към смлените или нарязани дома­ти заедно с останалите продукти и разбъркайте доб­ре. Посолете на вкус.

3. Полейте с получения сос горещи спагети или филета бяла риба, варени или задушени.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст