ПО ТРАДИЦИЯ - КУРБАН ЗА СВЕТА ПЕТКА

Празникът се почита с чорба от агнешко или шилешко месо…
ПРОДУКТИ
1,5 кг овче месо с кокали (шилешко, агнешко),1 глава лук, 30 г краве масло, 1/2 връзка магданоз, 2-3 клонки мащерка, джоджен, сол и черен пипер на зърна и млян, на вкус
МАЛКО ИСТОРИЯ
Днес православната църква почита св. Петка Търновска. На този ден става заплождането на домашните животни. По традиция на Петковден се прави курбан с овче, шилешко или агнешко месо. Във всеки край на България курбан чорба се прави по различен начин. На едни места към месото се добавя и карантията, на други това е ерес. Застройват я с яйца, които да се пресекат и станат "на конци", или чорбата се оставя бистра. Някъде се добавят зеленчуци - зелен фасул, картофи, моркови... другаде се кълнат, че така не се прави.
1. Почистете месото от лойта. Нарежете го на едри парчета и го запържете в тенджерата, в която ще готвите супата, до зачервяване. Залейте го с около 2,5 л студена вода и кипнете. Отпенете хубаво и посолете.
2. На отделен котлон поставете парче алуминиево фолио и сложете разрязаната на две глава лук да се запече със срязаната страна надолу. Когато стане тъмнокафяв, отстранете и го сглобете пак да стане цял с помощта на клечка за зъби. Така няма да се разпадне и ще се отстрани по-лесно. Добавете в тенджерата лука, клонките мащерка, магданоза, солта и зърната черен пипер. Варете до готовност на месото.
3. Извадете месото, зелените подправки и лука. Прецедете бульона и върнете месото, вече накълцано. Пуснете парче краве масло за аромат и поръсете със ситно нарязан джоджен. Курбанът се сервира поръсен с млян черен пипер и овкусен с чесън и оцет.