Начална страница | Кухня | ПО ТРАДИЦИЯ - КУРБАН ЗА СВЕТА ПЕТКА

ПО ТРАДИЦИЯ - КУРБАН ЗА СВЕТА ПЕТКА

image

Празникът се почита с чорба от агнешко или шилешко месо…

ПРОДУКТИ

1,5 кг овче месо с кокали (шилешко, агнешко),1 глава лук, 30 г краве масло, 1/2 връзка магданоз, 2-3 клонки мащерка, джоджен, сол и черен пипер на зърна и млян, на вкус

МАЛКО ИСТОРИЯ

Днес православната църква почита св. Петка Търновска. На този ден ста­ва заплождането на домашните жи­вотни. По традиция на Петковден се прави курбан с овче, шилешко или аг­нешко месо. Във всеки край на Бълга­рия курбан чорба се прави по разли­чен начин. На едни места към месото се добавя и карантията, на други това е ерес. Застройват я с яйца, които да се пресекат и станат "на конци", или чорбата се оставя бистра. Някъде се добавят зеленчуци - зелен фасул, картофи, моркови... другаде се къл­нат, че така не се прави.

1. Почистете месото от лойта. Нарежете го на едри парчета и го запържете в тенджерата, в която ще готвите супата, до за­червяване. Залейте го с около 2,5 л студена вода и кипнете. Отпенете хубаво и посолете.

2. На отделен котлон поставете парче алуминиево фолио и сло­жете разрязаната на две глава лук да се запече със срязаната страна надолу. Когато стане тъмнокафяв, отстранете и го сглобете пак да стане цял с по­мощта на клечка за зъби. Така няма да се разпадне и ще се отстрани по-лесно. Добавете в тенджерата лука, клонките ма­щерка, магданоза, солта и зър­ната черен пипер. Варете до готовност на месото.

3. Извадете месото, зелените подправки и лука. Прецедете бульона и върнете месото, вече накълцано. Пуснете парче кра­ве масло за аромат и поръсете със ситно нарязан джоджен. Курбанът се сервира поръсен с млян черен пипер и овкусен с чесън и оцет.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст