Начална страница | Кухня | ЗА ДНЕС - СИТО И РАЗНООБРАЗНО МЕНЮ

ЗА ДНЕС - СИТО И РАЗНООБРАЗНО МЕНЮ

image

Фарфале с броколи и аспержи…

Продукти за 4 порции:300 г макарони фарфале (панделки), 200 г броколи, 200 г зелени аспержи, 1 с.л. кедрови ядки, 2 с.л. краве масло, 1 с.л. зехтин, настърган пармезан.

Приготвяне: Сваретефарфалето във вряща подсолена вода до готовност. Разделете броколи-те на съцветия, а аспержите нарежете на парчета по 5 см. Варете броколите във вряща подсолена вода 5 мин., отцедете ги и ги подсушете върху салфетки. В тенджера разтопете1 с.л. краве масло, пуснете в него аспержите, залейте ги с 1 чаша вряща вода и варете 10 мин. Отцедете и подсушете.

В дълбок тиган сгорещете зехтина. Сипете едновременно кедровите ядки и останалото краве масло. Гответе, като разбърквате,2 мин. Добавете фарфалето, броколите и аспержите, гответе още 1 мин. При сервирането поръсете с настърган пармезан на вкус.

Рибена супа по провансалски

Продукти за 6 порции:6 ч.ч. силен рибен бульон, 800 г белени домати консерва в собствен сос, 2 с.л. доматено пюре, 3 скилидки чесън, 1/4 ч.л. шафран, 400 г филе от морска риба, 100 г почистени миди, 1 голяма глава резене, 1 малка зелена чушка чили, 4 с.л. зехтин, 3 с.л. анасонов ликьор “Перно", сол, смлян черен пипер; за чесновия хляб - 1 френска франзела, 3 с.л. краве масло, 6 скилидки чесън.

Приготвяне: Сложете бульона да заври. Сипете в него нарязаните доматизаедно със сока им, размитото с вода доматено пюре, едро нарязания чесън и шафрана. Варете набавен огън и без капак 30 мин. Прецедете бульона, а твърдата част претрийте през сито. Върнете всичко обратно в тенджерата и го загрейте отново.

Нарежете рибата на едри парчета. Сложете я в супата заедно с мидите и ги оставете да заврат. Резенето нарежете на тънки пластини, чушката - на шайби. Пуснете ги в супата, налейте зехтина и варете на слаб огън до готовност (около 20 мин.). Щом останат 2 мин. до края, налейте ликьора и подправете със сол и черен пипер.

За чесновия хляб нарежете франзелата на дебели филии, намажете ги с масло, поръсете ги със ситно счукан чесън и ги запечете под грила на фурната за 5-7 мин. Поднесете супата с този хляб.

Задушено овнешко със зеленчуци

Продукти за 6 порции:650 г чисто овнешко месо, 2 картофа, 1 морков, 2 глави кромид лук, 6 с.л. олио,1 корен джинджифил, 1 ч.л. черен пипер на зърна,2 ч.л. захар, 6 с.л. червено вино, 10 г праз лук, сол, пресен магданоз.

Приготвяне: Нарежете месото на сламки, картофите -на триъгълни парчета, моркова - на колелца, кромидия лук - на шайби. Изпържете месото в сгорещеното олио за 5 мин., извадете го и изпържете картофите и морковите -пак за 5 мин.

Сипете месото в тенджера, добавете лука, ситно нарязания джинджифил, черния пипер, солта, захарта и 1/2 от виното. Налейте вода до 1 см над продуктите. След като заврат, гответе на слаб огън 30 мин. Добавете картофите, морковите, нарязания праз лук. Налейте останалото вино. Разбъркайте и задушавайте още 10-15 мин. Сервирайте ястието горещо, поръсено с наситнен магданоз.

Трицветен изварен крем

Продукти: 400 г сладкарска извара (безсолна), 2 много пресни яйца, 100 г захар, 2 с.л. ябълков конфитюр, 2 с.л. какао на прах, 2 ч.л. настъргана лимонова кора, 1 ч.л. лимонов ликьор, сол, плодове за украса.

Приготвяне: Претрийте изварата през сито. Разбийте яйцата със захарта и получената маса разделете на равни части. Първата част смесете с конфитюра, втората - с какаото, а третата - с лимоновата кора и ликьора. Всяка част от крема смесете поотделно и поставете в хладилника за 30 мин. В стъклени чаши насипете смесите на пластове. Отгоре украсете с любим плод.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст