Начална страница | Кухня | СЛОЖЕТЕ НЕЩО НОВО НА МАСАТА

СЛОЖЕТЕ НЕЩО НОВО НА МАСАТА

image

Свински джолан в бира...

Продукти:  4 свински джолана, 1 л бира, 2 с.л. соев сос, 3 с.л. оцет, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.л. черен пипер, 1 дафинов лист, 2 глави кромид лук, сол.

Приготвяне: Джоланите поставете в дълбока тенджера. Залейте ги с бирата, така че да останат напълно под нея. Добавете соевия сос, оцета, червения и черния пипер, 1 ч.л. сол. Оставете джоланите 2 денонощия на прохладно място. След това отлейте половината от маринатата, в която са престояли, добавете вода, дафиновия лист и сол на вкус. Варете 4-5 часа на бавен огън.

Сварените джолани сложете в тава, а отгоре ги покрийте с 2 глави кромид лук, нарязани на пръстени. Печете в добре загрята до 180 градуса фурна около 40 минути, Поднесете със задушено зеле или с печени картофи.

Салата с ряпа

Продукти: 100 г телешко, 70 г орехови ядки, 1 ряпа, 1 глава кромид лук, 1 с.л. олио, 3 с.л. майонеза, 1 ч.л. лимонов сок, сол, смлян черен пипер, пресен магданоз и копър.

Приготвяне: Сварете телешкото в подсолена вода, нарежете го на тънки ивички и го подправете с черен пипер. Смелете ореховите ядки. Ряпата обелете и настържете наедро. Лука оформете на полумесеци и задушете в олиото. В дълбока купа смесете телешкото, орехите и ряпата, а отгоре посипете със задушения лук.

Преди сервиране сипете салатата в подходяща чиния, залейте я с майонезата, смесена с лимоновия сок. Украсете с магданоз и копър.

Крем супа от карфиол

Продукти за 4 порции:300 г карфиол, 1 морков, 1 глава кромид лук, 2 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 5 зърна черен пипер, 1 л вода, 2 с.л. наситнен копър, сол.

Приготвяне: Моркова и лука нарежете наситно. Задушавайте с 1 с.л. олио и 5 с.л. вода, докато течността се изпари. Карфиола залейте с врящата вода, сварете до омекване и претрийте през сито заедно със задушените зеленчуци. Добавете брашното, запържено до кремав цвят в останалото олио. Налейте постепенно бульона от карфиола. Получената супаподправете със сол и черен пипер и сложете да поври 2-3 минути. Украсете порциите с по 1/2 с.л. копър.

Овнешко с ориз и нахут

Продукти: 350 г овнешко месо без кост, 100 г нахут, 400 г ориз, 200 г моркови, 1-2 глави кромид лук, 150 мл олио, 1 дафинов лист, сол, зърна черен пипер.

Приготвяне: Накиснете нахута в студена вода за 6-12 часа, като сменяте водата на всеки 1,5-2 часа. Измийте ориза и също го накиснете за 1 час. Морковите нарежете на малки кубчета, лука – на ситно.

Оформете овнешкото на едри парчета и го изпържете в олиото заедно с лука, докато хване румена коричка. Прибавете морковите и отцедения нахут. Налейте вода, колкото да покрие всичко. Задушавайте на умерен огън 20-25 мин.

Подправете със сол, дафинов лист и черен пипер. Сипете на равен слой ориза. Налейте топла вода на 2 см над продуктите. Варете до бухване на ориза, дръпнете ястието от котлона и го оставете под капак 30 мин.

При сервирането насипете ориза и нахута в плато. Месото нарежете на малки парченца и го сложете отгоре.

Запеканка по италиански

Продукти: 1 опаковка спагети, 1 с.л. олио, 200 г кайма, 1 тиквичка, 1 морков, 1 глава кромид лук, 100 г пушено сирене, 3 яйца, 1 с.л. краве масло, 2-3 с.л. галета, кетчуп, сол, смлян черен пипер.

Приготвяне: Сварете спагетите в подсолена вода до готовност. Отцедете ги и ги оставете да изстинат. В олиото изпържете каймата. Добавете тиквичката, нарязана на кубчета, настъргания наедро морков, ситно накълцания лук. Задушете до полуготовност на тиквичката. Подправете със сол и черен пипер. Прибавете и настърганото наситно сирене.

В изстиналите макарони сипете разбитите яйца и разбъркайте. Намажете с масло форма за печене и я поръсете с галетата. Сипете половината макарони, а отгоре- пълнежа. Покрийте с останалите макарони. Запечете във фурната при 180 градуса С. Украсете с решетка от кетчуп.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст