Начална страница | Кухня | ОБРЕДНА ТРАПЕЗА ЗА ЗАДУШНИЦА

ОБРЕДНА ТРАПЕЗА ЗА ЗАДУШНИЦА

image

Господьов хляб...

Продукти за 6-8 порции

За закваската:1 пакетче суха мая, 1 с. л. брашно, 1 ч. л. захар, 6-7 с. л. хладка вода,

За тестото:1/2 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 кг брашно, 1 пакетче суха мая, 1 малко пакетче масло 1 жълтък за намазване

1. За закваската се смесват добре всички съставки и сместа се оставя на топло да шупне.

2. За тестото в киселото мляко се разбиват яйцата. Постепенно на струйка се сипва брашното, като разбиването продължава. Добавят се сухата мая, закваската и омекналото масло. Замесва се меко тесто, покривасе и се оставя да престои половин час.

3. От тестото се откъсва малка топка, а останалото се разстила в намаслена i набрашнена тава. Намазва се с разтопено масло. Отделената топка се разделя на две нееднакви части.

4. От по-голямата се оформя тънка ивица и тя се усуква като въженце. Извива се като подкова в средата на питката.

От по-малката част се оформя малко кръгче, което се слага в средата на подковата.

5. Питката се оставя на топло да се надигне, намазва се с жълтъка и се изпича във фурна при температура 200-220 градуса за около 20-25 минути.

Варено жито

1/2 кг жито се измива добре. Залива се във вода и се държи цяла нощ. После се вари на тих огън. Когато е готово, се отцежда от водата. Разстила се върху кърпа. Към него се прибавят захар на вкус, 5-6 ситно смлени обикновени бисквити и 50 г смлени орехи. Слага се в купа. Отгоре се поръсва на дебел пласт с пудра захар, а върху нея се очертава кръст с помощта на канела. По желание житото се украсява с дребни бонбончета.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст