Начална страница | Кухня | ЗДРАВЕ В ЧИНИЯТА С КЕСТЕНИ

ЗДРАВЕ В ЧИНИЯТА С КЕСТЕНИ

image

Кулинарни препоръки…

Свежестта на кестените лесно може да проверите, като натиснете с палец. Кафявата обвивка на престоялия на сергията повече от 4-5 дни се пробива от натиска.

Най-лесно ще обелите кестените, като I резнете леко обвивката и ги натопите във вряла вода за 5 минути. След това свалете и тънката бяла ципа.

Пресните кестени съхранявайте на студено само няколко дни.

Сварените може спокойно да замразите и да ги готвите по-късно.

Печени кестени със сирене

Продукти за 2 порции: 350 г кестени, 15 г ситни трохи от стар хляб,  15 г пармезан, млян черен пипер на вкус, 1 яйце, 1 с. л. масло 1/4 връзка магданоз.

Фурната се загрява до 200 градуса и за 10 минути в нея се запичат кестените. Изваждат се, леко се охлаждат и се обелват. Смесват се хлебните трохи и пармезанът. Сместа се подправя с млян черен пипер на вкус. В отделна купа се разбива яйцето. Кестените се топят В яйцето и сместа с пармезана. Нареждат се В намаслена тавичка, поръсват се с останалите хлебни трохи и пармезан и тук-там се пръсват бучици масло. Запичат се във фурната за 15 минути. Поднасят се наръсени с нарязан магданоз и забодени на пластмасови шпагички или клечки за зъби.

Кестенова крем супа

Продукти за 4 порции: глава кромид, 2 с. л. олио, 1 стрък целина, 1 морков, 1 с. л. брашно, 500 мл пилешки бульон, 500 г кестени, млян черен пипер на вкус.

В тенджера се загрява олиото и в него се запържва обеленият и нарязан на дребно кромид. Прибавят се ситно нарязан стръкът целина и надребненият морков. Сипва се бульонът, прибавят се обелените кестени и се Вари още 10 минути. С помощта на кухненски комбайн или на блендер сместа се прави на пюре, прибавят се подправките и Виното и супата се сипва В чиниите. Поднася се със сметана.

Омлет с кестени

Продукти за 2 порции: 100 г кестени, 2 с. л. доматено пюре, 1 с. л. херес, 3 яйца, 3 с. л. прясно мляко, 1 с.л. масло.

Кестените се обелват от кората и ципата под нея, сваряват се в силен месен бульон до омекване и се разбъркват с доматеното пюре и виното. Яйцата се разбиват с млякото и полученото пюре и в маслото се изпържват 2 омлета.

Кифлички с кестенова плънка

Продукти за 4-6 порции: 1 и 1/2 ч. ч. брашно, 100 г масло, 30 г мас, 2 жълтъка, 1 с. л. пудра захар 1 ванилия, 20 г размита във вода мая, 5 с. л. сметана, щипка сол

За плънката:400 г пюре от кестени, 2 жълтъка, 1 непълна ч. ч. захар, 1 непълна ч. ч. мляко, 3 с. л. масло 1 ванилова захар.

Брашното, маслото и маста се разбъркват, прибавят се жълтъците, пудрата захар, ванилията, солта, маята и сметаната. Замесва се тесто и се оставя да престои 2 ч. Разточва се на тънък лист и се разрязва на ленти. Намазват се с плънката, която се приготвя, като се разбият изброените продукти. Лентите се навиват на охлювчета и се слагат в намаслена тава. Отгоре се намазват с разбит жълтък и се изпичат до златисто в предварително загрята до умерена температура фурна. Готовите кифлички се наръсват с ваниловата захар. Могат да се консумират както топли, така и след като изстинат.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст