Начална страница | Кухня | ДА СГОТВИМ ПО НАШЕНСКИ

ДА СГОТВИМ ПО НАШЕНСКИ

image

Пикантен тюрлю гювеч…

Продукти за 10 порции: 1700 телешко месо, 250 масло, 200 г кромид, 600 г зелени чушки, 400 г патладжан, 300 г бамя, 600 г зелени домати , 2 люти чорбаджийски чушлета, 600 г червени домати, 15 г червен пипер, 1/2 ч. л. черен пипер, 1 връзка магданоз, сол на вкус.

1. Телешкото месо се измива, подсушава и нарязва на парчета. Мазнината от него се накълцва на дребно и се омесва с месото и със ситно нарязания лук, солта, червения и черния пипер и част от маслото.

2. Слага се на огъня да се задушава, докато ш остане на мазнина. Прибавя се останалото масло и се оставя да се пържи, докато месото се зачерви.

3. Сипва се в гювеч и се прибавят нарязаните на ситно зеленчуци, като доматите предварително се обелват.

4. Гювечът се пече, докато остане на мазнина и продуктите омекнат.

"Крумовградски кебап"

Продукти за 1 порция: 200 г сварено свинско месо (предварително киснато в топла марина), 3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 печена червена чушка, 2 манатарки, 1 с.л. брашно, щипка червен пипер, 2 яйца.

Приготвяне: Оформяме месото на хапки. Запържваме ситно накълцания лук с нарязаните чушка и гъби, докато омекнат. Прибавяме брашното и червения пипер и доливаме малко вода. Пускаме мръвките в соса и оставяме да къкрят на слаб огън. Когато сосът се сгъсти, чукваме в средата 2 яйца. Ястието пъхаме в предварително загрятата фурна до 270 градуса и го печем 7 минути. Украсяваме с ивици червено зеле и резенчета моркови.

Манастирска фасулена торта

Продукти: 250 г фасул, 6 яйца, 200 г захар, 1 пакетче бакпулвер, 2 ванилии, 2 с.л. брашно, 600 г шипков мармалад, 50 г орехови ядки, 100 г пудра захар, 5 кайсии от компот. За сиропа: 250 мл вода и 120 г захар.

Приготвяне: Първо забъркваме блата. Разбиваме яйцата със захарта и прибавяме предварително сварения и пюриран фасул, бакпулвера и ванилиите. Разбъркваме добре и изсипваме брашното, за да се сгъсти сместа до рядко кексово тесто. Разделяме го на три. Всяка част изсипваме в чиния, чието дъно намазваме с олио и обилно ръсим с брашно, за да се отлепи по-лесно блатът. Печем ги на 170 градуса 17 минути. Изчакваме блатовете да изстинат. Приготвяме сиропа. Когато водата кипне, прибавяме захарта. Вари се, докато течността се сгъсти, така че капката да не се разлива. Обръщаме блатовете и всеки един сиропираме. После ги намазваме с шипков мармалад. Най-отгоре поръсваме пудра захар и смлените орехи и украсяваме с кайсиите по желание.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст