Начална страница | Кухня | ЛЮБИМИ ДОМАШНИ ГОЗБИ

ЛЮБИМИ ДОМАШНИ ГОЗБИ

image

КЮФТЕТА ПО ЧИРПАНСКИ…

ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ: За кюфтетата: 500 г кайма смес, 1 глава кромид, 1 филия хляб, млян черен пипер на вкус, 1 ч. л. кимион,  10 зърна черен пипер, сол на вкус, 1 яйце,  2-3 стръка магданоз, 2 с. л. олио.

За соса: 5-6 картофа, 2 глави кромид, 1-2 моркова, 1-2 чушки,  1 резен целина, 1 с. л. с връх брашно, 1 с. л. доматено пюре, сол на вкус, 2-3 дафинови листа, 10 зърна черен пипер

1. Каймата се омесва с настъргания кромид, накиснатия и отцеден хляб, нарязания на ситно магданоз и останалите продукти. От сместа се оформят неголеми кюфтета и се за-пържват в олиото.

2. В същата мазнина, след като се извадят кюфтетата, леко се запържват нарязаните на едри кубчета картофи, които също се отделят настрана.

3. Запържват се нарязаните на ситно кромид, моркови, чушки и целина. Поръсва се брашното и щом се запържи леко, се поръсва и червеният пипер.

4. Разбърква се и се сипва доматеното пюре. Сместа се посолява и се разрежда с топла вода. Щом поври пет-шест минути, се пускат кюфтетата.

5. Оставя се заври отново и се слагат картофите, дафиновите листа и зърната черен пипер. Ястието се доварява на слаб огън или се изпича във фурна.

СУПА ТОПЧЕТА

ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:  1 с. л. сол, 250 г кайма, 1 морков, 2 средно големи глави кромид, 2 средно големи картофа, 1 зелена чушка,  1 с. л. ориз,  3 с. л. фиде, 1 яйце, 2 с. л. кисело мляко, 1 ч. л. черен пипер, 1 ч. л. чубрица , 2-3 стръка магданоз

1. Слага се да заври вода с една супена лъжица сол. Каймата се омесва с настъргания на едро морков, ситно нарязания кромид, нарязаните на дребни кубчета картофи и наситнената чушка.

2. Откъсва се по малко и се оформят дребни топчета почти колкото орех. Пускат се във врящата вода и се варят.

3. Като станат готови топчетата, в супата се слагат оризът и фидето и се оставя още да се варят.

4. Щом се разварят фидето иоризът, супата се поръсва с чубрицата и пипера и се сваля от котлона. След 10 минути се застройва с разбитото в млякото яйце. Поръсва се с наситнен магданоз.

ЯХНИЯ ОТ ЛЕЩА С БЕКОН

ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:  350 г леща (кафява или зелена), 1 голяма глава кромид, 200 г бекон, 4 скилидки чесън, 2 моркова, 1 стрък целина, 300 г консервирани домати, 1 с. л. риган, 1 дафинов лист, 1 ч. л. чубрица, сол на вкус, млян черен пипер на вкус, 1 люта сушена чушка по желание, 2 с. л. олио или зехтин

1. Почистената леща се слага 8 тенджера, покрива се с Вода и се оставя да ври три минути. Изсипва се в гевгир да се изцеди.

2. В друга тенджера се загрява олиото или зехтинът и в него за пет минути се запържват кромидът, нарязан на ситни филийки, нарязаният на кубчета бекон и половината счукан чесън.

3. Добавя се още малко олио и се прибавят останалият чесън, нарязаните на тънки кръгчета моркови, наситнените целина и домати, лещата, риганът, дафиновият лист, чубрицата, солта и пиперът. По желание се слага и една люта чушка.

4. Налива се един литър Вода, съдът се захлупва и лещата се оставя да къкри до сваряването й.

5. Яхнията се сервира с хлебни кубчета - крутони, изпържени или запечени във фурна с масло и шарена сол.

ГРАХ С ПИЛЕ И КАРТОФИ

ПРОДУКТИ ЗА 2-4 ПОРЦИИ: 3 пилешки бут чета, 2-3 големи картофа, 400 г пресен грах или 1 буркан, 2 моркова, 1 глава кромид, 2-3 с. л. олио, 1 с. л. червен пипер, Т/2 връзка копър или магданоз сол на вкус

1. Пилешките бутчета се сваряват в подсолена Вода, обезкостяват се и се накъсват на парчета и се Връщат обратно в бульона. Добавят се нарязаните на едро картофи и нарязаните на дребно лук и моркови.

2. След още 10-15 минути се сипват грахът, мазнината и червеният пипер. вари се на бавен огън около 30 минути. Поръсва се с нарязания на ситно копър (магданоз).

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст