Начална страница | Кухня | ЯСТИЯ С ДОМАШНИ И ДИВЕЧОВИ ПТИЦИ

ЯСТИЯ С ДОМАШНИ И ДИВЕЧОВИ ПТИЦИ

image

ПИЛЕШКИ ВЪРЗОПЧЕТА В ГЮВЕЧЕТА…

ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ: 250-300 г пилешко филе, сокът от 1/2 лимон, 3-4 картофа, сол на вкус, 5 стръка пресен лук, къри на вкус, млян черен пипер на вкус, 250 г заквасена сметана, 200 г топено сирене.

1. Месото се нарязва на дребно, слага се в купа и се полива с лимоновия сок.

2. Картофите се обелват и се нарязват на малки кубчета, а лукът - на кръгчета.

3. Добавят се към месото заедно с нарязаното на ситно топено сирене и сметаната. Разбърква се добре и се подправя с черен пипер, къри и сол.

4. Сместа се разпределя в четири гювечета, чието дъно е покрито с хартия за печене.

5. От хартията се правят вързопчета, които се завързват с конец в горната част. Във всяко от гювечетата се сипва малко вода, за да не загорят при печене, и се пекат в умерена фурна 30-40 минути.

ДЮЛЕВО ПИЛЕ

ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ: 2 средно големи дюли, 3 с. л. масло, 2 с. л. булгур, 5-6 ореха, млян черен пипер, сол на вкус, 1 пиле, 3-4 зелеви листа или 1 кора за баница.

1. Дюлите се почистват от мъха, измиват се, нарязват се на кубчета и се изпържват в маслото.

2. Добавят се попареният булгур, начуканите орехови ядки, солта и черният пипер.

3. Получената смес се разбърква и с нея се напълва пилето. Отворът се зашива с конец. Слага се да се вари на тих огън в тенджера с малко вода.

4. Щом омекне, се изважда, завива се в зелевите листа или кората за баница, те се намазват се с масло и пилето се слага да се запече в умерена фурна.

ЛОВДЖИЙСКА ХАПКА

ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ: 3-4 пъдпъдъка, сол на вкус, млян черен пипер, 3 глави кромид, 2 връзки магданоз, 300 г печурки, 150 г масло.

1. Измитите и подсушени пъдпъдъци се натриват със сол, черен пипер и ситно накълцани кромид и магданоз. Оставя се да престоят на студено три-четири часа.

2. В маслото се запържват ситно нарязаните гъби. Поръсват се с черен пипер, наситнен магданоз и сол.

3. Пъдпъдъците се напълват с приготвената плънка, отворът се зашива и птиците се обвиват с ивиците бекон, които се стягат с конец.

4. Наръсват се с галетата и се нанизват на шишове. Изпичат се върху жарава, като шишовете се обръщат.

ПИЛЕ СЪС СУШЕНИ СЛИВИ

ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ: 1 пиле, сол на вкус, млян черен пипер на вкус, 3-4 с. л. масло, 1 глава кромид, 10-12 сушени сливи 1 к. ч. бяло вино,  червена чушка, няколко скилидки чесън.

1. Пилето се нарязва на порции, подправя се със солта и черния пипер и се изпържва в загрятото масло. Порциите се нареждат в йенска тенджера.

2. В същата мазнина се запържва нарязаният на ситно кромид. През това време сливите се накисват в бялото вино.

3. Върху пилето се нарежда запърженият кромид, нарязаната чушка и ситно нарязаният чесън.

4. Полива се с маслото, в което са пържени пилето и кромидът. Нареждат се и сливите и се полива с виното. Захлупва се и се пече в умерена фурна.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст